Articol
IPJ Sibiu informează că în perioada 17-19 ianuarie, poliţiştii au intervenit la peste 150 de solicitări, 106 dintre acestea fiind sesizate prin 112 şi au fost aplicate peste 330 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 99.000 de lei. La fel, pentru neregulile constatate la regimul rutier, polițiștii au întocmit 7 dosare de cercetare penală și au reținut 12 permise de conducere. Au mai fost retrase 14 certificate de înmatriculare pentru conducerea unor autovehicule având defecțiuni tehnice sau pentru neîndeplinirea unor obligații legale.
De exemplu, sâmbătă, în jurul orei 1.30, în Șeica Mare, polițiștii Secției de Poliție Rurală Axente Sever au oprit pentru control un autoturism condus pe DJ 141A de către un localnic în vârstă de 46 de ani. Din verificări a rezultat că bărbatul nu deține dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. De asemenea, testarea alcoolscopică a șoferului a indicat o valoare de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind însoțit la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice. În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea aplicării măsurilor legale în consecință.
Tot sâmbătă, în jurul orei 22.45, în Târnava, polițiștii rutieri au oprit un autoturism condus pe strada 1 Decembrie de către un localnic în vârstă de 29 de ani. Testarea alcoolscopică a bărbatului a indicat o valoare de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind însoțit la o unitate medicală pentru recoltarea probelor biologice.
Poliţia avertizează: Atenţie la înşelăciunite tip spoofing!
În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP cu numere de telefon din rețeaua națională de telefonie (numere de telefon compromise care aparțin unor instituții bancare), contactează cetățenii, pretinzându-se drept angajați ai băncilor. În cadrul apelurilor, aceștia afirmă că victimele ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.
Ulterior, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și le solicită victimelor să transfere bani într-un "cont sigur", pentru a proteja fondurile. Această metodă a dus la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
La nivelul României, au fost înregistrate dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.
Aceasta este o formă de fraudă bazată pe tehnica de „spoofing”, prin care autorii falsifică informațiile de identificare pentru a se da drept o sursă de încredere (bănci, autorități), cu scopul de a înșela victimele (cetățenii de bună credință).
Poliţia recomandă cetăţenilor ca să: nu răspundă apelurilor telefonice nesolicitate, care cer informații sensibile sau transferuri de bani; să verifice orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate; să nu transfere bani în conturi neoficiale sau suspecte şi dacă există suspiciuni, să contacteze imediat autoritățile competente (poliție, bancă etc.).