Tribuna
PNL
Revelion 2011: de 50 sau 13.000 lei
Revelion 2011: de 50 sau 13.000 lei
Cât vă lasă buzunarul să daţi pe noaptea dintre ani? 50 sau 13.000 lei? Cu vreo 50 lei/persoană aşezaţi pe masa de acasă de toate: de la cârnaţi şi peşte la cozonaci, iar muzica vine gratis de la televizor sau computer. La polul opus stă Revelionul de cinci stele petrecut în ţara emirilor, dar şi buzunarul va fi mai uşor cu vreo 3.000 euro. Oferte intermediare de 200 sau 800 lei sunt destule şi le aflăm în cele ce urmează.
Anul vechi se îngroapă cu o petrecere, iar cel nou este întâmpinat tot cu o petrecere. Unde şi cum se organizează petrecerea, adică Revelionul, depinde de preferinţele şi buzunarele fiecăruia dintre noi. Noi am inventariat doar cât ne costă Revelionul din ăst an.

Nicăieri nu-i ca acasă...

... spune o vorbă bătrânească, iar ea pare să-şi dovedească veridicitatea şi de Revelion, mai ales dacă noul an vă găseşte cu portofelele cam goale. "Cabana Plăpumica" e cea mai ieftină soluţie şi după estimările noastre cu vreo 100 lei şi cu un minim de fiţe puteţi asigura o masă festivă mai mult decât îndestulătoare pentru Revelion, pentru două persoane.
Un kilogram de carne pentru friptură costă vreo 15 lei, două kilograme de cartofi - 4 lei , o sticlă de vin - 15 lei, zarzavaturi pentru ciorbă - 5 lei, salam - 9 lei, vin spumant - 7 lei, peşte - 20 lei, cârnaţi - 10 lei, un cozonac - 7-8 lei, brânză - 10 lei... toate fac în jur de 100 lei şi sigur e că nu puteţi consuma mâncarea preparată într-o singură noapte, aşa că având acest buget v-aţi asigurat hrana necesară. Dacă mai invitaţi câţiva prieteni sau membri ai familiei, dacă aveţi muzica pe care v-o doriţi, petrecerea Revelionului acasă poate fi reţeta perfectă pentru noaptea dintre ani.

La cabană sau la pensiune?

Probabil dacă sunteţi din Sibiu, un Revelion la o pensiune din judeţ nu e chiar prima preferinţă în top. Dar poate vă convinge faptul că veţi fi sorcoviţi şi că veţi petrece în stil tradiţional românesc. Cât trebuie să plătiţi incursiunea în lumea satului? Cam 990 lei/persoană pentru patru nopţi de cazare şi 890 lei/persoană pentru trei nopţi de cazare, iar în aceşti bani sunt incluse ţuica fiartă, ciorba ardelenească, tocăniţa de viţel la ceaun cu mămăliguţă şi murături, gustările tradiţionale cu zacuscă, omleta cu slăninuţă, brânză de burduf, alături de prăjiturile de casă, ţuică, vin alb şi vin roşu. La alte pensiuni, unde se oferă doar demipensiune şi masă festivă de Revelion, pachetul de trei zile şi două nopţi costă 450 lei/persoană.
Dacă preferaţi, mai degrabă, să preparaţi dumneavoastră toate cele necesare pentru un Revelion prelungit, dar vreţi să plecaţi de acasă, alegeţi o cabană. Închirierea unei cabane pentru 3-4 nopţi costă cam 2.000 lei, dar, în funcţie de condiţii, de capacitate şi de localizare, preţul poate urca până la 3.000-4.000 lei pentru două nopţi. Mai puneţi la socoteală că, indiferent dacă puneţi bani la comun şi cumpăraţi cele necesare sau dacă pregătiţi toată mâncarea de acasă, tot trebuie să mai scoateţi din buzunar vreo 200 lei pentru mâncare şi băutură.

Revelion de trei stele

Rău de tot ustură la buzunare Revelionul în unele restaurante din Sibiu. 320 lei/ persoană pentru cina festivă şi continuarea din 1 ianuarie 2011 - sunt banii pe care trebuie să îi plătiţi pentru a petrece noaptea dintre ani la restaurantul unei pensiuni de trei stele din Sibiu. Dacă nu vă interesează continuarea petrecerii în prima zi din noul an, veţi scoate din portofel 250 lei/ persoană pentru masa şi petrecerea de Revelion. S-ar putea să vă convingă tartinele cu icre de Manciuria, somonul fumée pe cruton de lămâie, melon în prosciutto, muşchiuleţul de porc în bacon cu sos de ciuperci, ficăţei de pui în sos de coniac, varza de Bruxelles sau garnitura Baby Carotte.
O altă pensiune, tot de trei stele, vine cu trei tipuri de oferte: masa festivă (fără cazare) se plăteşte cu 175 lei, iar dacă sunteţi turişti şi vreţi musai să petreceţi câteva zile în Sibiu şi în împrejurimi plătiţi 950 lei pentru patru zile şi trei nopţi sau 1030 lei pentru cinci zile şi patru nopţi.

În cluburi şi puburi, de la 100 la 450 lei

Nu e linişte de Revelion în cluburi şi puburi. Localurile de profil din Sibiu au venit cu oferte peste oferte şi încearcă să atragă tineretul cu ultimele hituri, cu jocuri de lumini şi lasere, cu nelipsitele artificii şi, bineînţeles, mâncare şi băutură. Pe câţi bani? Una dintre cele mai ieftine oferte este pusă la bătaie de un club faimos al Sibiului, aşa că pentru doar 100 lei aveţi parte de bufet suedez, şampanie, spectacol artistic şi artificii.
Pentru 150, 160 lei vă distraţi într-un alt pub, iar în meniul serii figurează gustare rece, cremvurşti, ciorbă de văcuţă şi friptură de porc cu salată orientală. Setea v-o puteţi astâmpăra cu vodcă, whiskey, vin la carafă şi bere. Dacă mai puneţi 50 lei de persoană, încingeţi din nou petrecerea şi în noaptea de 1 spre 2 ianuarie.
Într-un alt pub, preţurile urcă vertiginos la 450 lei/personă pentru două nopţi de sărbătorire a noului an. Dar până la 450 lei, aveţi de ales între oferte, precum: bea cât poţi - pentru 200 lei, mănâncă şi bea cât poţi - 280 lei/persoană (aici fiind incluse aperitivul, sărmăluţele şi friptură).

De la cantină la 4 sau 5 stele

Accesibilă pentru buzunare este petrecerea de Revelion organizată de Universitatea "Lucian Blaga": cu 120 lei puteţi mânca de toate de la şuncă, salam, muşchi file, şniţel de pui, chifteluţe, tobă, caltaboş, cârnaţ, jumeri, peşte, ciorbă a la grec la rulouri din carne de porc, cartofi franţuzeşti şi prăjituri. Pe parcurs, totul se udă cu cafea, băuturi alcoolice şi nealcoolice. Cu 30 de lei mai mult costă meniul la o rotiserie, iar surplusul este motivat şi gastronomic şi distractiv prin cocktail, mixt grill, spectacole folclorice sau concerte la pian.
Dacă vă tentează un Revelion de 4 sau de 5 stele, puteţi opta fie pentru un pachet de câteva zile, fie doar pentru petrecerea dintre ani. De exemplu, cu 109 euro se petrece un Revelion ca la Veneţia, adică în carnaval, iar cel puţin 599 euro/persoană vă costă un pachet complet de trei nopţi. Ce vi se oferă? De la cazare, dineu de An Nou, brunch cu meniu tradiţional, petreceri cu surprize la acces gratuit la Spa, transport gratuit la schi, bowling sau în centrul medieval al Sibiului.

Departe de casă pe 100 sau 3000 de euro

După un an întreg de stat acasă, vreţi un Revelion în ţări străine! Se aranjează. Cu bani mai mulţi sau mai puţini. Depinde cum vă lasă buzunarul. Dacă bugetul e foarte restrâns, petreceţi Revelionul în Grecia cu 125 de euro sau în Bulgaria, la Nisipurile de Aur: aici veţi plăti 129 Euro pentru pachetul de o noapte, 198 Euro pentru pachetul de două nopţi sau 226 euro pentru un sejur de trei nopţi, iar oferta e all inclusive, la un hotel de patru stele. În plus, aveţi acces gratis la facilităţile hotelului, de la tenis de masă, piscină interioară, saună, solar şi fitness. Budapesta se arată a fi şi ea destul de accesibilă, aşa că pentru patru nopţi daţi 235 euro /persoană, iar Turcia cere cu 50 euro mai mult.
Viena de trei stele şi doar cu mic dejun inclus se plăteşte cu 249-275 euro, iar la Dusseldorf pentru un Revelion de senzaţie scoateţi din buzunar 395 euro pentru 3 nopţi de cazare şi mic dejun. Cu 435 euro/persoană sărbătoriţi ultimele zile din 2010 şi primele zile din 2011 în Marea Britanie.
Cireaşa de pe tort vine de pe tărâmuri exotice pentru noi, precum Thailanda sau Emiratele Arabe Unite. De la 1895 de euro în sus se plăteşte concediul de Revelion la Singapore, iar dacă visaţi la un Revelion de şeic Dubaiul vă aşteaptă, dar cu portofelul plin. Plin cu minim 1300 euro. Primiţi în schimb cazare de cinci stele, transportul cu avionul, iar dacă aveţi pretenţii la un hotel pe plajă pregătiţi 2969 euro. În schimbul banilor puteţi aluneca pe schiuri în cel mai mai mare parc interior cu zăpadă naturală, puteţi vizita moschei sau puteţi cumpăra mirodenii şi perle în cel mai select shopping centre al Dubaiului.





comentarii
2 comentarii

Rvelion 2011 la Biserica Ortodoxa Romana 65 dolari/persoana.
Americanul
28.12.2010 04:13
la Biserica Ortodoxa Romana,de unde din ce stat,si ce oras?
fargo
28.12.2010 17:07
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica