Tribuna
PNL
Udrea: "Dacă vrem turism pe Litoral, nu mai merge cu şmecheria"
Rareș BIŢU
1541 vizualizari
Udrea:

Nici n-a tras bine oblonul bine Târgul de Turism, ultimul pe luna asta (c-aşa suntem noi, abia de Florii facem târguri de vară în timp ce alţii pregătesc ofertele de iarnă), că şefa de la turism a şi priceput cum stau lucrurile pe la noi prin bătătură: fără să-mi permit bănuiala că în lipsa acestui târg fisa ministresei s-ar fi putut - Doamne - Fereşte! - bloca pe undeva, Elena Udrea a înţeles că aşa nu se mai poate. Ba, mai mult, "Nu mai merge cu şmecheria, dacă vrem să avem şanse", a avertizat într-o zicere recentă, dată pe mâna celor de la Mediafax. Acuma, nu ştiu alţii cum sunt, dar eu unul când aud de şmecherie, dac-aş fi rău, mi-aş aminti de soţul duduii care se dă Cocoş la nunţi cu interlopii lui Boenică, dar cum nu sunt, mai bine nu-mi amintesc.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, crede că turismul românesc nu poate deveni unul competitiv dacă cei implicaţi în acest domeniu nu termină cu şmecheria şi nu încep să respecte regulile, refren care a făcut carieră, devenind hitul ultimelor două decenii.
"La Târgul de Turism al României am văzut pliantele ţărilor care participau la târg şi care sunt în competiţie cu România pe turismul de litoral şi mi-am dat seama că nu avem mari şanse dacă nu înţelegem o dată că nu mai merge cu şmecheria. Dacă nu faci lucrurile foarte serios, doar să fii şmecher şi să încalci regulile pentru că îţi permiţi pentru că fie ai o relaţie sus-pusă, fie tu însuţi eşti cineva, niciodată nu vom reuşi să facem din litoralul românesc şi din turism în general un domeniu competitiv", a declarat Udrea, la sfârşitul săptămânii trecute, la Constanţa, prilej cu care i-au sărit în ochi şi construcţiile ilegale ridicate pe Litoral. Fiindcă ştiţi ce face românul când dă peste o dandana: pune de-o comisie!, ca şi precedesorii săi, Udrea a dispus înfiinţarea unui - aţi ghicit, aplauze! - comandament care să le identifice şi să ia măsuri pentru desfiinţarea lor.

"Am decis constituirea unui Comandament, condus de către prefectul de la Constanţa, Claudiu Palaz, care se va ocupa de pregătirea litoralului, dar şi de identificarea construcţiilor abuzive şi obligarea celor care construiesc abuziv să intre în legalitate, inclusiv prin desfiinţarea acestor construcţii pe cheltuiala celor care încalcă legea", a precizat Udrea.
Nemulţumirile ministrului nu se opresc, din păcate, aici, iar hotelierii de la noi parcă ţin morţiş să-i adâncească supărarea, afişând la recepţii nişte tarife lungi cât un ambuteiaj pe Autostrada Soarelui.

Preţuri turceşti, servicii româneşti

Mâhnirea ministerială a căpătat accente de angoasă când alte pliante au relevat, cam negre-n cerul gurii, că bulgarii-s mai ieftini, iar grecii mai ospitalieri.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, spune că hotelierii de pe litoralul românesc practică preţuri asemănătoare celor din Grecia şi Turcia, în condiţiile în care serviciile oferite nu sunt la acelaşi nivel, în timp ce hotelierii bulgari au chiar preţuri mai mici.
"Am văzut la Târgul de Turism al României că bulgarii au preţuri mai mici decât preţurile hotelierilor de pe litoralul românesc. Noi suntem undeva pe unde sunt Grecia şi Turcia la preţuri, dar nu comparăm serviciile. În timp ce la noi serviciile, în mare parte, nu neapărat peste tot, nu sunt la standardele de calitate la care există în celelalte ţări pe care le-am dat ca exemplu, preţurile la noi sunt fie mai mari, fie comparativ egale cu ale celorlalte destinaţii", a explicat Udrea, de la Costineşti.

Cine nu pricepe, musai să-nţeleagă!

Ministrul a precizat că hotelierii români trebuie să înţeleagă că ar avea mai mult de câştigat dacă ar practica preţuri mai mici şi ar mări sezonul decât dacă practică tarife mai mari în numai două luni de sezon. E, dacă vreţi, ca şi cum a-i cere românului să nu mai parcheze aiurea, să nu mimeze munca ori să fie corect ca un ceas elveţian.

"Cred că este momentul ca hotelierii să înţeleagă că, decât să încerce să câştige pe termen scurt, în două luni de sezon, din preţuri foarte mari, mai bine acceptă să scadă preţurile, să crească sezonul şi să poată să ţină măcar turiştii români acasă. Este greu să-i păstrezi pe turiştii români pe litoralul românesc câtă vreme în ţările despre care vorbeam au condiţii şi servicii mult mai bune şi preţuri mai mici", a conchis Udrea.




comentarii
4 comentarii

Aştept să asfalteze plajele...
Dan
30.03.2010 06:15
doamna udrea are f f f multa dreptate
marianne
30.03.2010 09:49
este clar ca pe langa turistii straini am pierdut si turistii romani de pe litoral.
ciprian
30.03.2010 15:14
Jos cu smecheria. Sus cu Udrea. Un om de fier in politica si o femeie delicata acasa.
Reli
31.03.2010 00:48
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica