Tribuna
PNL
Car de metal, unic în România, descoperit la Miercurea Sibiului
10247 vizualizari
Car de metal, unic în România, descoperit la Miercurea Sibiului
* Un tezaur cu 281 de monede romane şi greceşti, o aşezare care certifică primul nivel de colonizare - sunt descoperirile pe care arheologii sibieni le-au făcut la Miercurea Sibiului * "Cireaşa de pe tort" e însă un car din metal, car mortuar, unic în arealul celtic *
Construcţia autostrăzii Orăştie - Sibiu e cu folos mare pentru arheologi: des­cărcarea arheologică nece­sară pe traseul autostrăzii a dus la crearea unuia dintre cele mai mari şantiere ar­heo­logice organizate vre­oda­tă în România. Cercetă­rile au vizat diagnosticarea a 40 de kilometri de pe teri­toriul viitoarei autostrăzi şi s-a concertizat în identificarea a nouă situri arheologice ce însumează aproximativ 5 ki­lometri pe traseul autostrăzii.
Sute de oameni au fost angrenaţi în acest demers: peste 40 de specialişti în domeniu, dar şi muncitori zi­lieri şi deţinuţi. Coordonarea lucrărilor a fost asigurată de Muzeul Naţional "Brutkental". După un an şi patru luni de muncă, încep să fie date pu­blicităţii şi rezultatele cerce­tărilor.

Car reconstituit din 80 de fragmente

Miercurea Sibiului a fost unul dintre şantierele arheo­lo­gice cu mari surprize pen­tru arheologie. Aici fusese atestată o aşezare cu mai multe niveluri de locuire ce porneau încă din neolitic, dar la metri buni sub pă­mânt au mai fost comori de descoperit. Comori la pro­priu şi la figurat. Una dintre ele este un car din metal: "Avem o piesă superbă, unică în acest areal, un car din fier care la momentul pu­blicării va fi cert un cap de se­rie şi se va numi Tipul Mier­curea Sibiului pentru că este unic. În zonele celtice consa­crate se îngropa cu carul în mărime naturală, aici s-a pre­ferat ca într-o groapă să se de­pună acest obiect ex­traordinar, unic", a spus Sabin Adrian Lu­ca, directorul Mu­zeu­lui "Bru­kenthal".
La momentul descoperirii, carul era rupt în 80 de frag­mente, aşa că restaurarea a durat ceva vreme, iar pentru ea a fost necesară aparatură de ultimă generaţie: ”A fost ca un puzzle recompunerea a­ces­tui car. Restaurarea a du­rat în jur de trei săptămâni, lu­crând câte 8-9 ore pe zi”, a sub­liniat Dorin Barbu, restau­rator în cadrul muzeului sibian.
Cercetările de la Miercu­rea Sibiului au fost comple­tate şi de descoperirea unui adevă­rat tezaur: 281 de monede gre­ceşti şi dinari re­publicani romani. Tezaurul este unul de mărime medie şi se alătură unui şir lung de peste 150 de descoperiri similare de pe teri­toriul vechii Dacii, dar este unic prin modul în care a fost descoperit: "E importantă descoperirea acestui tezaur pentru că foarte rar se întâm­plă ca tezaurele să fie descoperite de arheologi in situ. În general sunt desco­perite întâmplător. E important de asemenea faptul că acest tezaur datează în mod cert, cred eu, unul din mo­mentele finale ale existenţei acestei uriaşe aşezări da­cice", a adăugat Luca.
În ceea ce priveşte banii necesari pentru acest imens şantier arheologic de pe au­tostradă, Sabin Adrian Luca a apreciat că sumele s-ar ridica în jurul a 5-6 milioane de euro, sume care în mod obişnuit se primesc în arheologia din România în câteva zeci de ani.





comentarii
6 comentarii

si uite asa s-a f**ut termenul de finalizare a lucrarilor de pe autostrada....ca deh suntem in romania ..deasta nu avem autostrazi ...
aaaa
02.08.2012 02:15
oare toate autostrazile proiectate trec peste santiere arheologice? eu cred ca alta-i buba
@aaaa
02.08.2012 09:50
ce insemna la "cativa metri sub pamant,10-20m, mai mult mai putin? dar "car din metal"??? o hi hierul, metalul ala asa de necunoscut?? si carul nostru e miniatural sau nu, ca din chip asa se vede din vorbire nu sti ce sa alegi.Pacat de valoarea descoperirii si de banii cheltuiti daca nu poti sa comunici. Basca intarzierile, daca or fi.
extermino-comunicatorul
02.08.2012 11:31
...da, toate bune si frumoase. Dar nu trebuie s
miercurean
02.08.2012 22:10
Pacat ca nici monede greceste, nici carul celtic n-are nici o legatura cu istoria noastra.
Vasile
06.08.2012 16:54
este clar ca daca s-a descoperit o scriere, un car , eista si o cultura, posibil ca marile popoare migratoare sa fi plecat de aici si nu ele sa fi venit din zonele care erau de fapt sub ghetari.
deosebit
07.12.2012 19:57
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica