Tribuna
PNL
FOTO: Zece urşi, liberi pe străzile din Cârţa
11118 vizualizari
FOTO: Zece urşi, liberi pe străzile din Cârţa
Zece urşi urmăresc locuitorii din Cârţa. Sătenii se ascund - cum pot - de ei, însă mai niciunul nu scapă nemânjit cu funingine şi unsoare. Că aşa e obiceiul, din străbuni. Totul se petrece în cadrul unei datini menite să alunge spiritele rele şi ca anul să fie mai bun.

TEXT: Andra MARINESCU şi Dan FRÂNCU

CREDIT FOTO: SEBASTIAN MARCOVICI

 

 


E lege ca pe 8 ianuarie, în fiecare an, locuitorii din Cârţa să sărbătorească Ziua Nebunilor sau Burduhoşii.

De dimineaţă, feciorii satului se adună în curtea gazdei şi se deghizează în urşi sau burduhoşi, pe muzica instrumentiştilor. Aşa se face că şi azi dimineaţă, de la ora 8, s-au încălzit cu vin fiert şi au început să lege funii de paie, pentru a-şi "coase" hainele. Feciorii mai vechi în ceată au fost urşii, iar ceilalţi, mai tineri, au îmbrăcat cosumele din zdrenţe colorate, asemănătoare lolelor, fiind burduhoşi sau, aşa cum îşi mai zic ei, ţigani. Pregătirile au început atât de devreme, pentru că îmbrăcatul unui urs durează mai bine de o oră şi jumătate, sătenii dându-le o mână de ajutor. "Înainte, ursul avea un lanţ legat de mijloc, iar ţiganii  îl ţineau, ca să nu facă rău. Îl plimbau prin sat, că dacă îi dădeau drumul, ursul făcea rău. Acum fug unii de alţii, că burduhoşii nu îi mai pot ţine în lanţ pe urşi şi nu se împacă deloc", povesteşte un localnic istoria tradiţiei. Astfel că, puşi mereu pe harţă, urşii şi burduhoşii nu au avut nici de dimineaţă stare, îmbrâncindu-se şi ciocnind, apoi, câte un pahar de pălincă.

Pregătirea urşilor a durat până în jurul orei 13, printre ei strecurându-se şi doi pui de urşi, adică doi băieţei care, deşi nu au terminat clasa a opta, aşa cum este tradiţia membrilor cetei, s-au alăurat grupului din 7 ianuarie. Unul dintre ei este Ştefan, un fecior de numai nouă anişori, care nu voia cu niciun preţ să lipsească de la sărbătoare. "Îmi place costumul acesta. E greu, dar îmi place", spune băiatul, luându-şi, apoi, tatăl de mână, până la ceată.


Pregătirile sunt în toi şi la primăriţă


Până când alaiul se pregăteşte, ne îndreptăm şi către casa primăriţei cetei. Aici, Iulia Tatu coase haina primarului, alături de câteva prietene.

"Aşa e tradiţia. Trebuie să am grijă de el", spune tânăra. În casa sa, e mare agitaţie. Urmează să primească urşii şi burduhoşii, care să o ia pe fata. Pe plită, au vin fiert, iar pe masă stă o oală cu multă varză murată. "Trebuie să le potolim setea şi poftele", mărturiseşte mama Iuliei.


3.500 de gogoşi pentru sărbătoare


Aproape de locuinţa primăriţei se simte şi mirosul de gogoşi. La Căminul Cultural din localitate, aproximativ zece gospodine pregătesc 3.500 de gogoşi.

Dintre ele, cea mai veche în "meserie" este Livia Moraru. "Eu am sigur cel puţin zece ani în bucătărie, la copt gogoşi pentru urşi şi burduhoşi. Fiul meu a fost primar, fiica mea a fost primăriţă. Le facem mereu foarte bune", spune doamna Livia. La rândul său, recunoaşte, a fost şi ea primăriţă a sărbătorii. ''Acum mulţi ani, da. Eu şi soţul meu. Mă adunam să împodobesc haina primarului, cu fetele. Era frumos", adaugă. De îndată ce va termina de copt gogoşile - spune doamna Livia - va fugi către casă, pentru a nu fi prinsă şi mâzgălită de alai. 


"Războiul" a început


Între timp, urşii s-au îmbrăcat. Aşa cum este tradiţia, după ce toată ceata este gata de plecare de la gazdă, se face o poză de grup, alături de primarul care i-a servit, în tot acest timp, cu vin fiert şi pălincă. După fotografie, însă, s-a declanşat... războiul. Prima "victimă" a fost primarul, care a fost uns pe faţă şi haine cu căneala pregătită de ceată, respectiv un amestec de unsoare, funingine, cremă de ghete şi alte negreli.

Pentru că primarul trebuia să fie, însă, prezentabil în sat, acesta a fugit la casa primăriţei sale, pentru a se spăla şi a-şi lua hainele noi, peste care pune paltonul decorat de primăriţă.

Urşii şi burduhoşii s-au mâzgălit între ei, după care au năvălit pe străzi şi pe maşini, astfel ca niciun trecător să nu scape de căneală.

Şoferii nu scăpau, însă de ei, până nu le dădeau bani.


La pas, prin sat


Alături de muzicanţi, s-au îndreptat, apoi,către casa Iuliei, fata care între timp, îmbrăcase hainele populare. Aceasta a ieşit cu primarul Bogdan Anton în curtea casei, au dansat, s-au fotografiat cu "oaspeţii" pe care i-au servit cu gogoşi, vin fiert şi varză murată, şi au continuat drumul către casa tânărului, apoi cea a preotului.


De asemenea, sătenii care au vrut să îi primească în curţi au fost şi ei "machiaţi". 


Datina a cuprins şi două personaje din benzile animate, pe Mickey şi Minnie Mouse, respectiv Tică şi Marius, meniţi să adune, în coş, alimente pentru cheful pe care îl dau în această seară, când urşii îşi ard hainele din paie.

O păpară din 250 de ouă pentru ceată

După ce „Burduhoşii” şi muzicanţii tocmiţi de aceştia au colindat prin localitate, au pocnit din bice, s-au îmbrâncit, au colindat, au jucat şi s-au asigurat că niciun locuitor nu a rămas fără tratamentul special pentru ten, feciorii şi fetele s-au întâlnit la gada cetei Cârţa, pentru a da foc „hainelor” speciale purtate de urşi (pentru a elimina răul) şi pentru a prepara şi mânca împreună o păpară imensă, aşa cum cere tradiţia. Anul acesta, pentru păpara din seara „Burduhoşilor” s-au folosit 250 de ouă şi câteva kilograme bune de cârnaţi, alimente primite de la locuitorii comunei de cuplul „Domnişoara” şi „Domnişorul”, participanţi activi şi importanţi la acest obicei.

Astfel, ei distrug relele şi pregătesc Cârţa pentru un an mai bun. 

***

„Hora nebunilor” –  prolog pentru „Burduhoşi” (Ziua Nebunilor)

 

Primele pregătiri pentru „Burduhoşi” (Ziua Nebunilor) au început joi seara, la finalul jocului tradiţional din ziua de Sfântul Ioan. Marea majoritate a tinerilor ce au activat în cadrul cetei din Cârţa, prezenţi vineri în rândul urşilor şi burduhoşilor, a alcătuit o imensă „Horă a nebunilor”, un dans haotic, condimentat din belşug cu sărituri şi mici îmbrânceli ale peroanelor aflate în rândul asistenţei. „Hora nebunilor” s-a jucat mai întâi în curtea Căminului Cultural, pentru ca mai apoi şi alte locuri din localitate să fie animate de acest obicei. Ajunşi la gazda cetei, feciorii şi prietenele acestora au încins jocul în curte, iar după câteva suite, fiecare cu partenera sa în braţe, au intrat în casă, unde a continuat petrecerea. Pe la ora 3 a nopţii, feciorii participanţi la „Burduhoşi” au plecat din nou pe străzile localităţii, pentru a pocni din bice, asigurându-se astfel că fiecare localnic a luat la cunoştinţă faptul că urmează „Ziua Nebunilor”. Din loc în loc, în faţa caselor unde locuiesc prietenele feciorilor din ceata Cîrţa, s-a făcut câte o oprire, părinţii domnişoarelor oferind feciorilor băuturi şi prăjituri.

































comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica