Tribuna
PNL
O sibiancă, prima căreia i se va restitui taxa pe emisii poluante
Laura BUCIU
5051 vizualizari
O sibiancă, prima căreia i se va restitui taxa pe emisii poluante
După ce a câştigat acest nou proces la Curtea de Justiţie a UE, avocatul Dragoş Târşia spune că va urma o avalanşă de procese în toată ţara

Avocatul sibian Dragoş Târşia a obţinut un nou succes la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, după ce, în anul 2008, a devenit cunoscut în toată ţara când aceeaşi Curte de Justiţie a UE a declarat taxa auto nelegală în deja cunos­cutul caz Tatu vs. statul român. Avocatul sibian a declarat pentru avocatura.com că practic, vrând - nevrând, s-a specializat în astfel de speţe. De data aceasta, clientul în acest proces a fost o femeie din Mediaş, judeţul Sibiu – Silvia Georgiana Câmpean. Medieşeanca este prima căreia statul român va trebui să îi restituie taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule.

Aceeaşi taxă, altă denumire

Prin decizia comunicată la data de 3 februarie 2014 în cazul Câmpean - Ciocoiu, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg consideră că ordonanţa pri­vind taxa auto din ianuarie 2012 încalcă legislaţia euro­peană. Avocatul sibian spune că a luat decizia de a se adresa acestei instanţe pentru că statul român doar a schimbat titulatura legii fără să modifice ceva esenţial în conţinutul ei. ”A fost nevoie să ne adresăm Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că legiuitorul român a schimbat practic titulatura legii şi sub această formă a pretins că există o nouă reglementare. În fapt, noi am demonstrat că practic vorbim despre acelaşi lucru, chestiune care ne-a fost vali­dată prin ordonanţa co­mu­nicată de Curtea de Justiţie a UE în cauza Câmpean – Ciocoiu. În continuare suntem dezavantajaţi de legiuitorul român, pentru că permanent schimbă titulatura legii. În pre­zent avem timbrul de me­diu pe care de asemenea l-am atacat şi urmează să fie analizată şi această regle­mentare. Din păcate, suntem întotdeauna cu un pas în urmă pentru că ei au acest avantaj, dar practic, pentru a dispune restituirea vechilor taxe, modifică constant legislaţia, pretinzând că au înlăturat chestiunile discutabile şi profită de lipsa de celeritate a sistemului judiciar român”, a declarat pentru Avocatura.com Dragoş Târşia. Clientul lui în acest proces, Silvia Georgiana Câmpean, este din Mediaş, judeţul Sibiu.

Fără fundament legal

Efectele noii decizii de la Luxemburg se vor vedea în scurt timp în instanţele din toată România. „Noua decizie a Curţii va avea aceleaşi efecte ca şi vechea decizie, adică restituirea taxei colectate fără un fundament legal. Va urma o nou[ avalanşă de procese. Toţi cei care au plătit în 2012 îşi vor obţine sumele de bani înapoi”, a explicat Dragoş Târşia. „Vrând - ne­vrând, m-am specializat în astfel de speţe. De data aceas­ta nu a mai fost nevoie să ne deplasăm la Luxemburg şi am prezentat doar în scris aceste chestiuni. Curtea s-a declarat lămurită după studierea no­telor de apărare. Este o in-
s­tanţă unde când ai dreptate, ţi se dă”, a mai spus avocatul sibian, potrivit avocatura.com.
Pentru sistemul de justiţie, efectele sunt dezastruoase, instanţele fiind extrem de încărcate cu astfel de procese. „Dacă am analiza partea strict profesională, evident că este un lucru bun pentru noi. Dar ca să fim obiectivi, este o mare pierdere de timp, se supra­încarcă instanţele, practic sunt înnebunite de zeci de mii de litigii numai la nivelul Sibiului, darămite în toată ţara. Eu nu înţeleg de ce se tot dispune rostogolirea aceasta a resti­tuirii taxelor. Statul colectează şi restituie ceea ce a luat, profitând de faptul c[ mulţi nu atacă în instanţă această taxă. Cei cu sume minore nu se mai obosesc, mă refer la sume până în 2.000 de lei”, a concluzionat Dragoş Târşia.

Urmează timbrul de mediu

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg consideră că ordonanţa privind taxa auto din ianuarie 2012 încalcă legislaţia euro­peană. Potrivit unor jurişti, sunt discriminatorii taxele încasate în 2012 din cauza suspendării din Legea 9/2012 a plăţii taxelor interne pentru înma­triculare. Aceste taxe ar trebui restituite dacă cetăţenii care
le-au plătit vor deschide pro­cese. În ceea ce priveşte perioada ianuarie 2013 - martie 2014 (când a fost introdus timbrul de poluare), Curtea a subliniat că legea aplicată în acest interval aduce o modificare esenţială care înlătură discri­minarea. Taxa Borbely  a fost adoptată în timpul guvernării Boc, dar aplicabilitatea ei pentru maşinile înmatriculate până în 2007 în România a fost amânată până în 2013. Taxa a funcţionat două luni şi sub guvernarea Ponta, fiind înlocuită în martie 2013 cu „timbrul de mediu” iniţiat de ministrul Rovana Plumb. La Luxemburg se judeca un proces şi împotriva "timbrului de mediu", caz încă nesolu­ţionat. Mai multe instanţe din România au refuzat să res­tituie aceşti bani, însă cetăţenii  isi pot recupera acum, în baza ordonanţei Curţii de la Luxemburg.


„Articolul 110 TFUE (n.r. Tratatul UE) trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea naţională în discuţie în litigiile principale, prin care un stat membru aplică autovehiculelor o taxă de poluare care este astfel stabilită, încât descurajează punerea în circulaţie, în acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională” - citat din Ordonanţa Curţii (Marea Cameră), la 3 februarie 2014.






comentarii
2 comentarii

Daca se uita bine prin legislatie si in istorie, va vedea ca si el ca avocat functioneaza ilegal la fel ca si taxa respectiva daca este considerata asa. La fel si Ministerul din care face parte intra in aceeasi categorie cu taxa reclamata, samd. Va vedea ca si Romania la baza nu este tara, va invata multe chestii daca va dori. Totul este ambiguu. Exista doar bunavointa, pentru a te integra intr-un sistem, sau nu; A fi obedient sau a fi GICA CONTRA. Sa ne spuna acest avocat de ce noi oamenii platim taxe si impozite la stat? De ce platim TVA, de ce cand se duce la GINECOLOG plateste si anumite taxe? (Poate ca lucreaza la negru) Poate ca sunt ilegale. De ce platim impozit pe proprietate s.a.m.d. Dar mai bine sa faca un proces ca nu isi gaseste locul si sa ceara azil politic in Occident, daca ii place asa de mult legislatia de acolo. Crede ca doar terminand o facultate cum a terminat-o el (si stie foarte bine acest lucru) este in legalitate, in adevaratul sens al cuvantului? Cine a fost Decebal? Cine au fost primii principi ai Romaniei: Gelu, Vlad si Menumorud. De ce a murit Mihai Viteazul? Ce a facut Cuza? Cum s-a infiintat Romania la 1918? Ce a fost la 1948? Ce este un stat? Ce este o Uniune de state? Ce este taxa pe poluare? De ce se topesc ghetarii? De ce sunt aceste schimbari climatice? PENTRU CA LEGILE NU SE RESPECTA SI SE GASESC AVOCATI CARE SA II APERE PE CEI CARE NU LE RESPECTA.
?!
18.02.2014 13:08
Se topesc ghetzarii din cauza besinilor trase de Gica Contra ca tine,stii cat este salariul minim pe economie in Romania ...tara MEMBRA UE
Badea Balan
18.02.2014 21:24
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica