Tribuna
PNL
Kitsch de Ziua Europei
Kitsch de Ziua Europei
Sibienii au tot sărbătorit Ziua Europei timp de trei zile, iar evenimentele au transformat Piaţa Mică într-un bazar în care pulpele de pui, jucăriile ieftine, hainele de piele şi înghesuiala au figurat în meniul principal* Multiculturalitatea europeană s-a simţit doar vineri seara, în cadrul spectacolului "Europa Cântă şi Dansează”*
Vineri, sâmbătă şi duminică, valuri peste valuri de sibieni s-au înghesuit în Piaţa Mică. Indiferent de vârstă, fiecare a fost momit cu ceva: jucării şi baloane colorate pentru cei mici, Kurtos Kolacs, mici, bere şi brânză pentru pofticioşi, lănţişoare de argint şi podoabe din plastic pentru doamne şi domnişoare. Ca să fii mulţumit, era nevoie să îndeplineşti doar vreo două condiţii: să-ţi placă înghesuiala şi să admiri kitschul. Acestea au fost ingrediente principale in cele trei zile în care Sibiul şi-a sărbătorit europeneitatea. Cu alte cuvinte, bazarul din Piaţa Mică a fost ocazionat de Ziua Europei pe care sibienii au putut-o marca printr-o berică şi un mic, prin achiziţionarea unei haine de piele sau a unui lănţişor din argint sau de ce nu prin câteva cuvinte bine alese pentru cei care se înghionteau în faţa tarabelor.
   
Lecţie de multiculturalitate europeană cu “Junii Sibiului”

Europeneitatea s-a ghicit mai greu în oferta cultural-artistică a celor trei zile, dar a existat şi o excepţie: spectacolul “Europa Cântă şi Dansează”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu. Aici, lecţia de multiculturalitate europeană a fost dată de  cântece şi dansuri tradiţionale caracteristice pentru diferite etnii europene şi a fost din plin gustată de mulţimea ce s-a înghesuit la spectacolul susţinut de Ansamblul profesionist “Cindrelul-Junii” şi invitaţii săi.
Dansuri maghiare, germane, ruse, rrome şi româneşti, momente de virtuozitate ale orchestrei şi cântece tradiţionale ale culturilor sârbă, maghiară, rromă, germană şi română au schiţat o reţetă normală pentru sărbătorirea Zilei Europei. Succesul acestei reţete a fost demonstrat şi de ropotele de aplauze ale mulţimii, de aparatele şi telefoanele mobile care nu au prea avut răgaz în încercarea de a întregistra un cântec sau un joc.




comentarii
4 comentarii

nu puteai sa stai in apropiere ca te durea capul de la basii dati tare. Pe deasupra cantau unele cu o voce de cacat
muzica era la un nivel insuportabil
11.05.2009 07:22
in fata scenei era ocopertina ca de la distanta vedeai numai copertina nu stiu cine a avut ideea de a o amplasa acolo
aaa
11.05.2009 10:11
mare pacat, nu s-a vazut nimic de copertina, iar de circul din piata mica...o rusine,nu ne-a reprezentat pe noi sibienii.
proasta organizare.......
11.05.2009 12:57
Parca era vorba ca avem o conducere de nivel european.Doar atata poate?Mare deziluzie!
T
11.05.2009 17:47
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica