Tribuna
PNL
Sibiu - oraşul premierelor, de la primul spital, primul teatru, la prima zoo sau primul muzeu
Sorana MAIER
52924 vizualizari
Sibiu - oraşul premierelor, de la primul spital, primul teatru, la prima zoo sau primul muzeu
Sibiul este locul în care au fost deschise primul spital din România, primul muzeu, primul teatru, primul pod de fontă din ţară, primele fabrici de maşini-unelte, de arcuri sau de bere. Sibiul este locul în care a văzut lumina tiparului cel mai vechi ziar cu apariţie neîntreruptă din sud-estul Europei. Tot de numele Sibiului se leagă primul ansamblu folcloric profesionist, primul titlu de Capitală Culturală Europeană, prima grădină zoologică din România sau primul spa.

Pentru al treilea an consecutiv, cotidianul Tribuna organizează în 2016 un proiect cultural în Sibiu, prin Agenda Culturală.
Primul eveniment din cadrul proiectului Tribuna Music&More II, cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu, este expoziţia de fotografie "Sibiu, oraşul premierelor", care va fi vernisată la data de 21 iunie, în curtea interioară a Primăriei Sibiu.


 


Pentru că Sibiul se poate lău­da că este un oraş al inovaţiei, tema principală a expoziţiei o reprezintă premierele înregis­trate în Sibiu de-a lungul ulti­melor secole.
Începând cu anul 1292, când la Sibiu a fost atestat primul spital din România, până în zilele noastre, când Sibiul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană 2007, fiind primul oraş din România cu această titulatură, oraşul de pe malul Ci­binului a fost deschizător de drumuri în domenii din cele mai variate.


Sibiul este locul în care în anul 1782 cercetătorul Franz Joseph Muller descoperea telurul, sin­gurul element chimic descoperit în România.
Prima fabrică de bere din România s-a înfiinţat în anul 1717 pe strada Turnului din Sibiu, la fel şi prima fabrică de arcuri, prima fabrică de maşini-unelte şi prima fabrică de cân­tare au funcţionat aici de-a lungul secolelor.
De numele fostei Capitale Culturale Europene se lea­gă şi primul teatru din Ro­mâ­nia, căci Sala Thalia a fost construită în anul 1787 de Martin Hochmeister, în Turnul Gros din centura de apărare a oraşului. În 1788 a avut loc prima reprezentaţie teatrală.


Aceste premiere înregis­trate în Sibiu de-a lungul se­colelor sunt ilustrate cu ima­gini ale vremii, cu docu­mente de arhivă sau cu foto­grafii actuale.
Alexiu Tatu, directorul Di­recţiei Judeţene a Arhivelor Sibiu, ne-a pus la dispoziţie, în baza unui parteneriat cu Tribuna, diverse fotocopii după documente valoroase, aflate în Arhiva Naţională Sibiu, care atestă printre al­tele înfiinţarea spitalului sau reglementarea primelor bresle din ţară.
Nu lipsesc nici imagini ale vremii, multe dintre ele copii după colecţia personală im­presionantă de vederi a in­ginerului sibian Ioan Deju­gan.
Portalul de cultură al Pri­măriei Sibiu, dar şi Marian Bozdoc, cercetător împătimit al istoriei Sibiului, au fost, de asemenea, surse de docu­mentare pentru expoziţie.
Expoziţia va fi urmată de un alt eveniment, în 8 şi 9 iulie, când în Piaţa Mare din Sibiu vor urca pe scenă, în două seri, artişti pop şi in­terpreţi de muzică populară dintre cei mai iubiţi ai mo­mentului, pe care îi vom a­nunţa în perioada urmă­toare.

Foto: colecţia ing. Ioan Dejugan







comentarii
6 comentarii

cu siguranta suntem campioni si la jeg si coruptie in spitale!!! nu ne mai aburiti cu tampenii!!!
un sibian
20.05.2016 08:02
Am avut stagiune teatrala permanenta
Echili Bratu
20.05.2016 08:25
Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.
-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.
-NU este necesara niciun fel de experienta!
-Asiguram suport si log
Carmen
20.05.2016 11:17
Prima carte in limba romana ( Catehismul, 1544 ) prima racheta cu mai multe trepte ( Haas, 1568) primul Presedinte adevarat ( Johannis) primul reporter cu reactie ( NID) primul... prima... etc, ad infinitum.
piperoxan
20.05.2016 15:32
Articolul este a?a de Grozav
Silviu
20.05.2016 22:49
Select?m persoane serioase, responsabile, perseverente , interesate s? lucreze part-time sau full-time, intr-o activitate usoara si de viitor, care nu necesit? experient?. Pentru mai multe detalii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: iuliasimonacaprarin@gmail.com
iulia
21.05.2016 11:05
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica