Tribuna
PNL
Poveşti filatelice într-o expoziţie de neratat
Poveşti filatelice într-o expoziţie de neratat
* Câteva mii de exponate, de la scrisori din 1742, la cărţi poştale din 1898, la fotografii cu familia regală sau timbre din ţări exotice, stau la baza expoziţiei prin care Sibiul aniversează 80 de ani de la prima expoziţie filatelică din oraş* Expoziţia este deschisă în Palatul Brukenthal şi intră în categoria evenimentelor musai de văzut*
Ca mai toţii copiii, am avut şi eu un clasor cu timbre. Îmi amintesc grija cu care dezlipeam sau decupam marca poştală de pe fiecare scrisoare sau grija cu care anunţam vecinii că timbrul de pe scrisoarea lor e al meu. Am uitat demult aceasta pasiune a copilăriei... pentru alţii, însă, această pasiune ţine cât viaţa şi nu e deloc copilărească. E un joc serios care îi determină pe tineri sau vârstnici să aşeze cu multă grijă în clasoare mii şi mii de timbre. Sunt filateliştii, oameni ce au în sânge microbul mărcile poştale. Astfel de oameni expun colecţii de filatelie, maximafilie şi cartofilie la Muzeul Naţional Brukenthal în aceste zile.

După opt decenii

În 30 august 1930, la Palatul Brukenthal, colecţionari renumiţi, precum dr. Bielz, dr. Karl Egon Gundhardt, Geza von Jakots, Franz Gottfried, Victor Jelinek şi Ludwig Dengel, deschideau prima expoziţie filatelică sibiană. După opt decenii, filatelişti de azi ai Sibiului şi invitaţi din ţară s-au reunit la Sibiu pentru a marca, printr-o expoziţie, 80 de ani de la prima expoziţie filatelică sibiană. Vernisajul a avut loc sâmbătă şi a reunit un număr impresionat de filatelişti.  Expoziţia a fost deschisă de Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Leonard Paşcanu, preşedintele de onoare al Federaţiei Filatelice române, şi de Nicolae Salade, preşedintele Asociaţiei Filateliştilor din Sibiu. S-a vorbit despre momentul din urmă cu 80 de ani, precum şi despre realizările ultimilor ani: „Ne bucurăm că am reuşit să organizăm câteva expoziţii împreună cu colecţionari din Chişinău, Posznan, Luxemburg. În 2007, la expoziţia bilaterală de la Luxemburg am avut onoarea de a-l avea alături de noi pe ducele de Luxemburg care şi-a expus propria colecţie”, a spus Nicolae Salade.
Aniversarea a fost marcată prin conferirea de Diplome de onoare filateliştilor şi celor care au contribuit la organizarea expoziţiei.

Din 1742 în 1972

Dacă aveţi poftă de o incursiune în istorie, de o excursie prin cetăţi fortificate transilvănene sau vreţi să admiraţi câteva capodopere ale sculpturii şi picturii , nu trebuie să vă pregătiţi pentru o călătorie lungă, ci doar pentru un popas în expoziţia filatelică de la Palatul Brukenthal. Pentru început veţi călători în timp spre anii 1742-1867 prin intermediul a zeci de scrisori ce poartă sigilii colorate sau ştampile din Biertan, Blaj, Şeica Mare, Sibiu etc. Ceva mai tinere sunt zecile de cărţi poştale reprezentând cetăţi fortificate transilvane. Aici se văd Guşteriţa din 1898, Sibiul din 1901 şi 1920, Mediaşul de la 1900 sau Bistriţa din 1906. Tot de domeniul istoriei ţin şi exponatele ce reconstituie preocupările filatelice ale colecţionarilor de ieri şi de azi din Sibiu sau mărcile poştale dedicate unor evenimente sau personalităţi.
În lumea plantelor şi animalelor ne duc seriile mai noi de timbre, iar alteori, aceleaşi serii tinere spun povestea mâinilor, mâini care îngrijesc răniţii din război, ridică trofeul cupei  Mondiale sau pictează.
În spatele exponatelor se află câţiva colecţionari pasionaţi: Dumitru Barabulă, Constantin Butiuc, Bogdan Butnariu, Andrei Cătălin Caba, Mircea Calu, Mihai Ceucă, Constantin Daniliuc, Ioan Dejugan, Vasile Doroş, Marius Munteanu, Diana Andreea Nicolau, Elena Nicolau, Liviu Pintican, Adrian Popa, Ovidiu Reu, Nicolae Salade, Radu Gheorghe Salade, Romeo Lucian Stoia. Expoziţia este deschisă până în 5 septembrie 2010.


Toate aceste scrisori vechi, mărci şi cărţi poştale au în spate pasiunea colecţionarilor. Cum arată rezumată în câteva cuvinte povestea unui colecţionar? „De peste 40 de ani colecţionez cărţi poştale. Am luat microbul de la tata, dar el colecţiona mărci poştale. Cum strângi o asemenea colecţie? Baţi toată ţara în lung şi în lat; faci schimburi cu alţi colecţionari...”




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA