Tribuna
PNL
Sibienii, terorizați de tigrul platanului. Cum poate fi combătută insecta
Dragoş BAKO
51620 vizualizari
Sibienii, terorizați de tigrul platanului. Cum poate fi combătută insecta

 În vara anului trecut, în Sibiu apărea tigrul platanului, o insectă de mici dimensiuni ce provoacă înțepături neplăcute. 

Tigrul platanului „și-a împărțit” Sibiul cu țânțarii spre nemulțumirea localnicilor care s-au văzut nevoiți să suporte și invazia acestor insecte. În acest an, în contextul temperaturilor deosebit de ridicate, cu mult peste normalul termic al perioadei, tigrul platanului a reapărut atât în Sibiu, cât și în alte localități din județ, fiind, după părerea multora, mai agresiv decât anul trecut

Cu toate că ne aflăm doar în luna aprilie, chiar dacă țânțarii nu și-au făcut încă apariția, în ultimele zece zile sibienii au fost terorizați de înțepăturile provocate de tigrul platanului. Agresiunea insectelor s-a diminuat miercuri, odată cu răcirea vremii și apariția precipitațiilor, însă este de așteptat ca după creșterea temperaturilor „asaltul” să fie reluat.  

Greu de ucis

Sibienii reclamă faptul că găsesc insectele atât afară, cât și în interiorul locuințelor și că înțepăturile acestora sunt din cale-afară de neplăcute: „Dacă stăm în curte, ne înțeapă și pe sub haine. Când mergem în casă, la fel. Am pus haine la uscat, afară și le-am găsit pline de tigrii platanului. Pe tricou cred că aveam vreo 30. Aproape că nu îți mai vine să ieși din casă. Am impresia că înțeapă mult mai tare decât anul trecut, când au apărut”, ne-a spus Marian, un sibian care locuiește într-o zonă de case. 

Din fericire, se pare că această insectă nu transmite boli, dar prezența ei creează neplăceri în special în zilele călduroase. Spre deosebire de țânțari, tigrul platanului nu poate fi alungat cu metodele clasice. Anumite studii arată că insectele își reduc activitatea doar în prezența umidității și a unor plante precum azaleea și citronella. Deoarece au dimensiuni foarte mici și sunt prezente în număr mare, combaterea lor e dificilă. 

Pentru că Primăria municipiului Sibiu efectuează periodic dezinsecții, Tribuna a solicitat un punct de vedere instituției edilitare. Reprezentanții acesteia ne-au transmis că vor emite un comunicat, în care vor explica situația și măsurile care se impun. 







comentarii
15 comentarii

Vai de mine ce sensibili mai sunt sibienii cei terorizati
s
17.04.2024 14:00
Am calculat repede, eu cunosc 6722 de sibieni. Locuitori ai urbei si împrejurimilor. Pe unii îi cunosc de mai mult de 30 de ani. Din toti acestia, nu am auzit pe nici unul pronuntând mācar " tigrul platanului" darā mite sā fie sub teroarea acesei creaturi malefice!
Gogu
17.04.2024 14:33
Cei doi ciudați care au comentat ironic, desigur nu locuiesc în Sibiu. Este plin de aceste insecte ciudate și foarte agresive în unul din cartierele noi. Din păcate, locatarii, precum și cei doi agarici care au comentat anterior mie, sunt resemnați și au unghii mari, că altă soluție decât scărpinatul nu s-a descoperit încă. Cerem ajutor primăriei.
Sibianul chinuit
17.04.2024 15:39
Va rugam, pe cei responsabili din Primăria orașului invadat de tigri, să interveniti pentru a combate această insectă foarte răspândită. Nu se mai poate locui pe Calea Șurii Mici. Mulțumim anticipat.
Mu?cat de tigru
17.04.2024 15:43
cum ziceam, sunt peste tot, nu are rost sa ne intristam fiindca nu se poate face mai nimic in privinta acestor fiinte ... am observat doar ca le place umbra, asa ca deschid doar geamurile unde bate soarele ... vom avea o primavara interesanta si cu mult fenistil https://clujcapitala.ro/2024/04/17/clujul-invadat-din-nou-de-tigrul-de-platan-clujenii-sunt-disperati-sunt-peste-tot-apar-cu-miile
matei
17.04.2024 17:52
Într-adevăr de anul trecut au apărut, sunt numeroase și agresive. O să încerc in jurul casei cu ceva substanțe mai "prietenoase". Sunt o nenorocire!
Tudor
17.04.2024 19:15
Am locuit 11 ani într-un cartier de case unde pe stradă erau doar platani, primăria făcea dezinsecții de 2 ori pe an fără nici un rezultat, soluția a fost radicala, au tăiat copacii, dar,, le igre de platan" sa adaptat la celelalte specii de copaci,stejar, fag..
Adrian 95370
17.04.2024 19:55
Solutia consta in eliminarea tuturor plataniilor si inlocuirea acestuia cu tei sau alti arbori!
Eu
17.04.2024 22:02
Se pare că soluția găsită de cei mai deștepți de pe aici este sa se taie platanii, dar tăiați toată pădurea dă -o pe hulă, și așa faceți loc de niste blocuri frumoase in Sub Arini că alea nu produc ploșnițe
X
17.04.2024 22:25
"Sibianul chinuit" este o pizzda frustrată cel mai probabil din Arhitecților...jet
S? mi-o suji
17.04.2024 22:30
Nu sunt mai periculoase, deranjante si nesuferite ca oltenii care au venit in Sibiu, asta da invazie de insecte nesuferite, de tigrul de platan mai scapi dar de sobolanii din sud nu.
Adrian
17.04.2024 22:58
Daca sunt tigrii, sa-i mpuscam, ca in Sibiu a mai fost impuscat un tigru in 2011 si a fost rezolvata problema! Deci asociatia vanatorilor "curajosi", sa se organizeze rapid si sa inceapa vanatoarea tigrului de platan cu puscocile lor mari dar cu cartuse cu alice mici, mici, mici, de tot ca sa omoare cati mai multi tigrii dintr-un foc!
La vanatoare!
18.04.2024 08:53
eu votez sa plantam doar pruni..... :D
@eu
18.04.2024 12:19
problema a aparut cand s-a desfiintat granita de pe Valea Oltului.........
@Adrian
18.04.2024 12:20
vati scapat de sasi si aveti acum olteni si insecte
19.04.2024 13:15
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica