Tribuna
PNL
Soţii Popa: "Cartea de care suntem mândri fără orgolii"
Ana Maria MĂTUŞOIU
2266 vizualizari
Soţii Popa:
La cea de-a patra reeditare a volumului despre Vasile Aaron, soţii Popa au dezvăluit, printre altele, care dintre ele a fost cel mai greu de realizat. Primul le-a dat cele mai mari bătăi de cap, dar asta nicidecum nu i-a făcut să renunţe. Au ales să-l studieze pe Vasile Aaron pentru că merită – spun ei- iar asta i-a condus la tipărirea celui din urmă volum: "Vasile Aaron – Scrieri juridice inedite". Despre această ultimă scriere, autorii au spus că este: "cartea de care suntem mândri fără orgolii". Cartea a fost lansată miercuri seara, la Biblioteca judeţeană ASTRA, în prezenţa prietenilor şi a iubitorilor de carte.

Lansarea de carte a semănat, mai degrabă, cu o întâlnire între prieteni. Fire extrem de carismatică, mânată, miercuri seara, de un amuzament extraordinar, Nicolae Popa le-a smuls zâmbete unul după altul celor din sală, ori de câte ori a spus ceva. A fost moderator al întâlnirii, vorbitor şi, cel mai important, unul dintre actorii principali al puzzel-ului care an după an începe să prindă formă. Miercuri, a căpătat cea de-a patra piesă şi, cu siguranţă, soţii Popa nu se vor lăsa până nu vor pune parte lângă parte, completându-l cu restul lucrurilor încă nedescoperite despre viaţa şi activitatea omului Vasile Aaron.

Cartea, structurată pe două părţi

În două părţi a fost structurată cartea "Vasile Aaron – Scrieri juridice inedite" de către soţii Popa. Prima, dizertaţia lui Vasile Aaron, cea de-a doua, un îndrumar de practică juridică pentru forumurile de judecată bisericeşti. Alături de soţii Popa, s-au aflat prof. dr. Constantin Ittu şi prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean, rectorul Universităţii Româno-Germane din Sibiu, care au vorbit despre cele mai importante subiecte ale cărţii. Prof. Gheorghe Bichicean a făcut o prezentare a dizertaţiei lui Vasile Aaron, mărturisind că cei doi autori ai cărţii văd dizertaţia ca pe "un studiu didactic, catehetic". În ochii săi, autorii sunt de un "profesionalism extraordinar", iar lucrarea reprezintă o provocare pentru toţi cei care s-au aflat în sală şi pentru cei care vor dori să citească această carte de mare valoare ştiinţifică. "Citind-o, îi veţi descoperi pe cei care scriu. Iar amprenta celor doi autori se găseşte în această carte în fiecare rând. Autorii ne încântă cu o carte scrisă cu talent. Şi foarte puţini au, într-adevăr, talent scriitoricesc. Vă felicit din tot sufletul!", a spus rectorul Universităţii Româno-Germane din Sibiu. Despre activitatea lui Vasile Aaron a vorbit şi prof. Constantin Ittu, care a spus că: "avem în faţă o lucrare a unui greco-catolic care lucrează în calitate de jurist la Biserica Ortodoxă". Totodată, lucrarea reprezintă un corpus de texte juridice, care erau binevenite pe vremea când Vasile Aaron le-a scris, deoarece - crede prof. Ittu - românii aveau nevoie de acest suport juridic. "Cartea este extrem de interesantă şi te incită să mergi pe un domeniu pe care nu-l cunoşti", a mai spus prof. Ittu. L-a final, i-a felicitat pe cei doi autori şi le-a urat spor în continuare.

O carte care amuză, enervează, dar care, cu siguranţă, place

Liliana Popa, unul dintre autorii celor patru cărţi despre Vasile Aaron, arhivist de meserie, a dorit să lămurească problema arhivistică a lucrării, mai ales a celei de-a doua părţi, petrecută la începutul secolului al XIX-lea, perioadă caracterizată printr-o sistematizare a birocraţiei austriece. "Dacă vă luaţi osteneala să citiţi cartea, o să vă amuze pe ici, pe colo. O să vă enerveze, dar o să vă placă", a spus Liliana Popa. Când i-a venit rândul să vorbească, în calitate de autor, Nicolae Popa a început cu mulţumiri, mărturisindu-le celor prezenţi că e o bucurie să îi aibă acolo, alături. Nu i-a fost uşor să vorbească despre carte, mai ales că e de părere că "uneori, e mai greu să comentezi o carte decât să o scrii". Nicolae Popa a fost cu zâmbetul pe faţă pe tot parcursul discursului său. A lămurit unele chestiuni legate de volum şi a mai adus o serie de mulţumiri celor care au contribuit la tipărirea cărţii. Astfel, nu a rămas neamintită fapta preotului Constantin Mitea, de la Biserica din Groapă, care le-a oferit o sumă de bani fără ca ei să îi ceară ajutorul. Soţii Popa au rămas impresionaţi de gestul părintelui Mitea, căruia i-au transmis sincere mulţumiri.

Primul volum, cel mai dificil de realizat

Din cele patru volume, primul, a spus Nicolae Popa, a fost cel mai dificil de realizat. "A trebuit să păşim pe un teritoriu necunoscut. Lipseau informaţii esenţiale şi a trebuit să facem detectivistică pentru a da acel text care a însemnat monografia lui Vasile Aaron. O monografie care rămâne un punct de reper pentru cei care îl vor studia pe Vasile Aaron", a spus autorul. Începutul a fost mai greu, aşa cum sunt toate începuturile. Apoi, însă, căutatul după informaţii a devenit din ce în ce mai interesant, iar soţii Popa au mai dat viaţă altor trei cărţi. Autorul a ţinut să dezvăluie şi motivul pentru care au ales să-l studieze pe Vasile Aaron, curiozitate a multora dintre cititorii fideli ai soţilor Popa. "Ne-am apropiat de el pentru că am considerat că merită. Şi din ce în ce înaintăm în vârstă, consider că merită şi că e un om de pus pe un loc de cinste în cultura noastră", a explicat Nicolae Popa. Cu aceeaşi carismă cu care a obişnuit încă din startul evenimentului, Nicolae Popa a punctat şi importanţa cărţii care îi poartă semnătura. "Cartea nu aduce nimic în buzunarele românilor. Din contră, mai mult scoate. Dar e o carte care aduce ceva în cultură. Consider că am făcut ceva care să rămână", a conchis autorul.  







comentarii
1 comentarii

doamna redactor, va rugam sa fiti serioasa.... profesorul Ittu se pricepe la carti, nimic de zis, dar ce cauta un pensionar meapene, deci un fost casketar comunist, in acel peisaj?? Ce rector? Este un semianalfabet cu facultatea la fara frecventa, scrie cu greseli de ortografie.... un impostor ordinar.
Deci va rugam mai multa atentie pe viitor. Va multumim.
vasiola
12.12.2014 10:39
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica