Tribuna
PNL
Participanţi din ţară şi străinătate la cea de-a XX-a ediție a Colocviului Internaţional Universitar "Lucian Blaga” de la Sibiu
Andra MARINESCU
2080 vizualizari
Participanţi din ţară şi străinătate la cea de-a XX-a ediție a Colocviului Internaţional Universitar
Cea de-a XX-a ediţie a Colocviului Internaţional Universitar "Lucian Blaga” s-a desfăşurat, timp de trei zile, la Sibiu, cu participarea a numeroşi studenţi din instituţii academice din ţară şi de peste graniţe. Manifestarea, desfăşurată în perioada 25 – 27 octombrie, a cuprins patru secţiuni de comunicări ştiinţifice, o secțiune de traduceri, una de creație literară, precum și alte evenimente culturale.

 

Evenimentul, ajuns la două decenii de existenţă, a fost deschis oficial vineri dimineaţă, în Aula “Avram Iancu” a Facultăţii de Litere şi Arte. Moderatorul festivităţii a fost conf. univ. dr. Dragoş Varga, directorul Departamentului de Studii Romanice, care a povestit, pe scurt, istoria Colocviului de la ULBS, coordonat în prezent de lector univ. dr. Alina Bako. “Povestea Colocviului ‘Lucian Blaga’ este frumoasă. A început mai greu, dar cu nişte oameni inimoşi, care în momentul respectiv au încercat şi au şi reuşit să pună Sibiul pe harta competiţiilor inter-universitare la nivel naţional. Astăzi sunt printre noi studenţii de acum 20 de ani, care între timp au devenit profesori, cercetători, unii conduc institute ale Academiei, alţii doctorate. Consider că acest Colocviu a fost o bună modalitate de a promova şi a publica tineri. În acest sens, pentru Sibiu, a fost un moment important”, a spus Dragoş Varga.

Prezent la evenimentul de deschidere a Colocviului, prof. univ. dr. habil. Ioan Marian Ţiplic, prorector al Universităţii “Lucian Blaga”, a transmis mesajul conducerii ULBS şi a vorbit despre importanţa evenimentului ajuns deja, spune acesta, la maturitate.

Colocviul se află în acest an la ediţie aniversară. Obiceiul meu e de a lega orice eveniment de ceea ce mă pricep, adică de istorie. Transmit salutul domnului rector şi  dorinţa ca această manifestare să intre într-o nouă fază, pentru că a depăşit maturitatea. De acum, cu siguranţă, nu mai putem spune că lucrurile s-ar putea să nu funcţioneze. Ca un vechi student al unei facultăţi care nu mai este în formula pe care am absolvit-o eu - la vremea respectivă se numea Facultatea de Litere şi Istorie -, mărturisesc că acesta este un eveniment de constanţă pe care Universitatea se bazează atunci când vrea să îşi prezinte realizările din perspectiva studenţilor, a produsului pe care tinerii îl aduc în ceea ce priveşte imaginea acestei instituţii.  Încăpem cu toţii laolaltă în această lume în care individualismul ne agresează tot mai mult. Un element comun este literatura şi ar trebui să fie, indiferent de cât de mercantilă a devenit viaţa cotidiană, cât de tehnicizată a devenit rutina în care intrăm în fiecare zi. Recursul la literatură - şi în special la poezie - este unul extrem de important, pentru că nu ne pierdem ceea ce ne defineşte, şi anume sentimentul că suntem fiinţe inteligente”, a precizat Ioan Marian Ţiplic.

„Autorul” Colocviului de la Sibiu: „E un eveniment important!”

Invitat să povestească despre începuturile acestui Colocviu a fost şi prof. univ. dr. Pamfil Matei, fost decan al Facultății de Litere, cel care, alături de prof. univ.dr. Ilie Guțan, conf. univ. dr. Mirela Ocinic, prof. univ. dr. Ilie Mariș au inițiat evenimentul în urmă cu 20 de ani. „Este important ce se întâmplă de 20 de ani la Sibiu. Vă mărturisesc că am avut ca model Iaşiul, prin Colocviul „Mihai Eminescu” la care studenţii sibieni erau prezenţi şi de la care se întorceau cu premii. Atunci, noi, veteranii Facultăţii, ne-am gândit să iniţiem un colocviu naţional studenţesc care să îi poarte numele lui Lucian Blaga. Nu pot să nu îi amintesc aici pe regretatul coleg Ilie Guţan, pe prof. Ioan Mariş, Dumitru Chioaru şi Mirela Ocinic. De asemenea, nu îi uit nici pe tinerii noştri foşti studenţi care au avut atribuţiile lor. A fost bine! Dacă a ajuns la ediţia 20, înseamnă că este un eveniment important. Pentru aceasta, am fost şi le sunt recunoscător colegilor din centrele ţării. E important că, între timp, Colocviul a luat şi o dimensiune internaţională mai pronunţată, care este stimulativă pentru noi”, a spus prof. univ. dr.Pamfil Matei, fost decan al Facultăţii.

De asemenea, prof. univ. dr. habil. Andrei Terian, decanul Facultăţii de Litere şi Arte, a felicitat cadrele didactice care s-au ocupat de organizarea evenimentului. Doresc să felicit colegii de la Departamentul de Studii Romanice pentru implicarea de care au dat dovadă în aceste două decenii, în organizarea acestui Colocviu”, a precizat Andrei Terian.

După deschiderea oficială a Colocviului, cercetătorul independent şi eseistul Petre Răileanu a susţinut o conferinţă în plen cu titlul “Avangarda în România. Căruţa şi calul-putere”. Înainte de a-şi începe prezentarea, a mărturisit că se simte onorat să fie la Sibiu şi a explicat titlul conferinţei sale.

“Titlul mi se pare că exprimă o particularitate. E vorba de o avangardă care poate fi extinsă, una a culturii române, o permanentă balansare, ezitare între două tendinţe, şi anume de centrare pe o cultură - să îi spunem rurală - bazată pe ortodoxie şi valori tradiţionale, şi cealaltă, care este sincronism european, centrată pe civilizaţie citadină, industrie şi emanciparea individului, raţionalism şi progres. (…) Subtitlul mi-a fost sugerat de un studiu de istorie, în care autorul observa că la sfârşitul secolului al XIX-lea  şi începutul secolului al XX-lea, în Europa Centrală şi de Est apar nişte tendinţe opuse celor din Europa Occidentală, unde exista o emancipare mai ales a lumii rurale”, a explicat cercetătorul Petre Răileanu.

Studenţi din ţară şi străinătate

Anul acesta, la Colocviul Internaţional Universitar “Lucian Blaga” au participat studenți din centre universitare din țară (București, Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu-Mureș şi Timișoara) și din străinătate, respectiv din Armenia, Bulgaria, Franța, Grecia, Iran, Kazahstan, Letonia, Serbia, Slovenia şi Siria. Programul Colocviului a cuprins comunicări şi dezbateri în secţiuni, lansarea celui de-al XIX-lea volum din revista “Caietele Lucian Blaga” şi proiecţii de film.

 

FOTO: Răzvan NEGRU

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA