Tribuna
PNL
Amenzi de circulaţie reduse la jumătate pentru pensionari. Cum vor fi sancţionaţi vârstnicii care încalcă regulile rutiere!
Amenzi de circulaţie reduse la jumătate pentru pensionari. Cum vor fi sancţionaţi vârstnicii care încalcă regulile rutiere!

Dacă o propunere legislativă înregistrată la Senat ajunge literă de lege, pensionarii vor plăti amenzi de circulaţie mai mici decât persoanele active, iar punctul-amendă ar putea avea două valori, una pentru oamenii activi și alta pentru pensionari, anunţă avocatnet.ro.

În condițiile în care valoarea punctului-amendă pentru pensionari va fi mai mică decât valoarea acestuia pentru oamenii activi, cei ieșiți la pensie vor achita amenzi rutiere mai mici decât angajații.
Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.98 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195 din 12/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, vizează schimbarea modului de calcul pentru punctul-amendă. Ca să poată fi aplicat, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.

Dacă se va întâmpla aşa, valoarea punctului-amendă ar urma să se calculeze în funcție de categoria din care face parte contravenientul. Mai exact, vor exista două valori ale punctului-amendă, una pentru oamenii activi (angajați) și una pentru cei retrași din activitate (pensionari).
Autorii proiectului de act normativ propun ca valoarea punctului-amendă pentru angajați să fie 10% din salariului minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie.
Salariul minim brut pe economie a crescut la 1.900 lei de la începutul anului, aşa încât valoarea punctului-amendă pentru angajați ar putea fi de 190 de lei și dacă ținem cont de valoarea punctului de pensie din acest moment (1.000 de lei), valoarea punctului-amendă pentru pensionari ar putea avea valoarea de 100 de lei.

Dacă valorile punctului-amendă vor ajunge să fie calculate în acest mod, pensionarii ar urma să plătească amenzi de circulație mai mici cu aproape jumătate decât persoanele active. În prezent, nu se face nicio diferență între cele două categorii de contravenienți (angajați sau pensionari), iar punctul-amendă are aceeași valoare pentru ambele categorii, și anume de 145 de lei.

  • "Pentru 2018, valoarea punctului-amendă e plafonată și este calculată în raport cu valoarea de anul trecut a salariului minim brut pe economie, adică este de 145 de lei. Pe de altă parte, punctul de pensie s-a majorat anul trecut până la valoarea de 1.000 de lei, iar din iulie 2018 valoarea acestuia se va majora până la 1.100 de lei", potrivit avocatnet.ro.

Dacă proiectul legislativ devine lege, avantajele şi dezavantajele vor deveni şi mai clare: magistraţii ieşiţi la pensie şi salariaţii cu minim pe economie ştiu de ce ... Ar fi încă un semn că ţara asta nu se mai face bine, iar agonia ar putea continua cu taxe şi impozite micşorate pentru pensionari, nu? Iar în benzinării să răsară pompe pentru pensionari, cu tarife evident mai generoase, dacă nu chiar îmblânzite, nu? A, era să uit: şi prize cu curent la jumate pentru bunicii fierţi pe Tesla. Cât despre spitale şi spitalizări, limpede să fie: fracturile pensionarilor să se repare mai repede. Aşa, măcar de vreo două ori mai repede. Treaba doctorilor cum: de-aia s-au făcut medici, să rezolve, nu să-ntrebe. În rest, e simplu: în pieţe şi supermarketuri s-apară raftul pensionarului cu preţuri reduse măcar la 50%! Că dacă tot facem distincţii, apăi să le facem pân` la capăt, nu? ... Cum? Am uitat de vacanţe? Păi, aici e la mintea cocoşului: la două Căciulăţi şi-o Herculană, un Tenerife moca, dar pe balneo să fie!
 







comentarii
1 comentarii

Propunere idioata pe masura celui care a facut-o!Adica un octogenar vitezoman sau un septuagenar baut sunt mai putin periculosi decat alti soferi cu 30-40 de ani mai putin?Orice sofer este ranit grav in orgoliul propriu daca-i spui ca nu mai poate conduce autovehicule!Propunerea a fost facuta pentru a culege niste voturi dar nu trebuie sa devina lege niciodata!Legea trebuie sa fie aceeasi pentru toata lumea.
Vitezomanul Gica!
15.05.2018 15:33
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA