Tribuna
PNL
Expoziţia "Artă decorativă extrem-orientală. Colecţia Dr. Eugen Worell" la Muzeul Brukenthal
Vineri, 12 aprilie, de la ora 14, la Palatul Brukenthal, Sala Arcadelor (Piaţa Mare, nr. 4, Sibiu), va avea loc vernisajul expoziţiei "Artă decorativă extrem-orientală. Colecţia Dr. Eugen Worell”, curator dr. Adrian Luca.

 

 

"Colecţia de artă decorativă extrem-orientală aflată astăzi în Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu se datorează unui medic militar, Dr. Eugen Worell (1884-1961), care a activat la Spitalul Militar din Sibiu şi care, la începutul secolului XX, a ajutat la combaterea unei epidemii de ciumă pneumonică izbucnite în Manciuria şi Mongolia. Cu această ocazie, Dr. E. Worell, a format o valoroasă colecţie exhaustivă de artă decorativă, reunind diferite obiecte de provenienţă chineză, tibetană şi japoneză, databile din sec. XV până la începutul sec. XX. Colecţia conţine un număr de 117 piese, cu o structură tematică clasică, folosită în marile muzee europene ce au acest profil şi care îşi bazează patrimoniul pe colecţii realizate la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX. Piesele acoperă domenii ce vizează viaţa spiritual religioasă, cea a obiceiurilor laice, piese decorative de agrementare a spaţiului de locuit, precum şi piese ce pun în valoare persoana umană subliniind anumite detalii ale vestimentaţiei şi coafurii acesteia, dar şi piese ce ţin de domeniul militar. Colecţia a fost oferită Muzeului Naţional Brukenthal în anul 1964 de către soţia sa, dna. Maria Worell. 

Accentul în realizarea acestei expoziţii a fost pus pe acele piese care nu au mai fost expuse publicului, de o valoare istorică şi estetică deosebită, multe dintre ele unicate în România. Porniţi în această călătorie alături de noi pentru a descoperi valorile care au ghidat arta extrem orientală timp de mai multe secole în regiuni atât de puţin cunoscute nouă, cum ar fi Tibet, China, Japonia etc.", spun organizatorii.

 

Expoziţia este deschisă în perioada 12 aprilie  2 iunie programul de vizitare fiind de miercuri până duminică, între orele 10 şi 18.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica