Elena Macavei, pe traseele turistice cu minuni ale lumii

Acasa >

Articol

Universitara sibiană Elena Macavei, prietena şi colaboratoarea năsăudenilor prin intermediul Asociaţiunii Transilvane, îşi dă singură de lucru, cercetează, călătoreşte, scrie şi informează cititorii cu curiozităţi umane şi naturale de pe mapamond.
Realizări umane de excepţie, cărora li se atribuie superlativul de MINUNE, datorate  geniului creator ce exprimă forţa creaţiei omului, măiestria inginerească, arhitecturală şi genialitatea operelor artistice. Toate sunt memento-uri ale omenirii, preluate de contemporani din respect pentru înaintaşi, de istoria   culturii universale,  drept  MINUNI ALE LUMII, ca de exemplu cele şapte din milenara civilizaţie a Egiptului Antic, de la Piramida lui Keops şi Farul din Alexandria, continuând cu rafinata artă a Greciei Antice, de exemplu Statuia lui Zeus din Olympia şi Colosul din Rhodos, intrând apoi în Asia Mică la Templul  zeiţei Artemis din Efes şi Mausoleul din Halicamas, finalizând cu Grădinile  suspendate ale Semiramidei din vechiul  Babilon, cât şi interesante locuri naturale  spectaculoase, considerate drept minuni ale lumii naturale.
Autoarea, prin desele călătorii din perioada anilor 1976-1985, 2006-2019,  a retrăit şi rememorat astfel de minuni greu de conceput.
Singura Minune a Lumii Antice ce a străbătut mileniile este Piramida lui Keops. Celelalte şase minuni ale lumii nu au o existenţă reală actuală, locurile  sunt doar marcate şi existenţa lor este semnalată doar în scrierile istoricilor, scriitorilor şi filosofilor antici.
Autoarea are o imaginaţie activă, puternică, fiind înzestrată cu acel entuziasm tineresc faţă de lumea înconjurătoare, capabilă de a se informa, de a se documenta, de a se bucura de fiecare clipă care vine, indiferent cât de greu ar fi  începutul. Fiecare excursie îi aduce bucurii şi experienţe noi, care conduc spre diferite mistere ce modelează credinţa lumii prin îmbinarea perfectă a trei elemente trup, spirit şi suflet, ce reproduc esenţa universului format din spaţiu, timp şi lumină.
Volumul de faţă, cu trăirile de suflet şi mesaje ce vin din adâncul fiinţei sale  ca un simbol al prieteniei, este un edificiu spiritual cu stări, emoţii, imagini trăite  continuând cu minunile lumii moderne şi contemporane vizitate, din spaţiul european cum sunt: Castelele de pe Valea Loarei, Palatul Versailles, Luvrul, Palatele lui Petru cel Mare, Ermitaj, Canalul Mânecii, Sanctuarul De la Fatima, Portugalia etc. Din spaţiul extraeuropean, autoarea ne redă amănunte despre Canalul de Suez, Statuia Cristo Redentor din Rio de Janeiro, Grădinile  tradiţionale din Suzhou, Grădina  Botanică  din Singapore etc., cât şi atâtea minuni  ale lumii naturale, ca de exemplu: Marea Moartă, Mun­tele Fuji, Deşertul  Atacama  sau Cataractele Iguazu şi Fiordurile din Norvegia şi multe altele, însoţite de fotografii, detalii istorice şi culturale pentru fiecare minune şi o bogată  bibliografie  românească şi străină spre a fi în folosul celor  dornici de a cunoaşte lumea, de a desluşi tainele neştiute ale gândirii umane şi ale naturii, continuând creaţia lui Dumnezeu.  
Autoarea volumului s-a înfrăţit cu ştiinţa, cu natura, cu cultura, cu  geografia şi traseele turistice ca un artist al spiritului ce transformă visele în realitate, incitând cititorul la reflecţie.
O rugăm pe colega Elena Macavei să primească respectul astriştilor năsăudeni, respect care nu se cumpără ci se câştigă cu fiecare gest frumos, cu fiecare carte, cu fiecare cuvânt de alinare şi cu fiecare zâmbet adus pe chipul celuilalt. Deci o minte nouă într-o lume nouă care rămâne mereu „suflet în sufletul neamului meu” cu acel proces continuu de a comunica prin scris, cum este cartea de faţă ce trezeşte interes şi o rememorare a istoriei şi gândirii umane, rătăcind prin locuri mai puţin cunoscute, printre idei, bucurii şi emoţii, adică trece prin simfonia vieţii, care ştie să facă din legendă o realitate. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Ioan Mititean

18 martie 2024 la 21:11

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 13 ore
Summit muzical european, pe scena Sălii Thalia
Joi, sibienii au ocazia să se delecteze la un concert extraordinar, la SUMMITUL MUZICAL EUROPEAN - "Rhapsody", în...
Cultura
1 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 2 zile
„Albă ca Zăpada” deschide luna mai, la Teatrul „Gong”
Evenimentele Teatrului „Gong” în luna mai încep cu una dintre cele mai îndrăgite povești: „Albă ca Zăpada și...
Cultura
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 3 zile
Din nou despre zona Manejului-Funarilor, sau cum să laşi să cadă zidul, apoi să te întrebi de ce
A revenit cumva în actualitate locul acela pe vremuri simpatic, romantic şi plin de istorie, probabil unul dintre...
Actualitate
6 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 4 zile
Ce ateliere și spectacole a pregătit Teatrul „Gong” în luna lui florar
Luna lui florar aduce la Teatrul „Gong”, ca de obicei, ateliere de creație și spectacole. Pe tot parcursul...
Cultura
7 min de citit