Tribuna
PNL
Tichete sociale pentru copiii săraci care merg la grădiniță
Sorana MAIER
2303 vizualizari
Tichete sociale pentru copiii săraci care merg la grădiniță
Cererile pentru tichete se pot depune până cel târziu la data de 30 aprilie 2016. Autoritățile fac acum instruiri pentru a ști cum se aplică legea. Județul Sibiu primește una dintre cele mai mari sume din țară, 3,4 milioane lei, pentru programul ”Fiecare Copil în Grădiniță”.

Copiii preşcolari care provin din familii sărace vor primi un stimulent educaţional dacă vor frecventa zilnic grădiniţa, stimulent sub forma unor tichete ce vor putea fi folosite de părinţi pentru a le cumpăra celor mici produse alimentare, de igienă, produse de îmbrăcăminte şi/sau rechizite.
De stimulentul educaţional acordat sub formă de tichete sociale vor beneficia:
●    copiii din familii defavorizate, cetăţeni români, care au domiciliul sau reşedinţa în România;
●    copiii din familii defavorizate, cetăţeni români, fără domiciliu sau locuinţă (persoane fără adăpost), numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în care trăiesc;
●    copiii din familii defavorizate care nu au cetăţenie română, dacă se află în una dintre următoarele situaţii: sunt cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiene sau străini, denumiţi în continuare străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legislaţiei române;
●    sunt cetăţeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat, în condiţiile legii, o formă de protecţie;
●    sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legii.

Normele metodologice stabilesc că de stimulentul educaţional beneficiază copiii din familiile formate din soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună, dar şi copiii aflaţi în întreţinerea unei persoane singure.
Pentru a putea beneficia de stimulente educaţionale oferite de stat copiilor din familii sărace, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
●    vârsta minimă a copilului să fie de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent - copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani;
●    copilul să nu fie mai mare de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;
●    venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.
Tichetele sociale se acordă începând cu luna în care beneficiarul îndeplineşte criteriile de eligibilitate, pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia şi înscrierea/frecventarea activităţilor organizate de grădiniţă, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului.
Cererea se întocmeşte de către unul dintre părinţi, reprezentantul legal al copilului sau, după caz, persoana desemnată de părinte să întreţină copilul şi se înregistrează la primăria comunei, oraşului sau municipiului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia.
Pentru anul şcolar 2015–2016, cererile, însoţite de documentele justificative, se pot depune până la data de 30 aprilie 2016. Cererile depuse după această dată nu se mai iau în considerare.
Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, stimulentul sub formă de tichet social se acordă pentru perioada septembrie - iunie, adică perioada în care copilul participă la activităţile organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar (grădiniţe cu program normal, prelungit, săptămânal, grădiniţe speciale).
Acordarea tichetelor sociale este condiţionată de frecvenţa regulată la gradiniţă a copiilor, evidenţa în acest sens urmând a fi ţinută de educatori. Copiii trebuie să fie prezenţi zilnic la grădiniţă, cu excepţia absenţelor motivate, ce pot fi de două feluri:
●    absenţe medicale – motivate, pentru care părinţii trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit;
●    învoiri – cei mici pot fi învoiţi de părinţi maximum trei zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.
Pentru a primi tichetele sociale, absenţele copiilor, fie ele şi motivate, nu trebuie să depăşească 50% din totalul zilelor de grădiniţă. În caz excepţional, o singură dată într-un an şcolar, copiii vor putea beneficia de tichete sociale şi dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de jumătate din zilele de grădiniţă, din motive medicale.
Potrivit normelor de aplicare a actului normativ, pentru anul şcolar 2015-2016, prezenţa se va nota conform procedurii transmise de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, începând cu data de 15 februarie, respectiv începutul semestrului al II-lea, conform structurii anului şcolar.


Instruire pentru aplicarea Legii “Fiecare Copil la Grădiniţă”

Instituţia Prefectului - Judeţul Sibiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean Sibiu şi Asociaţia OvidiuRo organizează, în data de 8 februarie 2016, două sesiuni de informare şi instruire a primarilor şi a directorilor de grădiniţă asupra modului de implementare a programului naţional reglementat prin Legea nr. 248/2015, în contextul problemelor specifice din localităţile din judeţul Sibiu.
În judeţul Sibiu, programul-pilot „Fiecare Copil în Grădiniţă” s-a derulat în cinci localităţi: Târnava, Vurpăr, Roşia, Brateiu şi Alţâna. La Târnava, programul a început în toamna anului 2013, când frecventau grădiniţa doar 19% din copiii de vârstă preşcolară. Anul trecut (în 2015), procentul era de 96%.
Şedinţele de instruire se vor desfăşura în sala mare a Consiliului Judeţean.
Legea nr. 248/2015 sau Legea ,,Fiecare Copil la Grădiniţă” - votată în Parlamentul României şi promulgată de Preşedinte în noiembrie 2015 - răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului şcolar (la 11.3%) şi a sărăciei şi inechităţii sociale ce derivă din Strategia Europa 2020.
Potrivit Asociaţiei Ovidiu Ro, în 2014 rata abandonului şcolar în România ajunsese la 18.5% şi se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie. Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniţă. În judeţul Sibiu, în cele 64 de localităţi, sunt aproximativ 2.414 potenţiali beneficiari ai programului.
Programul naţional reglementat prin Legea nr. 248/2015 preia mecanismul central al programului-pilot „Fiecare Copil în Grădiniţă” gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace şi implementat, începând cu 2010, de către Asociaţia Ovidiu Ro în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Până la sfârşitul anului 2015, programul a fost extins în 43 de comunităţi din 12 judeţe ale ţării. În decursul celor cinci ani, peste 4.000 de copii au beneficiat de educaţie preşcolară. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au înscris apoi la şcoală, iar 65% din aceştia continuă să aibă o prezenţă bună şi foarte bună.


sursa foto: facebook/Asociatia Ovidiu Ro
 






comentarii
1 comentarii

fara sa mai spuneti atat despre ei ca sant saraci ca pe urma se fac mediu social perfect pentru ISO 14001 cu chips social de binefacere la purtator si fara voie, ca si cand ar cere parintilor in mod jignitor , o recunoastere a realitatii: recunoasteti sau nu recunoasteti ca santeti saraci? in mod intamplator ,apoi, s-ar putea trage si concluzia cu ,,copii saraci si palizi" si pusi in situatia de a plati poluarea din Golf...
-
08.02.2016 03:16
Din aceeasi categorie
DC

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA