Tribuna
PNL
Bottesch vrea Sibiul capitală de regiune. Braşovul - nominalizat
Bottesch vrea Sibiul capitală de regiune. Braşovul - nominalizat

Preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, spune în contextul actualelor discuţii poli­tice privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, că Sibiul ar trebui să se "bată" pentru a ajunge capitală de regiune. Acest lucru s-ar putea întâmpla şi mai în concret după ce Guvernul va definitiva reorganizarea administrativă. Totuşi, Martin Bottesch este sceptic în ceea ce priveşte găsirea unei formule viabile într-un timp relativ scurt, aşa cum doreşte Guvernul condus de premierul Emil Boc. "Nu pot să-mi exprim o poziţie în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă. În acest moment sunt doar discuţii politice şi la nivel de Guvern. Sunt variante, însă ceea ce se lasă să se înţeleagă de la Guvern este că această reorganizare nu are logică. Nu cred că în scurt timp poţi să schimbi structura administrativă. Ar fi o greşeală. O reformă administrativă trebuie făcută într-o perioadă mai lungă, după ce se iau în calcul toate aspectele şi competenţele viitoarelor instituţii, cum ar fi descentralizarea administrativă şi financiară. Toate acestea în condiţiile în care există o împărţire administrativă pe regiuni", afirmă Martin Bottesch. Acesta spune că reorganizarea administrativă se poate face şi fără a modifica structura administrativă a judeţelor existente.
Sibiul, reorganizat în două variante
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anunţat, ieri, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe. Acesta a adăugat că se doreşte ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi. "Credem că o ţară cu opt judeţe, pe cele opt regiuni de dezvoltare economică ce sunt deja consacrate, chiar dacă ele nu au personalitate juridică, va reuşi ca, în perioada 2012-2013-2014, când România mai are zece miliarde de euro de absorbit de la UE, să ridice gradul de absorbţie a fondurilor, să crească calitatea strategiilor şi a lucrărilor de dezvoltare zonală şi regională. E un proiect extrem de ambiţios şi care dacă într-adevăr se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe el şi-l va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României", a explicat secretarul PDL pentru Mediafax şi Antena 3.
Conform noii organizări, capitalele celor opt judeţe vor fi Cluj-Napoca, Braşov (în cazul actualei Regiuni CENTRU), Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti. Oltean a adăugat că reforma presupune modificări importante în legislaţie, în condiţiile în care astfel se va ajunge la opt prefecturi, opt inspectorate de poliţie. Acesta a dat asigurări că foarte multe din atribuţiile consiliilor judeţene şi ale serviciilor deconcentrate vor fi transferate la primării, în aşa fel încât oamenii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la noile reşedinţe de judeţe. În schimb, UDMR doreşte crearea, pe lângă regiunile de dezvoltare deja existente, şi a unor microregiuni care să grupeze câte 2 - 3 judeţe.
În acest caz, Sibiul s-ar uni cu Braşovul. În proiectul UDMR, regiunea în care este inclus Sibiul mai figurează Hune­doara, Alba, Braşov, Timiş, Caraş Severin şi Arad. În opinia premierului, reorga­nizarea teritorială ar putea duce la atragerea mai rapidă a fondurilor europene după 2013.

Atuurile Sibiului

Martin Bottesch afirmă că judeţului Sibiu îi este bine în actuala formă de organizare a regiunilor. Sibiul face parte din regiunea CENTRU ală­turi de Alba, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, cu capitala de regiune la Alba Iulia. "În acest moment, actuala regi­une CENTRU este viabillă. Am avut multe plusuri, atât din punct de vedere administrativ, cât şi financiar", declară pre­şedintele Consiliului Jude­ţean Sibiu. În urma gestionării fondurilor europene de către ADR CENTRU, Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţ au reuşit să atragă fon­duri europene pentru dezvol­tarea infrastructurii, turismului, dar şi pentru moder­ni­zarea capacităţii administrative. Indiferent din ce regiune va face judeţul Sibiu parte, Martin Bottesch doreşte ca Sibiul să devină capitală de regiune. "Dacă se va face refor­ma administrativă, atunci Sibiul trebuie să se lupte să devină capitală de regiune. Avem mai multe avantaje, între care faptul că este foarte bine poziţionat geografic în compa­raţie cu judeţele vecine. De ase­menea, avem un aeroport inter­naţional nou, iar infra­struc­tura de drumuri naţionale şi jude­ţene se află într-o stare bună", în­cheie Bottesch, ale cărui aspi­raţii sunt spulberate de democrat-liberalul Ioan Oltean.

Prin ADR Centru, autorităţile locale şi judeţene din Regiune au acces la fondurile europene derulate prin programele PHARE şi prin Programul Operaţional Regional. Tot prin ADR Centru, comunităţile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regională, pentru finanţarea de investiţii în sectorul productiv, infrastructură, educaţie, sănătate, dezvoltare locală şi întreprinderi mici şi mijlocii.
Activitatea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională este coordonată de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, care reuneşte preşedinţii consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai municipiilor, oraşelor şi comunelor din fiecare judeţ din cele şase care compun Regiunea Centru, respectiv Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.





comentarii
40 comentarii

ALO...Bottesch, Klaus, PDL, PSD, PNL...bagati-va in priza si faceti tot ce e posibil sa aduceti la Sibiu capitala ...uitati de tot altceva...e prioritatea 0 adica -1. Daca nu va bagati in priza va bag io in.....si daca nu reusiti cred ca va bagam in priza laa propriu pe toti....platesc io curentul. Nu va mai vaicaritica e timp scurt ca ba una si ba alta....stiti proverbul ala german: "Einfach machen" - pe parcurs se rezolva toate celea.
Sibian
11.06.2011 02:35
REGIUNEA TRANSILVANIA cu capitala la SIBIU


parca suna bine
Sibian
11.06.2011 02:49
Suna frumos doar ca toate schimbarile d.p.d.v. al documentelor vor fi suportate de cine credeti?.
adn pt.sibieni
11.06.2011 08:13
SIBIUL merita din mai multe puncte de vedere decat Brasov.
DANY
11.06.2011 08:29
8 in loc de 41 ar insemna de 5 ori mai putina coruptie, de 5 ori mai putini nechemati si lenesi care blocheaza posturi si stau cu mana intinsa, spitalele si scolile ar sta mai bine cu finantele, nu vad unde e problema?
octogon
11.06.2011 09:08
Bine ar fi. Dar, cred ca este foarte greu sa se poata infaptui acest lucru,atata vreme cat cei din fruntea bucatelor si-au facut deja socotelile.Nu este simplu se le tragi "blidul" de sub nas. Ganditi-va la regionalizarile anterioare , cfr-ul si Posta Romana.Cam aceleasi judete cuprinse in regiune si, ca un blestem, Brasovul a fost ales ca dirijor.
arsenal
11.06.2011 09:49
sibiu are multe atuuri sa fie capitala de regiune.pacat ca un oras ca brasov,murdar din toate punctele de vedere a fost ales capitala de regiune.intr-adevar nu este nimic batut in cuie dar sa speram ca domnul BASESCU si PREMIERUL BOC o sa faca in asa fel sa declare sibiul capitala.inca un lucru mai am de adaugat.GERMANIA sustine SIBIUL ptr.a deveni capitala de regiune prin DOAMNA CANCELAR ANGELA MERKEL.PDL SI BOC AR TREBUI SA GANDEASCA POZITIV ACEST LUCRU CU SIBIU CAPITALA DE REGIUNE.SA AVEM GRIJA SI LA MAGHIARI CA SUNT SMECHERI RAU.
leo
11.06.2011 10:09
va faceti sperante degeaba,n-am vazut ceva ca lumea de la Boc sau PDL.Cat despre olteanu ,va spun sincer ca nu are nimic in cap, are o singura calitate, e membru de partid.De fapt este o caracteristica generela care guverneaza acest partid si dupa cre se acorda functii in toata tara,Am vazut asta la multi directori de institutii care multi dintre ei sunt analfabeti cu diplome de studii suprrioare,Daca ajungeti spre exemplu la directorul de la Cartea funciara o sa va spuna ca el nu-i de meserie dar mai faceti o reclamatie
ben
11.06.2011 10:24
Lasati palavrageala ieftina, oricum nimeni nu va baga in seama, proiectul este finalizat si va fi implementat asa cum isi doreste superbitatea nationala.
cario
11.06.2011 10:35
Va cam duceti pe copca, sasilor!
strudel
11.06.2011 12:00
Capra mea a murit, am furat-o pe-a vecinului dar a murit si ea. NU MAI SUNT CAPRE! DACA ASTEPTAM VA FI DEZASTRU. TREZITI-VA SIBIENI SI HAI SA ARUNCAM PEDELEUL LA WC - UL ISTORIEI.
BULA
11.06.2011 12:08
Guvernatorul Transilvaniei ( Samuel von Brukenthal ) a avut resedinta la Sibiu ! La Brasov i se spunea Orasul Stalin ! Ne intoarcem cu 60 de ani in urma ? Oare d-nul Basescu este calul troian al comunistilor ? De ce vrea sa ne intoarcem de unde am plecat ? D-lor edili locali daca altfel nu reusiti atunci Sibiul sa ceara autonomie administrativa si financiara ! Sibiul si asa a primit intotdeauna bani foarte putini de la buget ! Sa-i mai hranesca si altii !!!!!! Am ferma certitudine ca majoritatea sibienilor aunt in asentimentul meu!!!!
SIBIAN
11.06.2011 12:46
esti mare prost,aici e vorba de sibiu nu de etnie,trebuie sa luptam cu toti pt sibiu orasul unde traim cu toti.apropo tu de unde esti?
pt strudel
11.06.2011 12:56
cea mai mare colonie de sasi a fost in judetul brasov . brasovul este cel mai curat oras al romaniei si cel mai bine asfaltat judet ... are cea mai buna legatura cu principalele regiuni . la anul se va finaliza cel mai nou aeroport din romania . sibiul are un centru frumos , in rest ... praf si pulbere ... oras jegos , drumuri catastrofale ... ca si atractie turistica si ca forta economica in regiune brasovul este pe primul loc ...
brasovean
11.06.2011 13:32
pt. Brasovean: daca Brasovul e asa de bine dzvoltat nu e nici un motiv economic si social sa fie capitala de regiune. Daca aceasta ar fi la Sibiu, ar propulsa putin si economia, dezvoltarea orasului. Voi la Brasov aveti de toate...sunteti tari....nici macar pt. o cladire noua nu mai e loc...
Sibian
11.06.2011 13:48
la sasi le convine sibiul,pt ca fiind si ungurii pot ramane vesnic la conducere .e bine asa,
nicu
11.06.2011 14:35
sibiul e un oras prea de kkakka si prea ordinar sa fie capitala... Poate a branzei si a neamului ciobanesc
sibiul de kkakka
11.06.2011 15:04
brasovul nu are economia bucurestiului cel jegos . este insa peste sibiu . acum stiu ca te doare inima insa la resedintele noi de judet se iau cel mai dezvoltat oras .
brasovean pt sibian
11.06.2011 16:38
problema este daca se divide ,BANII,merg tot la mitici? sa-u mai ramin si pe la noi,iar ca si capitala zonala putem cadea la pace cu BV,la noi ceva la ei ceva,ARDELENII SA TRAIASCA !!
totsibian
11.06.2011 18:09
CE PROPUNE BASESCU E O POCARIE SI VOI VA BALACICI IN EA...INTELIGENTILOR...... MAI BINE IESITI DIN LETARGIE SI HAIDETI SA ARUNCAM LA WC-UL ISTORIEI SI SA TRAGEM APA CA ALTFEL PUTE TOT PEDELEUL
@ TOTI CEI CE COMENTEAZA
11.06.2011 18:28
DACA AVEM AIEROPORT SI NU ADUCEM MULTE COMPANI ATUNCI SUNTEM PE DINAFARA CAPITALA CENTRULUI OAMENI TREBUIE SA CIRCULE NU SA MEARGA LA CLUJ SI BUCURESTI!!1
UN SAS BATRIN
11.06.2011 21:04
DIN PACATE SUNTEM LA TOATE CAPITOLELE DUPA BRASOV SI CHIAR DUPA TG. MURES, NUMAI CINE NU A UMBLAT IN ULTIMUL AN PRIN CELE DOUA ORASE NU VREA SA CONSTATE ACEST ASPECT!! ASTA E, IMI PARE RAU DAR E ADEVARAT. SI DL.BOTTESCH SA NE MAI SLABEASCA PUTIN....ORICUM INSTITUTIA PE CARE O CONDUCE TREBUIE SA DISPARA ODATA CU PREFECTURA!
siby
11.06.2011 21:38
Brasovul a fost industrializat in scop militar ca o contrapondere impotriva ungurilor din zona Covasnei care sunt si cei mai nationalisti,romanii in istoria recenta au un exemplu de posibilitati de a pierde o parte din Rumania.Prin modul de a guverna poate veni o zi in care romanii vor vrea altceva decat o capitala la Bucuresti care de 93 de ani n-a reusit sa faca din Romania un stat de drept de care sa fim mandrii,statul roman a ramas cel mai mare dusman al poporului roman.Dincolo de stat sunt functionarii lui,alesi sau numiti,care pun in evidenta relatia dintre stat si cetatean.Daca cei care cunduc ar avea si simt civic alta ar fi soarta Romaniei si a romanilor.Pentru Romania multi si-au lasat oasele pe campul de lupta.dar n-au putut face nimic celor care au deposedat tara de bunuri si valori print-o smnatura .Reorganizarea nu este dorita pentru mai bine pentru stat,ci pentru ramanerea PDL-lui la putere. Romania are zone istorice care ar trebui intarite,altii au facut din ele o tara
ben
12.06.2011 01:09
Cu regret ați intrat intr-un joc de proști. Lăsați județele așa cum sunt.Vă joacă securiștii cum vor...
la apă
12.06.2011 08:30
Nu am crezut ca dupa aproape treizeci de ani petrecuti sub comunism ma voi mai simti vreodata strain in tara mea!Pana cand nu scapam de comunisto=securistul de Basescu,acest"multilateral dintai carmaci" tarisoara asta nu va avea nici o sansa
Carmaciul
12.06.2011 08:34
@ Carmaciul: bine bine....da pe cine vrei sa pui....Nastase???, Ponta?? sau Antonescu? - prsedinte??? - astia nu-s buni nici de presedinte de scara de bloc!
Comentariul tau tipic comunist: Jos Base.....dupa el? - APOCALIPSA?
Sibian
12.06.2011 09:28
Facetitot ce este posibil,dar sa nu mai fim supusi Brasovului care si-a batut joc de noi pe timpul regiunilor.
vasile.P
12.06.2011 11:54
Sibiu , Brasov , Bucuresti ..., de ce nu trecem inapoi la monarhie , oferim unei case regale straine Coroana Romaniei si nu mai avem probleme de nationalitate , de judete , de capitale. Fiti cinstiti , Romaniei i-a mers dea lungul istoriei numai atunci bine cand a fost unul care a luat carma in mana si acest unul nu a fost roman ci unul din strainatate.
io
12.06.2011 21:33
Aduceti vechea monarhie, federalizati tara, si o sa ne mearga tuturor mult mai bine. Bineinteles in afara pungasilor mitici, manelisti.
sibian get-beget
12.06.2011 21:51
nu am avut timp sa citesc toate comenturile: dar eu zic ca e simplu: la BV primar PDL, la Sibiu never PDL again->concluzia: doar nu o sa piarda ei ciolanu asa usor; deci din pacate la cum merg lucrurile in tara, voi ce credeti...?
unsibian
12.06.2011 22:43
Brasovul merita sa fie capitala ROMANIEI nu numai a regiunii centru!!!!!
marius
13.06.2011 00:12
Problema e grava. Daca ajunge din nou Brasovul (ca am mai trait ceva asemanator), totul va merge la Brasov si Sibiul va decadea, asa cum era pana acum cativa ani. Ne dorim asta ? Ne dorim ca din nou totul sa se hotarasca altundeva ? Vom fi 6 judete, se va da totul peste cap cu consecinte majore pentru oamenii de rand.
www
13.06.2011 11:45
nu regiuni bozgoresti ci judete romanesti
daria
13.06.2011 13:01
Nunumai ungurii au nationalistii lor , si noi nu le stam cu nimic in urma. Asta nu este o baza de relatii bune de vecinatate.
@daria
13.06.2011 14:26
...Sibiul a fost declarat cel mai frumos oras din Romania!si decorat cu cele trei stele de catre ghidul verde al revistei Michelin!iar prestigioasa revista Forbes claseaza Sibiul ca fiind ce a mai sigura si buna destinatie turistica din Romania! alaturi de marile orase de pe batranul continent!va intreb domnilor carcotasi unde se afla Brasovul sau Clujul?foarte bine ca doresc si ele sa devina capitale culturale, dar nu pe spatele Sibiului si cu proiecte asemanatoare...!iar cu capitala la Brasov,sa ne pape noua bani ca si pana acum!in nici un caz!toul este politic!iar Johannis nu va juca cartile portocaliilor!asta este clar!iar ptr cei care nu cunosc istori le recomand sa citeasca istoria Romaniei si in special ce a Sibiului...!inca din cele mai vechi timpuri sibiul A fost si Este capitala Transilvaniei...
sibian
13.06.2011 15:01
TIMISOARA ......SIBIU.........UNDE ESTI 1989 .....UN DICTATOR IAR LA PUTERE .......... DAR CINE SA FACA CEVA TOTI EROI SUNT MORTI ........CINE SA MAI IA ATITUDINE....VAI DE NOI.......IN LOC SA MERGEM ININTE NE INTOARCEM INAPOI...........VAI DE TINE ROMANIE AI RAMAS FARA ROMANI ..........SI O SA DISPARI CURAND
un roman
13.06.2011 15:27
ba kacatule cu ip de jermanica, normal sa latri ca musai sa ne conduca strainii, sas cu sarma-n nas!
pt. io
13.06.2011 18:39
Sa stii ca unii sasi sunt mai mult romani, cu inima care bate ramaneste, ca tine. Aia au vazut lumea , s-au deplasat in strainatate sa vada cum si ca este pe altundeva , nu au ramas acasa la stana ca tine.
Prt ala de la 18:39
13.06.2011 19:31
Cemai probleme , uitati-va la Canada, toata lumea crede ca Ontario este Capitala tarii , cei mai putini stiu ca este Ottawa.
gigi
13.06.2011 21:47
Pentru Bula , la ce comentariu ai numai asa te putea chema .
Andrei
13.06.2011 22:43
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica