Articol
În cadrul evenimentului internațional ”Noaptea Muzeelor” o pictură monumentală unică în România, realizată de Kimon Loghu (n.n. în 1911) va fi expusă, în premieră națională, în ”Sala mare de expoziții din incinta Primăriei Sibiu”. Demersul face parte din proiectul ”Sibiu smart culture, blooming Heritage tradition” susținut de Fundația ”Partenie Cosma” Oradea & Filiala Sibiu; Institutul de Antropologie „F.I. Rainer"al Academiei Române; Trowel – Center for Esoteric Anthropological Studies; Societatea Academică de Antropologie București & Sibiu; Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA); Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România; Casa de cultură a studenților Sibiu & ULBS; Asociația Cetățenilor de Cultură Maghiară din Sibiu; Asociatia St. Andreas Zu den Drei Seeblättern; THE TRIBUNE ATHROPOLOGY & COMMUNICATION; Federația Comunităților Evreiești din România și Asociația Evreilor din Sibiu; Uniunea Scriitorilor din România; TRIBUNA și LOBBYART.
Partenie Cosma a pozat pictorului Kimon Loghi
—————————-
Lucrarea pictorului Kimon Loghi îl imortalizează pe Partenie Cosma în anii în care conducea Banca Albina. Din stilul abordat de autor constatăm influența pe care a avut-o celebrul profesor (pictor, sculptor, gravor și arhitect german) Franz von Stuck asupra lui. De facto, în acei ani ”Akademie der Bildenden Künste München”, era reputată nu numai pe considerentul vechimii și importanței sale în Germania ( fiind fondată în anul 1808 de Maximilian I Iosif de Bavaria sub denumirea Königliche Bayerische Akademie der Bildenden Künste) ci și prin prestană și valoarea absolvenților. În acest sens este suficientă să enumerăm cateva nume sonore: Octav Băncilă (cunoscut ca un deschizător de drumuri și ca Pictorul răscoalelor de la 1907.), Lovis Corinth ( unul dintre cei mai importanți și influenți reprezentanți ai impresionismului german) Ignat Bednarik (adept al curentului Art Nouveau și ilustrator al cărților Reginei Maria a României),Vasili Kandinski (asociat cu mișcările artistice ale expresionismului și ulterior cu Bauhaus), prolificul cubist Paul Klee, Nicolae Tonitza pictor, litograf, gravor, ceramist, grafician dar și cronicar de artă, Arthur Garguromin Verona – pictor român de origine aromână -adeptul picturii de tip plein-air) s.a.m.d..
Desfăsurătorul evenimentului
————————
Manifestarea din 18 mai, începe la ora 18.00 și va avea ”două acte”. Primul va fi unul oficial, care începe cu dezvelirea picturii în prezența unor personalități publice și culturale, moment urmat de lansarea volumului de poezii ”Iubirea din avionul de hârtie” și a volumul științific ”Metaphysics, truth and artificial intelligence”. Partea a doua va fi dedicată exclusiv informării vizitatorilor dornici să vadă această lucrare ( n.n. o operă de artă care nu a mai fost expusă în România). Sibienii și turiștii au șansa de a socializa cu cei șapte experți care vor sta la dispoziția lor ”pentru ghidaj” timp de trei ore.