Tribuna
PNL
Monumente istorice: azi le vedem şi nu sunt?!
12499 vizualizari
Monumente istorice: azi le vedem şi nu sunt?!
Da, există în documente oficiale, dar nu şi în realitate. Vorbim de monumente istorice ce par a avea o existenţă asemănătoare cu steaua lui Mihai Eminescu. Biserica Minoriţilor, de mult timp demolată, e poate cel mai cunoscut exemplu din Sibiu, dar i se pot alătura şi câteva case, răspândite odinioară prin satele judeţului Sibiu, case dispărute şi ele.
Ai putea crede că, dacă un monument istoric există în documente, el există şi în fapt. Totuşi, lucrurile nu stau întotdeauna ca-n scripte şi unele monumente, ce apar bine-mersi în documente emise de Ministerul Culturii, nu mai există.

Biserica Minoriţilor sau maidan şi blocuri

“181 SB-II-m-B-12020 Fosta biserică a minoriţilor municipiul SIBIU Str. 9 Mai 75 sec. XVII, transf. 1926” Aşa apare fosta Biserică a mi­noriţilor în Lista Monumen­telor Istorice din România, publicată la finele anului 2010. Şi acum traducerea: conform documentului ofi­cial, în Sibiu, pe str. 9 Mai, la nr. 75 se află fosta Biserică a minoriţilor, un monument is­toric de importanţă regio­nală, construit în secolul al XVII-lea şi transformat în 1926. Cu o astfel de expli­caţie, un turist avid de arhi­tec­tură veche ar pleca ime­diat pe strada 9 mai ca să vadă cum arată biserica ce fusese odinioară a minori­ţilor. La faţa locului, surpriză! Ar da de un maidan  şi de blocuri. În dreptul bisericii minoriţilor nu s-a aşezat atributul “fosta” pentru că ea nu mai aparţine călugărilor minoriţi, ci pentru că ea nu mai există. Şi nu de ieri de azi, ar răspunde un locuitor cu state vechi al burgului, ci de câteva decenii. Mai precis din 1987: atunci a fost demolat monumentul istoric.
Povestea Bisericii minori­ţilor de la Sibiu începe prin secolul al XIII-lea, când lă­caşul de cult a fost ridicat de călugări romano-catolici din ordinul Fraţilor Minori Con­ven­tuali. Atestarea docu­men­tară datează din 13 iulie 1300, când, Petru, episcopul Transilvaniei, autentifică testamentul Elisabetei, văduva greavului Herbord din Vinţul de Jos, care face donaţii în bani (mărci) unor mănăstiri din Alba-Iulia, Vinţ, Cârţa, Sighişoara şi Sibiu. În acest context, din Sibiu sunt pomenite mănăstirea domi­nicană, situată la intrarea în oraş dinspre Guşteriţa, şi cea a minoriţilor.
Mai trebuie spus că dată fiind aşezarea ei în zona Porţii Elisabeta, biserica era fortificată, putând avea şi funcţie de apărare. Aşa că nici nu e de mirare că edifi­ciul a fost deteriorat în timpul atacurilor armatei turce din anul 1438. După plecarea călugărilor minoriţi din Sibiu, biserica şi-a pierdut rolul de lăcaş de cult; aşa se face că aici a funcţionat în secolul al XVIII-lea prima manufactură de mătase din Sibiu şi că mai apoi a fost transformată în locuinţă. În 1987, povestea Bisericii Minoriţilor a ajuns la final: a fost demolată.

O casă, două, trei sau niciuna

Cazul Bisericii Minoriţilor din municipiul Sibiu nu e sin­gular pe Lista Monumen­telor Istorice. Tot acolo apare menţionată o casă situată în Miercurea Sibiului, Piaţa Republicii nr. 218. Are codul Sb-II-m-B-12466 (deci e tot monument de importanţă zonală) şi a  fost demolată în vara anului 2010.
Iar case vechi, demolate de ani, dar încă "în picioare" în actele statului, mai sunt. “Am identificat în teren şi alte monumente istorice demo­late în sate din judeţul Sibiu. În declaraţii, proprietarii sus­ţin că imobilele s-ar fi demo­lat în 2006, de exemplu, dar noi avem fotografii din 2009 cu casele în picioare. În astfel de cazuri, noi  sesizăm Poliţia monumentelor, pen­tru că aceasta este proce­dura, şi ei încep cercetările. Abia apoi poţi să sancţionezi. Răul e făcut însă, monu­men­tul e demolat, nu mai ai cum să îl recuperezi. Chiar în aceste zile am primit dosarul de declasare din statutul de monument istoric a imobi­lului din Miercurea Sibiului - Piaţa Republicii”, spune Călin Trufaşiu, director executiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Sibiu.
Cum de apar astfel de mo­numente, demult demolate, în Lista Monumentelor Isto­rice? O explicaţie ar ţine de procedurile greoaie, iar alta e dată de un mic subterfugiu de care cei care protejează patrimoniul se agaţă. Dacă un imobil sau în cazul nostru – terenul pe care acesta a existat – este în continuare monument istoric, atunci zona e protejată pentru că, dacă e să ne luăm după li- tera legii, nu se pot face inter­venţii majore în perimetrul monumentului istoric. Iar cum aceste foste monu­men­te au adeseori drept vecini tot monumente istorice sau clădiri ce ar putea avea acest statut, se asigură protecţie pentru clădirile învecinate. Cel puţin în acte, căci în fapt lucrurile nu stau întotdeauna aşa. Iar dacă e să exempli­ficăm cu un caz celebru, a­tunci cel mai bun ar fi cel al Morii vechi de pe şoseaua Alba Iulia. E drept că în momentul demolării ei nu era (încă) monument istoric, dar procedurile de clasare fuseseră începute, ceea ce înseamnă că, pe o perioadă limitată, moara a beneficiat de protecţie la fel ca orice monument istoric. Toate as­tea nu au oprit buldozerele, iar ultima moară veche a Sibiului şi stema ei, vechea stemă a Sibiului, datată 1775, duse au fost în anul 2008.

* În 2004, pe Lista monumentelor istorice dispărute apăreau cinci imobile din judeţul Sibiu:  trei case de lemn din Răşinari, toate datate în secolul al XIX-lea, şi bisericile fortificate din Valea Lungă şi Giacăş.





comentarii
11 comentarii

Ce sa faci, viata merge inainte, si blocurile actuale din beton, care vor rezista 500-1000 de ani, candva vor fi monumente istorice.
Ioan B.
07.07.2012 07:03
Biserica (CORUL ei!) daramata 1987 este Biserica Manastirii CLARISSELOR(Ordin Secund Franciscan), sau Nonnelor Cenusii .Verificati cu harta arh. Hermann Fabini. La CIMEC Bucuresti apare FALS numita datorita unui Raport al arheologului LOCAL Sibiu Petre-Besliu Munteanu care incurca lucrurile. Era de fapt pe Knopf-Gasse prelungita pana pe Kleine und Grosse Margarethen-Gasse (Ampere/Hurmuzaki/Reforma Agrara) deci erau FEMEI=NONNE=CLARISSE, nu Barbati=Frati!. Aceasta Biserica NU ESTE 1300 mentionata, ci BISERICA STA. ELISABETHA a Manastirii Franciscane a Fratilor Minoriti, daramata 1867 (vezi Album Boebel). Aceasta Manastire a Fratilor Minoriti /FRANCISCANI) apare de fapt in documente in 1300 cu mentionarea expresa a Bisericii Sta. Elisabetha..Era peste drum de cealalta, deci la coltul Salz-Gasse/Str. Sarii/Str. Constituttiei cu Platea Elysabetha/Elisabeth-Gasse/Strada Elisabetha/Str. 9 Mai, exact unde se afla acum institutia similara Casa Pionierilor, nu-i cunosc denumirea actuala.
A mai aparut seria in 2 articole autor D. Chiselita, am comentat acolo, si s-a scris imens de mult cu clarificari PE PARCURS in sibiul.ro. Nu inteleg de ce persistati in greseala lansata in lume de Petre Besliu Munteanu. Si derutati cititorii. Dumitru Chiselita STIE despre ce este vorba..de ce nu l-ati intrebat inainte de a repeta greselilel ALTORA?
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
07.07.2012 08:23
Dl Scoenpflug este un autodidact, atoate cunoscator, pasionat de istoria locala dar nu are rabdare probabil sa citeasca rapoartele de arheologie si antropologie care arata ca dintre scheletele descoperite acolo nu a existat nici o femeiei inmormantata langa si in interiorul manastirii de la marginea orasului.Poate intr-o manastire de maici sa fie ingropati numai barbati??Si ele unde se ingropau, domnule Gambsenberg?? Raportul antropologic a fost facut de un eminet specialist, Dan Botezat. Ati auzit de reforma din cadrul ordinului minoritilor in urma careia a aparut biserica cu trei nave in secolul al XIV-lea, asa cum este cea de la Sibiu?? Nu este prima data cand domnul in cauza lanseaza idei nastrusnice despre istoria Sibiului asupra carora i-am atras atentia, pina acum doar personal si discret. Altfel, alles gute.
Petre Besliu
07.07.2012 12:28
Domnul Petre Besliu Munteanu NU EXPLICA nici acum confuzia FACUTA de DANSUL la CIMEC Bucuresti dintre Manastirea Franciscana a Fratilor Minoriti cu Biserica Sta. Elisabeha aflata cum am scris mai sus LA INTERSECTIA actualelor Str. 9 Mai si Str. Constitutiei DARAMATA 1867, (o gasiti in Boebel-Album) este CEA MENTIONATA A.D.1300 si aceasta Manastire a Clarisselor/Nonne Cenusii care NU SUNT FRATI..ci surori, Manastire aflata pe Knopf-Gasse+Kleine-Margarethen-Gasse+Grosse-Margarethen-Gasse/Ampere-Hurmuzaki-reforma Agrara, una din ele acum Liviu Rebreanu... PE HARTA Hermann Fabini Hermannstadt 2000 APAR AMANDOUA DISTINCT..Si pe PLANUL VISCONTI 1699 apar DISTINCT, desenate..una numita, una nu...Fabini le numeste traditional Graue Nonnen..corect, mai precis sunt CLARISSE, Ordinul Secund Franciscan. In documente Griseis Moniales.
Osemintele... Apare in documente si istoriografia saseasca.. La Reforma..au ADUNAT TOATE OSEMINTELE DIN CIMITIRELE MANASTIRESTI (tot ce-or fi gasit) si LE-AU ADUS IMPREUNA IN CIMITIRUL CENTRAL PAROHIAL acum PIATA HUET. Leg unu si cu unu fac doi si PRESUPUN: Turnul Rotund initial de aparare din Piata Huet (vedeti cercul marcat acolo)care avea creneluri, DEVINE CAPELA si OSSUARIUM primeste peste creneluri un acoperis-rotund renascentist Bramante si devine CAPELA ROTONDA. daramata DUPA secolul XVII, nu pe la 1540 cum scrie arheoloaga Istrate in Piata Huet..avem desen din sec. XVII...
De aceea se gasesc ata de putine oseminte in cimitirele Manastiresti.
RAPOARTELE LE-AM CITIT SI RASCITIT pe CIMEC arheologie....era nevoie.
CONFUZIA DINTRE CELE DOUA MANASTIRI RAMANE pE pAGINA CIMEC Bucuresti....Comisa LOCO SIBIU..
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
07.07.2012 13:37
Ar fi cazul sa enumar Manastirile desfiintate la Reforma Lutherana, deci cele MEDIEVALE propriu-zise dar si cele disparute mai inainte.
Paemonstratenser..nu se stie unde era disparuta la 1241 la navala Tatarilor.
Manastiri ale Ordinului DOMINICAN, Praedicatores. 2 la numar. 1 barbati, alta Femei.
cea de barbati infiintata calculat 1224 extra muros la actuala Capela a Crucii. Biserica: Ecclesia Stae. Crucis Passionis Christi AVEA DOUA TURNURI caracteristica RARA in aceste locuri. La cererea Vaticanului (presiunea Turcilor) este mutata Intra Muros 1474, deci construita o noua Manastire Dominicana Barbati langa Turnul Sarii mentionat 1400, locul unde este acum Manastirea si Biserica Ursulinelor, calugaritele Ursuline aici aduse in sec. XVIII.
Cea de Femei DOMINICANA... Manastire cu Biserica cu patrocin Sta. Maria Magdalena. exact pe locul unde pe Strada Franciscanilor/Selarilor este Manastirea Franciscana (adusi aici la Contrareforma in sec. XVIII).
DOUA MANASTIRI ALE ORDINULUI FRANCISCAN.
Barbati am aratat mai sus, Manastirea Fratilor Minoriti, Biserica Sta Elisabetha. daramata 1867.Colt actuala 9 Mai/Constitutiei. Mentionata 1300.
Femei (franciscane) Ordinul Secund CLARISSE numita si Manastirea Nonnelor Cenusii. Am aratat mai sus unde si cum..de fapt oarecum peste drum de Manastirea Fratilor Minoriti. CORUL daramat 1987. Modificari facute in constructie pe la 1900 de catre FRIZERUL care s-a mutat aici de la nr. 73, mai inainte avusese salon si locuinta pe Str. Garii colt cu actuala Constitutiei, apoi mutat Elisabethgasse 73, apoi 75, deci locuieste in Corul Bisericii de el modificat in locuinta. Apar poze o data nemodificat, apoi cu ferestre si mansarda.. vedeti sibiul.ro/forum
Cam atat.
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
07.07.2012 14:20
Georg are dreptate. In 1987 s-a demolat corul bisericii manastirii clariselor

@Ioan B - viata merge inainte, dar istoria trebuie respectata, nu data la porci
D
07.07.2012 17:28
De ce sunt importante Manastirile Catolice Medievale in Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben/Sibiu.
Sa enumeri numai niste ziduri si ruine fara a arata ce ROL au jucat in viata Orasului este complet aiurea.
Manastirile Catolice aveau de cand lumea medievala prin Statutele aprobate de Vatican OBLIGATORIU SCOALA..
Scoala atat pentru clerici, cat si pentru CETATENI. EDUCATIA copiilor aici se facea.. Si avem de fapt in Evul Mediu aici NU O SCHOLA LATINA, ci de fapt 5 (cinci). Schola Latina mentionata la 1380 apartinea de Praepositura Provinciae Cibiniensis St. Ladislaus infiintata 1991 primit patrocin 1192. La aceasta se adauga Scholae Latinae ale celor 4 Manastiri. cei mai severi in invatatura erau DOMINICANII avem exact e scrise regulile si programul si atributiile in functionarea acestor scoli dominicane....cea mai veche Biblioteca de Manuscrise este cea a Manastirii Domininicane (barbati) la 1300 mentionata, nu atunci aparuta! COPIAU CARTI si le raspandeau unde era nevoie.
Cetatenii saraci isi trimiteau pe gratis fiii SI FIICELE la aceste Manastiri-Scoli. Patricienii si Mesterii plateau o anumita suma in avans ca un fel de garantie, la sfarsitul Perioadei de Manastire-Scoala puteau sa lase suma mai departe manastirii sau acesti bani sa fie un fel de DOTA/Zestre pentru fiica absolventa la intrarea in VIATA LUMEASCA. Clar ca in aceasta perioada STATEAU IN MANASTIRE si contactul cu familia era redus la minim. Apoi manastirile furnizau Plantele-Medicinale, lumanari, tot felul. Ora et Labora/Roaga-te si Lucra...
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
07.07.2012 18:28
Articolul acesta al autoarei din anul 2008 era mai rotunjit.
MARIA SPATARIU: ALTARELE SIBIULUI.
________________________________________________________

Altarele Sibiului


19 ianuarie 2008 00:07
332 vizualizari
A- A+ tipareste yahoo mail

Altarele Sibiului
Nu ţi se
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
07.07.2012 19:35
DOCUMENTUL 1300 referitor la Manastirea Fratilor Minoriti si Ecclesia Sta ELISABETHA.
Urkundenbuch I doc.287
COPY-PASTE:
__________________________________________________________

Urkunde Nr. 287 aus Band I

Seite im UB:
216-217
Heute in:
Karlsburg (Wei
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
07.07.2012 19:56
CORRIGENDA:
Praepositura St. Ladislaus infiintata NU 1991, ci 1191, patrocinul St. Ladislaus primit in 1192 la Sanctificarea de catre Vatican a lui Ladislaus Rex Hvngariae.
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
07.07.2012 23:08
Urkunde Nr. 408 aus Band I

Seite im UB:
377 a)
Heute in:
Karlsburg (Wei
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
10.07.2012 21:44
Din aceeasi categorie
DC

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA