Tribuna
PNL
Nu am aplicat la UNESCO
Nu am aplicat la UNESCO
Avem sau nu un Sibiu cu centru istoric de valoare UNESCO? E o întrebare al cărei răspuns îl vom mai aştepta destulă vreme. De ce? Pentru că dosarul Sibiului nu stă, zilele acestea, pe masa de lucru a specialiştilor UNESCO întruniţi la Quebec. Presa locală a consumat ieri destul spaţiu scriind că acum, pe pământ canadian, se decide destinul nostru de UNESCO. Nu, mai avem de aşteptat şi poate vom fi în cărţile UNESCO în 2009 sau chiar în 2010.
Specialiştii UNESCO şi-au dat întâlnire zilele acestea în Quebec, Canada, iar pe agenda lor de lucru figurează şi analiza dosarelor cu situri ce aspiră la protecţia UNESCO. 41 de ţări vor avea emoţii pentru că au depus aplicaţii să intre pe Lista patrimoniului UNESCO. România nu se află, însă, printre ele, conform site-ul oficial al Organizaţiei UNESCO şi, în consecinţă, nici Sibiul al cărui dosar pentru înscrierea centrului istoric în patrimoniul mondial a fost amânat după analiza efectuată anul trecut.

Vom aplica în 2009 sau 2010...

Dosarele a 13 situri naturale şi 34 de situri culturale sunt "judecate" de experţii UNESCO, întruniţi la Quebec până în 10 iulie. România e scutită de emoţii, singurele ţări europene care au dosare supuse analizei fiind Bulgaria, Franţa, Islanda, Italia, Rusia, Elveţia, Albania, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria / Slovacia, Spania şi Marea Britanie. În consecinţă, dosarul Sibiului nu intră acum în socotelile UNESCO, fapt confirmat de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu: "S-a lucrat la refacerea dosarului Sibiului şi el va fi analizat, dar nu la această întâlnire a organizaţiei UNESCO. N-aş putea să dau o dată la care va fi analizat."
Chiar dacă România nu are dosare pe masa UNESCO, are reprezentant la întâlnirea organizaţiei: Virgil Niţulescu, secretar general la MCC, se află zilele acestea în Canada. Contact telefonic, acesta ne-a declarat că în prezent se lucrează la refacerea dosarului Sibiului, dar a evitat să avanseze data unei noi evaluări. "Pentru ca dosarul să fie analizat la întâlnirea UNESCO din 2009, el trebuie să fie depus în ianuarie 2009. Dacă nu va fi gata până atunci, vom încerca să-l depunem în 2010", a spus Virgil Niţulescu.
Nici ministrul Iorgulescu şi nici secretarul general Niţulescu nu au oferit informaţii în privinţa echipei care lucrează la noul dosar al Sibiului.

Aşteptăm din 2004

În 29 iunie 2004, România a aplicat pentru ca centrul istoric al Sibiului cu ansamblul celor trei pieţe să intre în patrimoniul UNESCO. În 2007, Sibiul a stat sub lupa specialiştilor. Răspunsul nu a fost unul favorabil, raportul arătând că situl nu are o valoare culturală excepţională. Autorităţile române s-au declarat însă mulţumite pentru că au reuşit să nu primească bila neagră a respingerii, ci doar una gri a amânării. României i s-a recomandat să refacă dosarul şi să-l supună din nou atenţiei comisiei UNESCO.
Primul pas în refacerea dosarului s-a întâmplat în luna martie când doisprezece experţi străini, din domeniul patrimoniului mondial, au venit să ne consilieze la noi acasă. Toţi erau membrii ICOMOS, consiliul internaţional ai cărui experţi decid monumentele care intră pe lista UNESCO. "Înainte de a începe efectiv lucrul la noul dosar al Sibiului vrem să avem puncte de vedere liber exprimate de către specialişti. Este vorba de un atelier, de o etapă de început, de "încălzirea" pentru campania ce începe odată cu redefinirea dosarului", declara atunci Sergiu Nistor, secretar general Comisia Naţională a României pentru Unesco.

* România are şapte obiective înscrise în patrimoniul UNESCO: Delta Dunării, Bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, Bisericile fortificate din Transilvania, Fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei, Bisericile de lemn din Maramureş şi centrul istoric al Sighişoarei.
* Din 1991 şi până acum , România a avut 14 tentative de a înscrie alte situri pe lista UNESCO: Mănăstirea Neamţ, Bisericile bizantine şi postbizantine de la Curtea de Argeş, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, Ansamblul rupestru de la Basarabi, Biserica Trei Ierarhi din Iaşi, Biserica din Densuş, centrul istoric al oraşului Alba-Iulia, Masivul Retezat, Pietrosul Rodnei, Sînpetru, Codrul secular Slătioara, culele din Valahia, centrul istoric al Sibiului şi Biserica Învierea Domnului de la Mănăstirea Suceviţa





comentarii
3 comentarii

Aplicat ce ? Nu se mai scrie rom
mihai tanase
05.07.2008 14:01
felicitari pentru articolul bine documentat
calin
05.07.2008 20:27
SIBIUL ESTE INCARCAT DE ISTORIE SANT CONVINS CA PANA LA URMA VA INTRA IN PATRIMONIUL UNESCO.
BBG
06.07.2008 21:59
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica