Tribuna
PNL
Ţepe de 350.000 euro, comandate din penitenciar
10791 vizualizari
Ţepe de 350.000 euro, comandate din penitenciar
Condamnat pentru omor deosebit de grav, Petru Mihai Dan a devenit liderul uneia dintre cele mai mari reţele de infractori care s–a format în sistemul penitenciar. S–a împrietenit cu alţi puşcăriaşi şi au reuşit să păcălească mai multe bănci şi supermarket–uri. Împreună au reuşit să introducă în penitenciar telefoane de tip SMART cu care au ţinut legătura cu „săgeţile” din afară. Sistemul cu care au creat un prejudiciu de 350.000 de euro nu este unul deloc complicat: contactau reprezentanţii Money Gram şi Western Union şi, sub pretextul că sunt de la un serviciu de securitate bancară, le solicitau reprezentanţilor băncilor să facă simulări. De fapt, aceştia, fără să îşi dea seama, făceau transferuri de bani. În acest moment, intrau în rol „săgeţile”, care mergeau şi ridicau banii, nu înainte ca cei din penitenciar să trimită codul operaţiunii prin SMS. Cei din puşcărie au „lucrat” în felul acesta cu peste 60 de persoane. În total, la DIICOT Sibiu au fost aduse marţi 64 de persoane, acuzate că au participat la înşelăciuni şi fraude informatice.
Nu s-au mulţumit doar cu fraude în România. Pro­curorii DIICOT cercetează dacă nu cumva reţeaua s-a extins şi în afara ţării. În prezent, există informaţii că acţiunile infracţionale s-au desfăşurat şi în Spania, Italia, Bulgaria, dar şi în Emiratele Arabe.
Liderul grupării este un tânăr care, în 2006, când abia împlinise 18 ani, era acuzat de omor deosebit de grav. Acesta, împreună cu alţi doi prieteni, au omorât un cetăţean german, fiind vor­ba, la momentul respectiv, de o presupusă crimă pa­sională. La momentul res­pectiv, pentru el s-a cerut închisoare pe viaţă. Mai târziu, însă, instanţa a decis ca sibianul să fie încarcerat pentru 25 de ani.

Bănci, supermarket-uri şi Poşta, prejudiciate

Mai multe bănci, su­permarket-uri şi Poşta Română au fost prejudiciate de gruparea suspectată de înşelăciune şi fraude ban­care condusă din penitenciar de sibianul Petru Mihai Dan. Gruparea a fost constituită la începutul anului 2011 de sibianul încarcerat pentru omor deosebit de grav, acesta fiind ajutat de alţi patru bărbaţi, dintre care doi erau chiar foşti deţinuţi. Pentru desfăşurarea cer­cetărilor, a fost adus la DIICOT Sibiu şi sibianul Petru Mihai Dan care îşi ispăşea pedeapsa în Penitenciarul Mărgineni (Dâmboviţa). Nimeni nu poate spune acum, în ce fel a reuşit sibianul să înşele sistemul şi cum a reuşit să introducă în puşcărie telefoane cu acces la internet. Sistemul creat de Petru Mihai Dan a prejudiciat mai multe bănci, super­market-uri şi Poşta Română, spun anchetatorii.

Convingător, Petru dădea tun după tun

Anchetatorii spun că Petru Mihai Dan „şi-a asumat rolul de a efectua apelurile telefonice către agenţii Money Gram şi Western Union, sub o identitate falsă, şi a indus în eroare angajaţii pentru a-i determina să introducă anumite date în aplicaţiile de transfer men­ţionate, aplicaţii prin care, în realitate, se efectuau trans­feruri de bani către per­soanele indicate de acesta”. Procurorii sibieni au afirmat că alţi membri ai reţelei aveau rolul de a identifica persoane dispuse să scoată banii din respectivele transferuri, le luau datele de identificare şi le comunicau lui Petru Mihai Dan în penitenciar, de unde acesta realiza tranzacţiile.
Cei care îşi dădeau datele de identificare primeau un comision, restul banilor ajungând la membrii reţelei, apoi la tatăl lui Petru Mihai Dan, care se ocupa de gestionarea lor şi îi punea fiului său la dispoziţie mijloacele tehnice necesare pentru continuarea activi­tăţilor infracţionale. „Ofiţerii Brigăzii au destructurat o grupare organizată care avea ca şi preocupări săvâr­şirea de infracţiuni de înşe­lăciuni şi infracţiuni infor­matice. În fapt, liderii grupării, care se aflau în stare de detenţie în penitenciare din ţară, au racolat <săgeţi> care aveau rolul de a scoate sumele de bani cu care băncile sau societăţile comerciale prejudiciate erau păgubite. În realizarea activităţilor infracţionale cei aflaţi în detenţie foloseau telefoane mobile din ge­neraţia SMART, cu acces la internet. Contactau re­prezentanţii Money Gram sau Western Union de la băncile respective şi sub motivul că sunt de la un serviciu de securitate bancară, le solicitau să facă simulări în ceea ce priveşte transferul de bani. Acestea erau de fapt, transferuri de bani pur şi simplu. În momentul în care primeau de la operatorul respectiv codul unic pentru transfer, îl trimiteau prin sms <să­geţilor> din afara peniten­ciarului, care îndată retră­geau banii. În acest fel s-a cauzat un prejudiciu de 350.000 de euro. În acelaşi timp, cercetările sunt efec­tuate în legătură cu fapte de înşelăciune comise faţă de alte bănci sau alţi agenţi economici, operatori cu Western Union sau Money Gram din afara ţării”, a spus comi­sarul şef Traian Berbe­ceanu, şeful BCCO Alba.
Pentru că nu se ştie în momentul acesta al anchetei dacă s-au dat ţepe  şi în străinătate, procurorii şi poliţiştii se aşteaptă ca prejudiciul să fie mult mai mare. „Acţiunile infracţio­nale, din ce am stabilit până acum, s-au desfăşurat şi în Italia Spania, Emiratele Arabe, Bulgaria, mai multe ţări”, a adăugat  Berbeceanu.

Banii erau duşi în penitenciar în timpul vizitelor

30 de percheziţii au avut loc, ieri dimineaţă, în Pra­hova, Dâmboviţa, Ploieşti şi Ilfov, la membrii grupării conduse de cinci deţinuţi care ar fi înşelat unităţi bancare, supermarket-uri şi alte companii cu peste 350.000 de euro. Grupul infracţional, constituit din 64 de persoane, este suspectat de infracţiuni informatice şi înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind cinci persoane care execută pedepse privative de libertate într-o unitate de detenţie, se arăta într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). În urma perche­ziţiilor, au fost aduse la audieri, la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu, 70 de persoane. Percheziţiile au fost făcute de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sibiu şi ofiţerii de poliţie judi­ciară de la BCCO Alba. Cercetările în această cauză au fost făcute împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la BCCO Bucureşti şi Ploieşti, SCCO Ilfov şi Dâmboviţa, IPJ Sibiu şi Alba, cu suportul infor­mativ al Direcţiei Operaţiuni Speciale Sibiu şi Direcţiei Operaţiuni Speciale Alba Iulia.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, oamenii legii şi procurorii au făcut trei controale şi în penitenciarele Oradea, Mărgineni şi Ploieşti. Conform Poliţiei Române, o parte din banii obţinuţi de membrii grupării erau intro­duşi în penitenciare cu prilejul vizitelor. De ase­menea, banii erau transmişi şi prin intermediul mijloa­celor electronice. „Totodată, membrii grupării sunt suspectaţi că au contactat operatori ai societăţilor de transfer financiar din mai multe ţări (Spania, Italia, Cehia, Bulgaria, Anglia, Emiratele Arabe Unite, etc.) pentru a-i convinge să efectueze simulări, fiind înşelaţi astfel mai mulţi operatori din străinătate”, se arăta în comunicatul citat.
Poliţia Română mai pre­ciza că, pe lângă simulările din sistemele de transfer financiar, există indicii că membrii grupării se ocupau cu înşelăciuni prin telefon sau cu fraude privind coduri de încărcare pentru cartele prepay.

Alina STOIAN





comentarii
4 comentarii

votati Sibiul!!!!pe digi24.ro,raport de tar
ne-a intrecut Brasovul!!!
20.03.2013 07:58
Asta e RO
david
20.03.2013 10:40
prost e ala care da, nu ala care cere!!! daca ma sunau pe mine si ma luau cu simulari de astea, ii trimiteam direct la plimbare.
un sibian
20.03.2013 11:31
Eu cred, ca de vina este Basescu,trist.
Maria
20.03.2013 15:11
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica