Tribuna
PNL
Patrick L. Young: Sibex are nevoie de o schimbare radicală de management
Patrick L. Young: Sibex are nevoie de o schimbare radicală de management

Dle Young, luni 19 noiembrie vor avea loc alegeri pentru un Nou Consiliu de Administraţie la Sibex. Ce aşteptări aveţi, ca acţionar al bursei, de la acestea?

Ţinând cont de evenimentele recente, şi mă refer aici la „scandalul Sima” care a afectat Sibex atât ca imagine cât şi operaţional, cred că este nevoie de o schimbare majoră. Este un moment de răscruce în care încrederea participanţilor se află la cel mai scăzut nivel din istoria bursei şi fără o restructurare radicală nu sunt şanse de redresare. Eu, în momentul de faţă, sunt un acţionar modest la Sibex, dar privesc business-ul cu foarte mare atenţie întrucât sunt şi  investitor şi reprezint mulţi alţi investitori la nivel global, care cumpără acţiuni la burse, case de compensaţie şi depozitari. Deci există posibilitatea ca pe viitor, să iau în considerare investiţii suplimentare aici. Dar un prim pas spre schimbare este Adunarea Acţionarilor din 26.11. Managementul superior actual este compromis în urma asocierii cu dl. Sima precum şi datorită incapacităţii de a rentabiliza bursa.

În 2011 aţi fost aproape de a de­veni director ge­neral al Sibex. Ar fi posibil să primiţi din nou o propu­nere de colabo­rare din partea acţio­narilor? 

 Orice este posibil, dar cred că este totuşi prea devreme să vorbim despre asta. Eu am proiecte multiple şi negocieri cu diverse burse în perioada actuală. În prezent, la nivelul acţiona­riatului Sibex sunt discuţii multiple referitoare la viitorul instituţiei. La început tre­buie ca noul Consiliu să evalueze pa­gubele şi să facă de­mersuri pentru înlocuirea angaj­aţilor compro­mişi şi in­com­petenţi. Bursa trebuie repoziţionată în cadrul pieţei autohtone şi apoi elaborată o strategie potrivită de dezvoltare. În 2011 am elaborat, pro bono, o analiză strategică asupra bursei de la Sibiu în care se găsesc informaţii despre ceea ce nu funcţionează. Această analiză se află în arhiva Sibex şi poate fi consultată de noii membri ai CA. Observaţiile din document sunt încă valabile în multe privinţe, chiar dacă situaţia Sibex s-a înrăutăţit de atunci. Le recomand celor care vor fi aleşi în Consiliul de Administraţie  să caute prima mea analiză strategică asupra Sibex.

În ce sens situaţia Sibex s-a înrăutăţit?
 
În primul rând afacerea înregistrează pierderi şi a avut loc o adevărată „hemoragie” din banii acţionarilor. Ca exem­plu avem marketingul, care a fost coordonat total ineficient şi au fost cheltuite mari sume de bani, cu eficienţă zero asupra operaţiunilor companiei. În prezent bursa sibiană este struc­turată incoerent, cu ine­ficienţă ridicată. Totodată, actualele cheltuieli propuse şi pierderile aşteptate dau măsura nereuşitei managementului Sibex în ultimul an. În plus, sunt îngrijorat c[ bilanţurile nu sunt întru totul transparente, astfel că şi alte  pagube ar putea ieşi din finanţele Sibex.

Care sunt, în acest context, soluţiile pe care dvs. le vedeţi?

Avem nevoie ca societatea să înainteze şi să devină o afacere creatoare de valoare pentru acţionari şi orientată spre profit. Orice urmă a managementului defectuos din perioada recentă trebuie eliminată, iar afacerea reclădită de la zero. Având în vedere experienţa în consilierea managementului multor burse mari din întreaga lume dar şi a multor micro-burse precum Sibex, singura soluţie pe care o văd eu este „operaţia chirur­gicală radicală” şi apoi crearea unei perspective internaţionale pentru Sibex. Este nevoie de un business care să nu fie con­centrat doar pe nişa româ­nească a instrumentelor deri­vate. De un business care să vizeze pieţele regionale de energie, şi oportunităţile de compensare în alte sectoare. Există ^n această zonă a Euro­pei o oportunitate uriaşă pentru burse din lume, aşa cum recenta mea conferinţă “Young Markets” de la Sibiu a demon­strat-o. Sibex poate fi recons­truită în condiţiile în care există voinţă din partea  acţionarilor pentru acceptarea schimbării. Sunt necesare mari reduceri de cheltuieli, un audit independent asupra finanţelor companiei, înlocuirea managementului compromis de colaborarea cu Dl. Sima precum şi refacerea moralului angajaţilor care au îndurat o adevărată „dictatură” în perioada recentă şi oameni foarte bine pregătiţi chiar au părăsit compania din această cauză.

Poate redeveni Sibex un punct economic de interes major pentru Sibiu?

Sibiul este deja un oraş cu o perspectivă economică exce­lentă, un simbol al „Noii Eu­rope”, concept pe care l-am pro­movat la conferinţa „Young Mar­kets”, pe care am organizat-o aici ^n septembrie. Asemenea mie, şi alţi antreprenori pot ale­ge Sibiul atât ca loc de întâlnire pentru conferinţe cât şi pentru viitoare investiţii. Spre exemplu, „Young Markets” a avut un impact economic total de 400.000 lei ^n Sibiu. Sigur, nu este o sumă uriaşă, dar este vorba de bani privaţi cheltuiţi aici, la care se adaugă valoa­rea informaţiilor prezentate, mediatizarea la nivel global, utilizarea serviciilor locale. Toate acestea duc la dezvoltarea oraşului. În mod similar, dezvoltarea business-ului Sibex va atrage şi alţi antreprenori către Sibiu, care pot cheltui aici bani şi pe proiecte separate de bursă cum sunt conferinţele internaţionale sau investiţiile în alte domenii. De aceea cred că Sibex poate fi un punct de interes major, cu implicaţii largi nu doar asupra pieţei româ­neşti de capital ci şi asupra dezvol­­tării acestui oraş minunat. @n Sibiu, Sibex trebuie să se conecteze cu economia locală, să ajute la identificarea soluţiilor de finanţare pentru afacerile locale, într-un moment când este nevoie de mai mult sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Cu un proiect serios, Sibex poate ajunge în 5 ani la o valoare de 50 milioane de Euro şi poate avea peste 10.000 de clienţi şi 100 de membri. (L.B.)

Date background:

Patrick L. Young este Director Executiv al societăţii de consultanţă DV Advisors (http://www.dvadvisors.co), deţine o experienţă de peste 20 ani în pieţele financiare, ocupă o poziţie de top-management în cadrul unei instituţii financiare internaţionale de renume şi este un foarte experimentat trader de instrumente financiare derivate. Domnul Young este un antreprenor activ, cu precădere în Europa de Est, desfăşurând activităţi diverse în regiune. Deţine totodată o experienţă semnificativă în centre financiare şi în dezvoltarea acestora.




comentarii
1 comentarii

Nenea asta Young are dreptate trebe management mai bun se vede clar cum CV-ul sau impresionat l-o ajutat sa ajunga la concluzia asta, eu puteam sa jur ca trebuie schimbat mobilierul si mai ales odorizantu la baie. Si in Piata Cibin se ruleaza mai multi bani ca la Sibex care e salvat probabil tot prin rulajele anemice ale celor care-l 'opereaza'.
Cupon George
18.11.2012 23:27
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA