Tribuna
PNL
A murit Sergiu Cipariu. „Babu” doinește de acum în Ceruri
Sorana MAIER
48666 vizualizari
A murit Sergiu Cipariu. „Babu” doinește de acum în Ceruri

„Babu” doinește de acum în Ceruri. Unul dintre cei mai apreciați interpreți și instrumentiști de muzică populară din Sibiu și din România, sibianul Sergiu Cipariu, s-a stins din viață luni, în locuința sa din Orlat.

Iubit de public, taragotist fără pereche, memorabil iubitor de poezie românească, doină și cântec popular, Sergiu Cipariu a slujit întreaga viață scenei și cântecului popular, moartea artistului fiind o pierdere imensă pentru folclorul românesc.

Desăvârșit interpret, cu un repertoriu admirabil de cântece populare, rapsodul îmbrăcat în straie românești a dus frumusețea muzicii tradiționale pe scenele României și ale Europei, în numeroasele concerte pe care le-a susținut de-a lungul anilor.

Prieten și colaborator al Tribunei, Sergiu Cipariu a urcat pe scena din Piața Mare și la Festivalul Tribuna în anul 2017.

În 16 decembrie 2019 împlinise 70 de ani.

De-a lungul vieții a colaborat cu mulți dintre marii artiști ai muzicii populare românești, a fost prieten și apropiat al lui Ioan Bocșa, pe care îl acompania la țambal în concertele sale și cu care a avut numeroase turnee, inclusiv peste Ocean. A colaborat și cu artiștii sibieni, înregistrând CD-uri cu muzică populară.

A fost bun prieten cu Dumitru Fărcaș, pe care l-a cunoscut în 1969, pe când era student.

“Am rămas foarte buni prieteni, am colaborat, ne schimbam şi taragoatele între noi. Am fost plecaţi împreună în America, am cântat pe toate scenele din ţară”, povestea Sergiu Cipariu, anul trecut, despre relația sa de prietenie cu Dumitru Fărcaș.

Mare parte din creația sa a fost inspirată din cântecul popular din Mărginimea Sibiului.

 

„Dar, Doamne, ce alte talente zac în tine! Mă cutremur”

Una dintre cele mai emoționate scrieri referitoare la talentul lui Sergiu Cipariu a fost publicată de jurnalistul Sebastian Stanca, în scrisoarea intitulată „Dragă Sergiu Cipariu, publicată în anul 2017:

„Babule, te ştim ca pe unul dintre cei care apar arar cu taragotul, acompaniindu-l pe Ioan Bocşa. Alţii, cântând la ţambal. Instrument pe care-l iubeşti. Ai 28 de ţambale în colecţie!!! Fiul tău, Romi-Romulus, cântă la el ca un virtuoz; pe lângă piesele din repertoriul popular, cântă şi folk, şi rock. Te urmează, căci pe când erai la Conservator cântai rock cu Dentes. Din Tg Mureş. Era începutul tău scenic - rockul... Deşi dinainte de a te naşte cred, erai scăldat în muzica ardelenească. Cânţi la mai toate instrumentele posibile de pe lume. Eşti fabulos. Nu prea vrei publicitate şi nu prea părăseşti ca repertoriu folcloric zona Mărginimii Sibiului. La atâtea disponibilităţi native nu te interesează publicitatea. Rămâi sub ştampila cântecelor oierilor sibieni. Dar, Doamne, ce alte talente zac în tine! Mă cutremur.”

 

În versurile lui Păunescu

Într-unul din interviurile acordate în presă își amintea faptul că pe Adrian Păunescu l-a cunoscut după Revoluție, prin 94, la o petrecere în Sibiu, la care erau invitați mai toți miniștrii.

Pentru felul în care a cântat, Păunescu l-a recompensat cu un maldăr de cărți și i-a compus o poezie:

„Și iarăși e greu și avem ghinion

Și iarăși speranța ne învăluie sfântă

Și iarăși în noaptea de Sfântul Ion

E pace, iar Sergiu Cipariu ne cântă

 

Și în doinele lui urcă Vodă pe cal

Iar firul de iarbă își mână curajul

Românii prin Sergiu Cipariu când vin în Ardeal

Pot ca să afle unde-i Orlatul și Blajul

și cat pe lume nu-i încă tarziu

Și-n dulcea lumină Ardealul se întoarce și el la Sibiu

și-n cântecul Marii Uniri se închină

Astfel precum doar taragoatele știu.”

 

Silvia Macrea: „A plecat dintre noi un mare artist”

În 1986, când Ansamblul Junii Sibiului au făcut primul turneu în Statele Unite ale Americii, Sergiu Cipariu a fost unul dintre interpreții care au fost invitați în turneu.

„Suntem mâhniți de aflarea unei vești triste... A plecat dintre noi un mare artist, prieten al Junilor Sibiului, prieten al familiei Macrea și al multor oameni care l-au aplaudat și l-au iubit...
SERGIU CIPARIU... Dumnezeu să îl ierte! Sincere condoleanțe familiei! Ni-l vom aminti mereu prin talentul și jovialitatea sa, prin cântecele nepieritoare”, a scris Silvia Macrea, managerul Centrului Cindrelul-Junii SIbiului.

 

În anul 2008, Sergiu Cipariu trecuse printr-o încercare dificilă, fiind rănit într-un accident rutier; a stat atunci în comă timp de câteva zile, însă și-a revenit ulterior și și-a continuat munca pe scenă.

 

 

 







comentarii
10 comentarii

Pătrunși de durere, transmitem familiei cele mai sincere condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească.
Fam. Ioana și Dani Frunzescu
Daniel Frunzescu
06.01.2020 21:12
Sincere condoleanțe familiei și dzeu să-l ierte.
A fost un om cu suflet mare. Nu-l vom uita niciodată...
Giurca Mihaela fosta eleva
06.01.2020 21:26
S-a mai dus un munte de talent și cultură... Dumnezeu să-l odihnească!
Maria Fr??il?
06.01.2020 22:01
S-a mai stins o stea pe cerul românesc. Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Cezar Budescu
06.01.2020 22:26
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Fie-i țărâna ușoară!
Un cacovean
07.01.2020 04:37
Un artist autentic, un om modest, prietenos și bun român, cum tot mai rar întâlnim . Zbor lin spre stele Babule!
Dumnezeu să l odihnească în pace!
Adrian Filip
07.01.2020 07:53
Sincere condoleanțe familiei. D-zeu să-l odihnească în pace.
Vasile Marin
07.01.2020 14:06
S-a stins un DAC adevarat ,cum putini mai sant printre noi.Muzica lui o sa fie vesnica in sufletele romanilor.Dumnezeu sa-l odihneasca!.
ION
07.01.2020 18:18
Dumnezeu sa l ierte și sa l odihneasca in pace!A fost un mare interpret la taragot și un bun recitator,îmbinând muzica cu versurile intr un mod armonios!!Un roman autentic,mare iubitor de folclor!!!
Ana Zidu
08.01.2020 03:13
Sincere condoleante familiei! Am pierdut un amfitrion-prieten si un talent rar! Cine va mai stoca Crama de la Orlat? Romulus, i-ai mostenit talentul, acum trebuie sa ai grija si de licorile din crama! Drum lin printre ingeri Sergiu Cipariu!
Che?culescu Constantin
08.01.2020 12:05
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica