Tribuna
PNL
Vrei să fii profesor? Faci facultate, masterat şi un an de practică!
35683 vizualizari
* Vom avea profesori foarte bine pregătiţi în şcolile şi liceele din România, iar cu note de 1, 2 sau 3 la examenul de titularizare nu ne vom mai întâlni. Cel puţin aceasta ar trebui să fie situaţia peste câţiva ani, având în vedere că cei care vor să devină profesori trebuie să urmeze cinci ani de şcoală şi un an de practică *
Noile prevederi legale din sistemul educaţional românesc îi pun pe jar pe cei care doresc să fie profesori: până să aibă dreptul de a fi profesori cu drepturi depline, trebuie să aştepte şase ani. Explicaţia este simplă: pentru a putea preda într-o şcoală din România, un tânăr trebuie să urmeze o facultate de minimum 3 ani, un masterat special de doi ani, apoi un an de tutoriat. În primii ani de studiu, adică în facultate, se asigură pregătirea teoretică, apoi se dă admitere la "masterat, unul de doi ani care are un program special de pregătire a profesorului de limba română, de matematică, de biologie etc.", a spus ministrul Educaţiei, Cătălin Baba. Există şi sprijin pentru masteranzii acestui program: o bursă de 700 lei, echivalentă cu salariul unui profesor debutant. Programe de masterat cu profil didactic se vor deschide chiar din această toamnă, toate locurile disponibile fiind subvenţionate, deci fără taxă. De asemenea, toţi cei admişi la aceste programe de masterat vor primi bursa de 700 lei /lună, a declarat Cătălin Baba, citat de hotnews.ro. "După aceşti doi ani de zile va exista un examen de dizertaţie ca la masterat. Unii îl vor trece, alţii, nu. Nu este nicio problemă. Cei care nu-l vor trece, asta este, statul român a plătit pentru pregătirea lor, dar dacă nu fac faţă, nu este nicio problemă, pur şi simplu nu vor putea să profeseze", a adăugat Baba. După absolvirea masteratului, tinerii vor urma un an de practică la clasă, împreună cu un tutore, adică un cadru didactic cu experienţă în domeniu. La finalul anului de practică, "tânărul se poate prezenta la examenele de definitivat, de titularizare. Deci, vor fi şi oameni care vor face masteratul, dar nu îşi vor lua examenele de intrare in sistem şi nu vor putea profesa deloc, nici în calitate de suplinitori", a mai precizat ministrul Cătălin Baba. (M.S.)




comentarii
9 comentarii

vor avea ca profrsor pe Traian Igas care la 25 de ani a terminat liceul si pana la 30 de ani a facut 3 facultati si-a mai ajuns si ministru de interne Daca a avut asemenea rezultate la ce-ar mai avea rost 6 ani de facultate sa devii profesor si sa ai un salariu de 700 de lei bani pentru care nci un paznic la bostani nu poti angaja.Asa ca mai bine te angajezi capsunar in Spania 2 luni pe an si nu-ti bati capul cu somitati ca Igas,Baba,sau cu cei de teapa lui Boc care a predat citind notite studentilor la drept constitutional iar cand a ajuns ministru dreptul constitutional a devenit o poveste de adormit copiii.Am intanlit in perioada de guvernare PDL-ista multi analfabeti cu diplome de tot felul pusi in functii importante care interpreteaza legea cum cred ei ca le vine bine, acesta fiind motivul care a dus tara si statul in acest dezastru.Eu personal as lua masuri severe pentu verificarea felului cum s-au dat diplome de studii la toate nivelurile de scolarizare dupa 1990,situatia fiind mult mai grava ca cea din pensiile de handicap.Nu mai intreb cat timp va dura sa curete invatamantul de oameni nepregatiti si cine va invata atatia ani ca sa primesti un salariu de nimic iar ca sa poti trai decent trebuie sa faci compromisuri de tot felul mergand pana acolo incat ajungi sa te inscrii in PDL ca sa ai o functie politica pentru un salariu mai mare.
ben
21.04.2012 02:01
am facut 5,5 ani ,poate cea mai grea facultate matematica pura si am profesat 43 de ani.Spre deosebire de alti titrati in alte domenii, duoa 3 ani am dat definitivatul din cei 5 ani de fac.,psihologie si socialism stiintific la care multi prof. bine pregatiti la mate au picat.Dupa alti 5 ani ,ex de gr doi la fel de greu.Dupa alti 5 ani gr unu cu lucrare pe care o pregateai in 2 ani.Dupa aceste chinuitoare examene, nu am folosit pt elevi ,nimic, nimic, nimic din acele matematici ultra abstracte.Apoi nu ne-am plans de micile salarii de subexistenta.Doar putina demnitate si putina cultura ne-a ramas.am facut in total 8 ore de practica pedagogica.,asa ca faceti-va profesori dragi tineri, si vedeti ce va asteapta.Nu mai vorbim de pensie ...
mihai cel batran
21.04.2012 08:24
Apropo-in timp ce fiul se chinuia la masa cu lectiile ,tata se uita la Tv unde erau prezentate hotelurile fotbalistilor din Poiana BV.Se intoarce catre fiul sau si-i zice- mai du-te bai afara si mai bate si tu mingea...
mihai cel batran
21.04.2012 08:38
mda...traiasca reformarea sistemului de invatamant!!!
angel
21.04.2012 11:49
Cu o armata de profesori care au terminat cu 9 si 10(sic,invidiosilor!) sunt o gramada de absolventi semianalfabeti1 De ce? De aia!
d.i.a.
21.04.2012 14:29
MI se pare o tampenie pentru cei care au fost educatori si si-au completat studiile sa faca inca doi ani de masterat si practica pentru a fi profesor, dupa ce lucreaza de aproape 15 ani in invatamant.Ce prostie!
mara 24.04.2012
24.04.2012 19:43
Dupa patru ani de universitate,un an continuare pentru obtinerea licentei si doi ani de master, avand 22 de ani vechime salariul este de 950 de lei.
Nu este corect!
De ce nu se schimba salarizarea dupa obtinerea masteratului?
De unde sa mai am bani pentru doctorat?
Datcu Rodica
02.08.2012 22:54
Cucu, sa fac 6 ani, vai de mine, mai bine ma lipsesc, si sa iau si un salariu de doi lei...:)))))))))).
Ovidiu
25.12.2013 04:42
Mias dori sa devin profesor de romana ! Dar am terminat scoala profesionala , si acum urmez liceul , dar apoi ...cum procedez?
Sorin
29.10.2016 23:56
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica