Tribuna
PNL
Păzea! Fiscul vrea să ne trimită somaţii pe mail!
Rareș BIŢU
2551 vizualizari
Păzea! Fiscul vrea să ne trimită somaţii pe mail!

Nu ştiu ce părere or avea nen-tu Spam ori văru` Junk, dar somaţiile de la Fisc ar putea sosi pe mail, dacă o idee care a încolţit recent ANAF-ul se dezvoltă, prinde rădăcini şi creşte. Deocamdată e doar un proiect lansat în dezbatere publică, proiect potrivit căruia alte nu mai puţin de 35 de documente pot ajunge la destinatar nu prin poştă ca până acum, ci pe mail. ...Cum? Ce fac moşnegii şi babele de la ţară care încă îşi permit să nu aibă nici măcar - vorba lui Boc - un iPad, ca tot românul? E, hai, că asta e deja obrăznicie: aici discutăm de fiuceăr şi de cum vrea ANAF-ul să ne bage în rândul lumii, nu de toţi înapoiaţii, da? N-au decât să lase sapa şi de la coada vacii să se mute la coadă la 4G să fie şi în stare barem o amendă s-o afle la timp!

ANAF crede că înştiinţările contribuabililor cu privire la sumele pe care le au de plată sau despre popririle ce urmează să le fie puse pe conturi pot ajunge mult mai repede. Mai mult, ANAF a decis ca de la anul să nu mai primească pe hârtie declaraţii care pot fi depuse online, potrivit digi24.ro. Oamenii de afaceri spun însă că mai sunt multe de făcut atât pentru reducerea birocraţiei, cât şi pentru îmbunătăţirea sistemelor informatice ale statului. Apropo: cardul de sănătate e blocat din nou şi e abia a doua zi de nefuncţionare. 

Conştient că un mail e mult mai iute de picior,

Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice a prăsit idei numai bune pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre Fisc şi contribuabil. N-o fi aflat pesemne că îmbufnata de la ghişeul patru te trimite la ţâfnoasa de la opt, unde dacă nu-i pauză de masă, tocmai s-a gătat - ce să vezi? - programul. Nimic, însă, absolut nimic nu te poate împiedica s-o iei de la capăt a doua zi, că - vorba aia - factura trebuie plătită, nu? Oare v-am spus că-i deja a doua zi de când sistemul electronic utilizat pentru cardul de sănătate nu merge? Exact din acelaşi motiv n-o să funcţioneze nici alte bazaconii cu plăţi online. Sau or să funcţioneze doar atunci când sistemul nu-i vraişte. Cine are încă dubii să-ncerce să transmită electronic Poliţiei copia actului de identitate şi dovada plăţii amenzii de circulaţie şi-apoi mai vorbim.
 

Până vă convingeţi,

să revenim la ANAF care pregăteşte titluri executorii, înştiinţări de poprire, decizii referitoare la obligaţiile de plată şi alte documente şi somaţii. Toate pe mail sau pe faxul contribuabilului. Bine, asta până la faza video. De ce? Păi, fiindcă tehnologia-i făcută să fie folosită, nu să zacă-ntr-un sertar, dacă alţii au ostenit inventând-o:  

"Gândim ca în viitor, prin crearea unor reţele, să putem comunica şi video", visea ... ăsta, pardon, explică Ionuţ Mişa, şeful Direcţiei Mari Contribuabili din ANAF.
Până la videoconferinţele care să lege contribuabilii de reprezentanţii fiscului e cale lungă. Prezenţi la un eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie, oamenii de afaceri au preferat să creadă că mult mai utilă ar fi modernizarea site-urilor Ministerului Finanţelor şi Fiscului. Din cauza unui cod de verificare cerut de bazele de date ale Finanţelor, de fiecare dată când este afişată situaţia unei firme, patronii se plâng că pierd ore întregi. 

  • "Dacă unul dintre partenerii noştri are probleme la TVA eu sunt cel în culpă, pentru că nu am dreptul să-mi deduc TVA-ul ori să stăm să facem 10.000 de interogări pentru fiecare partener este o muncă titanică", spune reprezentantul unei companii.
  • "Aceşti custozi ai bazelor de date care până la urmă sunt instituţii ale statului nu comunică între ei, nu au interoperabilitatea aceasta pe linie de IT, pe care, repet, în 2016 mi-e destul de greu să înţeleg", explică Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Din 2017, funcţionarii ANAF de la ghişee nu vor mai primi pe hârtie declaraţiile care pot fi depuse online. Ideea a fost deja testată în Bucureşti. 

  • "Am făcut un experiment la Bucureşti şi nu le-am mai primit în iulie pe hârtie. Ştiţi care a fost rezultatul? Că nu s-au mai depus. E vorba de un tradiţionalism, de o inerţie, pe care trebuie să o învingem", declară Dragoş Doroş, preşedintele ANAF.

Păi, dacă în Capitală are de-nvins tradiţionalismul, inerţia, oare ce-o avea ANAF-ul de învins într-un fund de Moldovă oare? Mbine, asta nemaisocotind mahmureala. Cu toate că asta s-ar putea să fie ditamai piedica.  

 






comentarii
2 comentarii

Ce vorbim de oamenii de la tara ? Ce vor face persoanele varstnice, din Sibiu ?
12.10.2016 08:31
ce persoane varstnice frate ....eu am 30 ani si nu am adresa de mail??????pentru ce??????nici abonament la telefon...doar cartela...nu ma poate obliga nici olege sa folosesc smartfon sau tableta....NECONSTITUTIONAL..........castig in instanta....chiar daca pierd in romanica...cartig la cedo...ura...
antisistem
12.10.2016 11:27
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica