Tribuna
PNL
Sibiul are 25 de ani de troleibuz
Sibiul are 25 de ani de troleibuz

S-au împlinit 25 de ani de când în municipiul Sibiu a fost introdus, pentru prima oară, troleibuzul, iar primele trasee au fost date în folosinţă pe 19 august 1983, se arată într-un comunicat remis presei de Asociaţia Transira. Preşedintele organizaţiei nonguvernamentale, Silviu Sîntea, atrage atenţia asupra regresului accentuat al rutelor deservite de troleibuze în Sibiu, parcul activ cifrându-se acum în jurul a 20 de unităţi. El a arătat că, deşi au fost achiziţionate autobuze noi, acestea sunt dotate cu motoare Euro 3 şi nu dispun de platformă de acces pentru persoanele cu handicap. "Prin grija exclusivă a primarului Klaus Johannis, Sibiul devine primul oraş din România ce beneficiază de o reţea de troleibuz de mare viteză, cu componentele cele mai avansate din punct de vedere tehnic de pe piaţa mondială", se precizează în comunicat. Reprezentanţii asociaţiei au explicat, bazându-se pe un studiu realizat în localitatea germană Solingen, că este mai ieftin transportul cu troleibuzul decât cel cu autobuzul. În plus, troleibuzele au un grad de poluare fizico-chimic zero. "Costurile pe kilometru pentru un autobuz sunt de 1,46 euro. Costurile pentru troleibuz - incluzând sistemul de captare a curentului - sunt de 1,49 euro. Însă, troleibuzele moderne au un sistem recuperativ de energie, <<aruncând >> în reţea curentul electric produs atunci când rulează la relanti. Cu acest sistem implementat, troleibuzul consumă doar 1,39 de euro/km", explică Silviu Sîntea, preşedintele Asociaţiei Transira.
Primele trasee au fost date în folosinţă în 19 august 1983: T1 - Cimitir-Gară - şi T2 - Bulevardul Mihai Viteazul - Gară. La acea vreme, parcul de troleibuze era compus din 20 de unităţi. Asociaţia TRANSIRA este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, de interes general, constituită în scopul promovării şi implementării conceptului de transport urban durabil, militând pentru introducerea, păstrarea sau dezvoltarea sistemelor de transport ecologic (troleibuze şi tramvaie etc).

Popa: S-au schimbat priorităţile oraşului
Directorul general al Tursib, Adrian Popa, a declarat că priorităţile oraşului s-au modificat continuu în ultimii ani, fiind nevoie de introducerea unor trasee noi pentru autobuze. El a menţionat că troleibuzele vor circula în continuare. "Autobuzele au devenit principalul mijloc de transport în comun deoarece s-au schimbat priorităţile oraşului. Autobuzele sunt dotate cu motoare Euro 3, poluarea fiind redusă. Principala cauză a poluării din oraş este lipsa centurii ocolitoare. Noi vrem să îmbunătăţim transportul în comun. Troleibuzele vor circula în continuare pe direcţia nord-sud a oraşului şi vor fi amplificate ca frecvenţă", a declarat Popa. Mai mult, directorul Tursib a menţionat că se doreşte, printr-o frecvenţă mai mare a mijloacelor de transport în comun, renunţarea la maşina personală. "Scopul final al anului 2009 este să determinăm cât mai mulţi dintre sibieni să renunţe la maşina personală şi să folosească transportul în comun. Asta înseamnă şi o mai mare frecvenţă a autobuzelor şi troleibuzelor. De exemplu, din 15 septembrie, pe traseul autobuzului 5 vom introduce mai multe maşini care să circule din 20 în 20 de minute, faţă de 40 în 40 de minute cât este acum. Acest lucru îl vom face şi pe alte trasee", a explicat Popa.

(I.P.)




comentarii
6 comentarii

Ce zice asociatia si ce vorbeste Popa! Habar nu are de transport! Pacat ca l tine Johannis acolo! Sibienii daca l-au votat pe Johannis, atunci asta si din cauza ca este un om tanar! El, la randu-i, nu vede ca randamentul Tursib este unul precar?
x
19.08.2008 00:51
Domnule Popa, pe directia Nord-Sud a orasului nu exista decat retaua de la Bricomat la podul peste cibin de la McDonalds! Pe aceea "ati umput-o de sange" inca din anul cultural 2007!Habar nu aveti pe unde circula troleibuzul in Sibiu si dovediti inca o data ca vorbiti prostii!!!
sibian
19.08.2008 01:04
Traseul 5???? poate traseul 10
bb
19.08.2008 01:17
daca transportul cu troleibuzul este mai ieftin, biletele de ce sint la acelasi pret cu autobuzul?????
sibian
19.08.2008 15:02
De ce nu mai are saitul Tursib Forum? De frica, nu?
alt sibian
19.08.2008 17:48
Atata timp cat actuala ,,formatie,, va sta la conducere nu se va investi niciun ban in troleibuze sau intr-o retea de troleibuz...
bogdan
20.08.2008 14:05
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA