Tribuna
PNL
De la Fisc, cu factură, tot ce vrei: de la haine pentru bebeluşi, la apartamente, maşini şi case!
Laura BUCIU
16247 vizualizari
De la Fisc, cu factură, tot ce vrei: de la haine pentru bebeluşi, la apartamente, maşini şi case!
Toată marfa confiscată care nu aduce atingere mărcilor este valorificată prin magazinul Fiscului. Situat la subsolul clădirii unde funţionează Administraţia Finanţelor Publice Sibiu, magazinul este vizitat zilnic de zeci de persoane. Unii dintre cei care vin să cumpere de aici sunt clienţi fideli. Ştiu ce marfă a intrat în stoc şi mai ştiu şi că bunurile care nu s-au vândut pot fi reduse.

Dacă pentru unii dintre sibieni, faptul că produsele de la magazinul Fiscului nu au adaos comercial reprezintă o afacere, pentru alţii, adevărata afacere este să cumpere cu factură, de la Fisc, maşini, apartamente, terenuri ori case. Preţul este avantajos, iar dacă la prima strigare nu vine decât o singură persoană, licitaţia se reia şi scade şi preţul.

 

Marfa confiscată e valorificată

 

Imediat ce un organ al statului confiscă marfa, ea trebuie valorificată. Din Comisia de Evaluare face parte președintele, care este șeful adjunct al Administrației, doi membri de la Valorificarea bunurilor din cadrul Administraţiei, un membru de la OPC, iar al cincilea membru este deţinătorul.

  • „Cele mai multe bunuri în acest moment sunt confiscate de cei de la Antifraudă, de Poliția Sibiu, Poliția Mediaș, Jandarmerie, Poliția Locală, Vama Sibiu. Acestea se vând la magazin. Preţurile se stabilesc în funcţie de bunuri, noi încercăm să le facem puţin mai mici decât în magazine. Plus că nu avem adaos comercial. La noi, la magazin, bunurile se pot reduce la fel ca şi la licitaţie, până la 75 la sută. Urmăresc, vin, se uită, analizează şi apoi cumpără. Avem cam aceiaşi clienţi. Dar în acelaşi timp am observat că sunt oameni care încă nu ştiu de magazin. Aici, găseşti de toate, de la lucruri pentru bebeluşi până la articole de uz casnic, la îmbrăcăminte, încălţăminte, băuturi. Nu avem bunuri perisabile. Acestea se vând în 48 de ore şi în astfel de cazuri, deţinătorul, care este instituţia care le-a confiscat, găseşte cumpărător. Bunurile contrafăcute sau care aduc atingere mărcilor, de obicei, se distrug”, a declarat Iulia Teodorescu, din cadrul Administraţiei Fiscale Sibiu.

 

Apartamente, case, terenuri

 

În urma unor sentinţe penale sau civile, Fiscul sibian scoate la licitaţie case, apartamente, terenuri ori maşini. Licitaţiile se anunţă în presă, pe site sau la avizierul Fiscului.

  • „Aceste bunuri se confiscă în baza unei sentinţe penale, în urma săvârşirii unor infracţiuni, dar şi în urma unor sentinţe civile rămase definitive şi irevocabile. Mai sunt scoase la licitaţie şi bunuri ale persoanelor decedate şi care nu au moştenitor, în urma unui certificat de moştenire vacantă”, a mai spus Iulia Teodorescu.

Potrivit reprezentantului Fiscului, la astfel de licitaţii, unde bunurile sunt valoroase, oamenii de obicei s-au obişnuit să stea până la a doua sau până a treia licitaţie. În urma celor trei licitaţii întotdeauna se vinde bunul, dar sunt şi situaţii în care la a treia licitaţie, când se presupune că preţul a scăzut mai mult de jumătate, în final, preţul plătit să fie mai mare decât cel iniţial.

  • „Am vândut anul trecut o casă în Sibiu şi au venit oamenii la a treia licitaţie. Au licitat peste preţul de evaluare stabilit de noi la prima licitaţie. Stau până la treia licitaţie şi ajung să dea mai mulţi bani decât a fost preţul la prima.Vin şi licitează, îşi dau seama că bunul merită şi plusează. Casa despre care vorbesc era chiar un imobil frumos, cu teren de 1.000 de mp”, a mai spus Iulia Teodorescu.

 

Pas de cinci la sută

 

Licitaţiile sunt cu strigare la Fisc, pasul fiind de 5%. Atunci când e vorba de licitaţii de la Executare silită, licitaţiile sunt în plic. În aceea ce priveşte aceste din urmă licitaţii, acestea se fac în cazul contribuabililor care au datorii la fisc. La Valorificarea Bunurilor, licitaţia e cu strigare.

La pasul 1, se stabileşte preţul cu Comisia de Evaluare. În cazul bunurilor imobile, evaluarea lor se face de experţi evaluatori, iar reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice doar avizează preţul. Se face un raport de evaluare, de care se ia la cunoştinţă. În cadrul AFP Sibiu există un evaluator, A.N.E.V.A.R., care face preţurile. Dacă e doar, se apelează la evaluatori din afara instituţiei. Cu acest raport finalizat, se programează licitaţiile. Comisia de licitaţie este formată din trei membri ai AFP, unul fiind jurist, iar ceilalţi doi nu pot fi de la Valorificarea Bunurilor, pentru că legea nu le permite.

Legea obligă ca la prima licitaţie să fie doi participanţi. Dacă e doar unul, licitaţia nu poate avea loc. Urmează a doua licitaţie, unde se poate reduce preţul până la 50 la sută. La această a doua licitaţie, poate fi un singur participant care să ofere preţul cerut şi atunci licitaţia este finalizată. Dacă nu se prezintă nimeni nici la a doua strigare, se organizează a treia licitaţie, unde preţul poate fi redus până la maxim 75 la sută, dar, de obicei scade la jumătate. În principiu, spun reprezentanţii AFP, totul depinde de bun.

  • „Dacă e o maşină foarte veche sau o maşină care a stat mult până la sentinţa definitivă, pentru că pot sta şi doi ani până se vând e mai dificil de vândut la un preţ mare. Pentru că noi nu avem unde să le ţinem, facem custodie cu deţinătorul, Poliţia şi Vama ne ajută mult. Dar o maşină care stă pe toată procesului, până la ajunge la vânzare se mai poate deteriora”, explică Teodorescu.

 

Treizeci de zile între licitaţii

 

Imediat ce pot fi vândute la licitaţie, bunurile de valoare mare îşi găsesc cumpărător. Stau mult până când ajung la Fisc, pentru că, iniţial, ele sunt puse sub sechestru de deţinător şi pot fi redate celui implicat într-un proces. Doar în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile, bunurile pot fi vândute.

  • „Vorbim aici de case, apartamente. Noi le preluăm în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile. În timpul procesului, omul îşi poate lua bunul înapoi. Dar, dacă instanţa hotărăşte că a pierdut bunul, acesta intră în proprietatea privată a statului”, a mai explicat reprezentantul AFP.

Între cele trei momente ale licitaţiei e o perioadă de 30 de zile.

Legea spune că în termen de 5 zile de la emiterea facturii, cel care a câştigat bunul, trebuie să îl achite şi banii să intre în contul ANAF.

Până la finalul săptămânii trevcute, AFP Sibiu avea de pregătit licitaţii pentru o garsonieră în Mediaş şi pentru terenuri la Şura Mare, Rusciori.

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA