Tribuna
PNL
FOTO: Casa Artelor din Sibiu, deschisă marţi, pentru public. Ciprian Ştefan: "Este un moment istoric"
Dumitru CHISELIŢĂ
1458 vizualizari
FOTO: Casa Artelor din Sibiu, deschisă marţi, pentru public. Ciprian Ştefan:
© Răzvan NEGRU

După patru ani de lucrări de renovare, Casa Artelor este din nou funcţională, ca spațiu educațional și de cultură tradiţională şi devine primul centru de învățare, promovare și comercializare a obiectelor meșteșugărești de artă românească. Prin acest centru vor fi sprijiniţi meșteșugarii din România, se va asigura un spațiu educațional în care artiștii români să poată învăța "cum să transforme pasiunea lor într-o afacere prin organizarea unor cursuri și ateliere multidisciplinare" şi în plus, tot aici va fi un spațiu expozițional și o galerie de artă cu vânzare pentru produse de artă tradiţională, atent curatoriate de echipa muzeului. Peste 200 de meșteșugari vor beneficia în acest an de cursuri și sprijin din partea echipei Casei Artelor și mii de români vor putea interacționa cu arta folclorică românească în spațiul din centrul Sibiului. 

“Este un moment istoric pentru domeniul cultural din România și o asumare a unei imense responsabilități pentru publicul larg, dar și pentru meștesugarii care își doresc să asigure o continuitate artei lor. Ne dorim să fim un intermediar între meșteșugari și publicul românesc"... a spus, cu acest prilej, Ciprian Ştefan, managerul Muzeului ASTRA".

Pe lângă atelierele organizate, Casa Artelor va ajuta la perpetuarea artizanatului românesc și prin Galeria de Artă Populară, unde meșteșugarii din România își vor putea comercializa obiectele, deoarece la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. La etajul 1 al clădirii vor fi trei spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean. 

"Iată-ne într-un moment istoric, cum îmi place să spun de când sunt la Muzeul ASTRA, pentru că aici știm să construim zile care vor rămâne în istorie, nu doar ca evenimente, ci mai degrabă ca dezvoltare viitoare a acestei țări, prin prisma patrimoniului material și imaterial. (...) De ce e o zi istorică? Anul acesta se împlinesc 15 ani de colaborare cu partenerul din Norvegia, prin EEA Grants, proiecte care au modelat infrastructura sectorului cultural muzeal din România, proiecte care au dezvoltat produsul cultural turistic și au așezat Muzeul ASTRA pe harta muzeelor importante din Europa", a mai spus, la deschiderea publică de marţi, Ciprian Ştefan. 

La fel şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a accentuat că repunerea în funcţiune a Casei Artelor este un moment istoric: "...este un moment istoric, așa cum a spus și domnul director, când un monument istoric, care și-a pus amprenta asupra dezvoltării orașului începând cu secolul XVI, devine un hub cultural al Secolului XXI și resursă principală de conservare și valorificare a elementelor identitare din regiune. Certificarea competențelor pentru meșteri populari, formarea profesională în antreprenoriatul cultural asigură componentele-cheie pentru un turism cultural de calitate și implicit dezvoltare sustenabilă pentru comunități. "Toate acestea, precum și modul în care spațiile acestei clădiri sunt organizate cu zone producție, galerii de artă populară, cafenea și spații multifuncționale demonstrează încă o dată că sprijinul pe care CJ îl oferă pentru o instituție etalon în muzeologia națională și un exemplu pentru cea internațională, ale cărei rezultate din ultimii ani au plasat județul pe harta turismului cultural european, este pe deplin justificat.", a spus Cîmpean. 


Raluca Turcan: "există un nucleu instituțional care se încăpățânează să demonstreze că există dezvoltare prin cultură"

"...Aici, în județul Sibiu, există un nucleu instituțional care se încăpățânează să demonstreze că există dezvoltare prin cultură, datorită acestui nucleu instituțional și oamenilor cu viziune. În toate funcțiile publice pe care le-am ocupat, am urmărit dezvoltarea prin cultură și dezvoltarea sustenabilă pentru țara noastră! De aceea, odată ajunsă la Ministerul Culturii, am avut șansa să încerc, alături de o echipă extraordinară de oameni profesioniști,  să multiplic acest concept de dezvoltare în interesul comunității la nivelul întregii țări. Sibiul este și va fi un exemplu pe care îmi doresc să îl multiplic. Dar ingredientele pe care le avem în Sibiu avem nevoie să se regăsească și în restul țării. Lucrul acesta vă chem să îl facem împreună", a spus Raluca Turcan, ministrul culturii. 

Ea l-a mai felicitat cu această ocazie, pe managerul Muzeului ASTRA: "Dragă Ciprian Ștefan, din prima zi de mandat am privit spre tine și te-am rugat să îmi devii consilier onorific, pentru că am văzut ceea ce ai reușit să faci dintr-o instituție culturală, să fie deschisă publicului, să atragă zilnic vizitatori, să fie magnet pentru cultură de calitate și, în același timp, pentru multiplicare de dezvoltare. Te felicit pentru ceea ce realizezi la CNM ASTRA, împreună cu echipa minunată de profesioniști și, în același timp, cu partenerii pe care i-ai construit în decursul timpului. Parteneriatul cu CJ este, pentru noi, sibienii, unul cunoscut și un motiv de mândrie, însă parteneriatul cu alte instituții culturale din țară - și văd aici manageri de instituții culturale din toată țara și mă bucur că formați o astfel de echipă care nu urmărește alt interes decât acela al comunităților". 

Investiția totală a proiectului a fost de aproximativ trei milioane euro și a inclus renovarea completă a faimoasei case a Artelor, clădire monument istoric, și transformarea ei în spațiu pentru organizarea de ateliere de meșteșugărit, o galerie de artă populară plus o cafenea amenajată la parter.
Proiectul "Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.)" a fost finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU







comentarii
5 comentarii

Nelipsitele doamne politician...
07.05.2024 19:37
Au intrat foarfecele in actiune,cata prostie la romani.Parca nu putea sa taie numai una.Se apropie alegerile si acuma a inceput taierea panglicilor,promisiuni,minciuni peste minciuni si cate si mai cate.O sa vedem dupa alegeri cine mai taie panglici.
gogu din rampa
07.05.2024 20:53
Moment istoric, monument istoric !
Soprana Pipistrelle
08.05.2024 02:05
Forma fără fond.
Un proiect născut.. în agonie.
Păcat de clădire. Păcat de bani. Oamenii nu au ce manca.
Virus
08.05.2024 06:53
Bani cheltuiti fara rost ca sai creeze o placere turcanei.
barbu
08.05.2024 13:24
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica