Eminescu, tulpina eternităţii româneşti

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Fiind poetul cel mai reprezentativ al literaturii române, creatorul unei opere care străbate timpul cu o forţă neal­terată, într-o perpetuă actualitate, Eminescu reprezintă astfel în literatura română un dublu reper: de valoare, luată în absolut (în conştiinţa noastră el se înscrie printre spiri-
tele complete ale ome­nirii, alături de Dante, Shelley sau Victor Hugo) şi de specific naţional, drept ipostază unică a sufletului ro­mânesc în concertul poetic al lumii.

Ce a adus hotărâtor Eminescu în cadrul cultural şi literar al momentului său de înălţare este cople­şitoarea sa personalitate ce i-a făcut pe mulţi, dar, în primul rând, pe Titu Maiorescu, să-i intuiască genialitatea şi să participe încă din timpul vieţii poetului la constituirea mitului eminescian. Nu degea­ba Titu Maiorescu, definindu-i persona­litatea poetului, a accentuat de mai multe ori ideea că a fost „un om al timpului modern”. „El s-a remarcat mai întâi printr-o inteligenţă extraordinară, ajutată de o memorie prodigioasă, căreia nimic din cele ce-şi întipărise vreodată nu-i scăpa, încât lumea în care trăia el după firea lui şi fără nici o silă era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce şi le însuşise şi le avea pururea la îndemână” (Titu Maiorescu).

Apoi l-a caracterizat o mare curiozitate inte­lectuală, fiindcă Emi­nescu a fost „omul cel mai silitor, veşnic citind, meditând, scriind”, după cum afirmă acelaşi Titu Maiorescu. Eminescu a fost acela care a cer­cetat viaţa poporului, limba şi folclorul aces­tuia, care s-a ocupat de scrierile unor prieteni precum Ioan Slavici şi Ion Creangă, care a studiat cursul filozofiei europene, izvoarele istorice ale românilor, dar şi sanscrita sau religia budistă, care a cercetat problemele eco­nomice, intervenind în luptele politice din ţară. „A se ocupa cu vreuna din aceste chestiuni, a cugeta şi a scrie asupra lor era lucrul cel mai potrivit cu felul spiritului său”, remarca Titu Maiorescu.

Din această atitudine derivă o trăsătură impre­sionantă şi astăzi: cul­tura de o vastitate covâr­şitoare. În caietele lui Eminescu sunt no­tiţe, comentarii, rezu­mate despre cele mai variate aspecte, demon­strând o cuprindere ului­toare a multor orizonturi de cul­tură. Prin bogăţia fon­dului cultural, foarte pu­ţini contemporani îi stau alături, dar mai impor­tantă este forţa de asi­milare a acestei culturi vaste în indi­vidualitatea lui inte­lectuală.

Între înzestrările de bază ale lui Eminescu, farmecul limbajului a fost esenţial în rapida pătrun­dere a operei lui spre sensibilitatea pu­blică. Fără această însuşire nici celelalte n-ar fi con­tat în definirea poetului.

Niciodată până la Eminescu limba română n-a sunat cu atâta ple­nitudine armonioasă, atât de natural şi de firesc. Cuvântul emi­nescian se încarcă de sensibilitate, izbutind deopotrivă să dilate puterea evocatoare a limbii române, capa­citatea ei de a picta imaginea lumii, dar şi să construiască un univers acustic de o vibraţie inconfundabilă. Între­pătrunderea dintre vizual şi auditiv se săvârşeşte pe un fond de armonie muzicală, care rămâne virtutea cea mai înaltă a limbajului eminescian.

Prin acest limbaj poe­tic propriu şi inconfun­dabil Eminescu şi-a construit şi fixat, în eter­nitatea spiritului ro­mâ­nesc, opera; aceasta, la rândul ei, a statornicit şi impus o înfăţişare a limbii române consi­derată ca reformă ling­vistică cea mai im­portantă a literaturii noastre moderne.

Poate tocmai de aceea se cuvine să ne plecăm fruntea cu
respect, să rostim câteva versuri din imensa şi nepre­ţuita operă eminesciană, în clipe de răgaz.

Maria-Felicia Oprişor 

 

Ca semn al preţuirii noastre pentru imensul tezaur lăsat de genialul poet, îi dedicăm şi noi această poezie:

 

EMINESCU

                          de Maria-Felicia Oprişor

 

Dumnezeu ne-a trimis

Un copil sfânt pe pământ

Să ne înveţe să iubim:

Crângul, pădurea, codrul.

 

   Dumnezeu ne-a trimis

   Un copil sfânt pe pământ

   Să ne înveţe să iubim:

   Izvorul, lacul, marea.

 

Dumnezeu ne-a trimis

Un copil sfânt pe pământ

Să ne înveţe să iubim:

Părinţii, profesorii, patria.

 

   Şi pentru că părinţii lui i-au pus nume de Arhanghel

   Dumnezeu l-a iubit atât de mult

   Încât luându-l lângă El

   L-a prefăcut în LUCEAFĂR.

15 ianuarie 2024 la 17:46

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 8 ore
Are arcul lui Rambo și este campion național. Povestea registratorului medical din Sibiu țintuit de 34 de ani în scaunul cu rotile
Dacă e miercuri, avem de-a face cu un loc sau un om de poveste. Azi facem cunoștință cu...
Cultură
6 min de citit
Autor Ștefania Vesa
acum 12 ore
Intrare gratuită la Muzeul ASTRA pentru vizitatorii îmbrăcați în costum popular
Vizitatorii care vin îmbrăcați în costum popular duminică, 11 mai, au intrare gratuită la Muzeul ASTRA. Reprezentanții Muzeului ASTRA...
Cultură
1 min de citit
Autor Paul NEAGU
acum 1 zi
Sărbătoare universitară la Sibiu: „Zilele ULBS” îl omagiază pe Lucian Blaga
Între 8 și 12 mai, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu organizează „Zilele ULBS”, o serie de evenimente dedicate...
Actualitate
2 min de citit
Autor Nedeia Dicu
acum 1 zi
Muzeele Sibiului, „călcate” de peste 900 de elevi
În luna aprilie, Primăria Sibiu, Muzeul Național Brukenthal și Complexul Național Muzeal ASTRA au derulat primele activități în...
Cultură
2 min de citit