Tribuna
PNL
Apă-Canal ia 10 milioane de euro de la BERD
Sorana MAIER
3757 vizualizari
Apă-Canal ia 10 milioane de euro de la BERD
Cu aceşti bani, operatorul regional de apă va acoperi contribuţia proprie la proiectul de 100 milioane de euro din fonduri europene. Contractul semnat miercuri cu BERD prevede şi refinanţarea, cu dobândă mai mică, a unui credit mai vechi al Apă-Canal, din care au mai rămas de restituit 7,1 milioane euro. În plus BERD a ridicat Primăriei Sibiu garanţia de 10 milioane euro pentru creditul iniţial al Apă-Canal. Klaus Iohannis spune că renunţarea la garanţie scade gradul de îndatorare a Sibiului şi permite un nou credit pentru municipalitate, fără depăşirea plafonului.
Societatea Apă-Canal a con­tractat un credit de 10 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Recon­strucţie şi Dezvoltare, care se adaugă celor 7,1 milioane de euro pe care societatea le-a luat în anul 2004, de la aceeaşi bancă.
Cu aceste 10 milioane de euro, Apă-Canal va acoperi con­tribuţia proprie la finan­ţarea proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în jude­ţele Sibiu şi Braşov”, finanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, în valoare de aproximativ 100 milioane euro, fără TVA.
Mircea Niculescu, direc­torul Apă-Canal, Jean-Patrick Marquet, directorul pentru infrastructură municipală şi de mediu al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, au semnat miercuri, la Primăria Sibiu, documentele pentru noul contract.
Practic, acesta prevede suma de 17,1 milioane euro, care înseamnă cele 10 mi­lioane de euro necesare pen­tru proiectul european şi încă 7,1 milioane euro, în­sem­nând refinanţarea credi­tului luat de Apă - Canal în anul 2004, pentru moder­nizarea Staţiei de epurare prin Programul ISPA.
Cele 7,1 milioane euro, cât a mai rămas de restituit din creditul de 10 milioane de euro luat în 2004, au fost renegociate la o dobândă mai mică şi vor fi restituite în continuare, iar pentru cele 10 milioane de euro luate acum, Apă - Canal are o perioadă de graţie de patru ani şi o perioadă de rambursare de 15 ani.

Scade gradul de îndatorare

În plus, BERD a renunţat şi la garanţia de 10 milioane de euro, pe care Primăria Sibiu o avea pentru creditul luat de Apă-Canal în anul 2004, şi a înlocuit-o cu un contract de asistenţă, iar acest lucru duce la scăderea gradului de îndatorare a Sibiului.
"Practic, se şterge acea sumă de 10 milioane de euro din evidenţe şi o să putem să negociem un nou împrumut fără să depăşim plafonul", a explicat primarul Iohannis.
Jean-Patrick Marquet a spus, la finalul semnării documentelor, că Primăria şi Apă - Canal sunt clienţi de încredere ai băncii, proiectul care va fi finanţat din aceşti bani este unul foarte impor­tant pentru comunitate şi este posibil doar cu efortul celor care s-au implicat în reali­zarea lui.
Primarul a adăugat că reducerea dobânzii pentru creditul iniţial al Apă-Canal se va răsfrânge pozitiv şi asupra preţului apei.
Tarifele la apă şi canalizare nu vor creşte odată cu acest nou împrumut.

Lucrări de 100 milioane de euro

Proiectul cu finanţare europeană, în valoare de 100 milioane de euro, a fost semnat anul acesta şi cu­prinde lucrări de care vor be­neficia aproximativ 250.000 de locuitori ai judeţului Sibiu şi ai Făgăraşului - înlocuiri de reţele de apă şi canal în municipiul Sibiu, ^n Şelimbăr, Avrig, Ocna Sibiului, Cis­nădie, Răşinari, Făgăraş, continuarea lucrărilor la Uzina de tratare Sibiu Sud, implementarea Treptei de tratare terţiară la Staţia de epurare Sibiu - Mohu, contrucţia de staţii de epurare în Avrig şi Ocna Sibiului, aducţiuni pentru Răşinari, Cisnădie şi localităţile de pe Valea Secaşelor (Sibiu - Miercurea Sibiului, inclusiv Apoldu de Sus).
Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastucturii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” are o valoare de 421.453.177 lei, fără TVA,  din care 322.483.325 lei este finanţare europeană, 49.320.978 lei este finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, 7.587.845 lei contribuţie financiară a bugetelor locale (din care aproximativ 2.400.000 lei din bugetul local al Sibiului), iar 42.061.029 lei, adică cele 10 milioane de euro, contribuţia Apă-Canal Sibiu în calitate de beneficiar.
Până acum, a fost stabilit prin licitaţie publică con­sultantul pentru Asistenţă Tehnică şi Managementul Proiectului şi este în curs procedura pentru stabilirea supervizorului lucrărilor de construcţie, iar documentaţia pentru Contractul de extin­dere şi reabilitare reţele apă şi canalizare în Sibiu şi Şelimbăr este în analiză.




comentarii
1 comentarii

datile bani sasi faca vile hotilor de la apa si cacat rusine sa va fie ticalosilor si lacomilor
nelu
02.12.2011 20:17
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica