Articol
În România, Ziua Culturii Naționale este sărbătoare națională din 2010, anual în 15 ianuarie. Scopul declarat al acestei sărbători a fost promovarea culturii, artei și efortul academic. Alegerea datei de 15 ianuarie nu a fost deloc întâmplătoare, aceasta fiind data nașterii poetului național al românilor. Mihai Eminescu a fost cea mai importantă voce poetică din literatura română, dar și cea mai importantă personalitate din jurnalismul românesc, impresionând atât contemporanii cât și toate generațiile care i-au urmat prin întreaga operă ancorată în marile sisteme filosofice ale sec. al XIX – lea.
În 2024, comemorăm 135 de ani de la stingerea din viață a celui mai mare mentor al presei scrise, fiind firesc să reamintim cititorilor Tribunei că presa scrisă clasică este o sursă istorică, dar și instrument al politicilor culturale, orice publicație putând atât comunica faptul cultural cât și să-l transforme în obiect social și fapt public.
Câte publicații sibiene respectă demersul profesional în arta comunicării, fiind implicit sau explicit purtătoare de cultură? Încă de la publicarea Legii nr. 238/ 2010 – privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naționale – cotidianul Tribuna a reflectat necondiționat și voluntar, toate evenimentele organizate de autoritățile administrației publice centrale și locale. În 2024, Tribuna sărbătorește 140 de ani de la fondare, în programul de evenimente fiind inclusă consolidarea rolului presei scrise în viața cotidiană a municipiului Sibiu. În acest sens, în 15 ianuarie, ora 11,00, invităm pe toți cei interesați să participe la inaugurarea „Centrului Cultural TRIBUNA”, (la sediul societății, str. Coșbuc, nr. 38), invitați de onoare fiind istoricul dr. Vasile Crișan și col. Gabriel Stroilă – președintele Asociației Obștea Satului Tălmăcel.
În prezența directorului general Mircea Bițu și a invitaților din societatea civilă, se va vernisa expoziția permanentă și se va inaugura sala de conferințe „Ioan Slavici”, spații publice pregătite pentru organizarea unei serii de evenimente, programate a se desfășura pe parcursul întregului an. Vă invităm la un dialog deschis și fără prejudecăți, cotidianul Tribuna deschizând seria dezbaterilor publice privind rolul presei în societate.
Pentru toți cititorii, amintim că dr. Vasile Crișan este istoricul sibian care a elaborat Enciclopedia Tribunei (5 vol: 1848 – 1990) – o adevărată operă în istoria presei din România, iar col. Gabriel Stroilă, președintele unei asociații comunitare și co-organizator al primului mare eveniment cultural al anului – „Udatul Ionilor” -, este un cunoscător al mediului cultural rural, având o bogată experiență în domeniul dezvoltării satului românesc și a problemelor locale. Vă invităm să participați la toate evenimentele organizate de Tribuna, singurul cotidian sibian ce-și cunoaște rolul, atât în societate în ansamblul ei (informare, socializare, asigurarea continuității, divertisment și mobilizare) cât și la nivelul cetățenilor individuali (de informare și promovare a identității personale, de integrare în societate și de divertisment). Redacția