Tribuna
PNL
Monumentalitate artistică transilvăneană
Monumentalitate artistică transilvăneană
Muzeul de Artă din Cluj Napoca a fost martor în seara zilei de 21 octombrie 2015 la o serie de evenimente culturale şi spirituale de excepţie: vernisajul expoziţiei „Monumen­talitate artistică – pictor Octavian Smigelschi”, lansarea albumului „Virginia Zeani. Portret” prilejuit de împlinirea a 90 de ani a sopranei, lansarea volumului „Octavian Smigelschi – iniţiatorul stilului naţional bisericesc” avându-l ca autor pe Alexanru Constantin Chituţă şi lansarea celui de-al doilea număr al revistei de literatură şi cultură „Luceafărul”, con­tinuatoare a prestigioasei reviste înfiinţate de Octavian Goga.

Toate aceste evenimente au fost organizate de Asociaţia culturală pictor Octavian Smi­gelschi din Sibiu prin preşedintele acesteia, tânărul sibian Alexandru Constantin Chituţă. Ideea unui amplu proces de restituire şi de promovare a creaţiei pictorului Octavian Smigelschi, a cărui operă de culme se află în Catedrala Mitropolitană din Sibiu iar Muzeul Naţional Brukenthal adăposteşte o mare parte din creaţia sa, a fost pusă în practică de Alexandru Constantin Chituţă prin ajutorul a numeroase instituţii de cultură şi prin ajutorul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu şi al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice din Oradea, prin dragostea episco­pului Virgil Bercea, un adevărat „mecena” al zilelor noastre,
După prima expoziţie Octavian Smigelschi de la Sibiu din anul 2012 au urmat expoziţii la Oradea 2014, Sibiu 2015, Bucureşti, 2015 şi acum Cluj Napoca. Anul trecut a fost lansat şi primul album dedicat „celui mai mare pictor de la începutul secolului XX” cum afirma Nico­lae Iorga, tipărit în condiţii grafice deosebite, de înaltă ţinută editorială apărut la Editura Muzeului Naţional Brukenthal şi Editura Arma­nis a Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu.
Seara zilei de 21 octombrie 2015 a adunat la Muzeul de Artă din Cluj numeroşi oameni de cultură, prelaţi, profesori, artişti, tineri şi un numeros public vizitator.
Expozi'ia „Monumentalitate artistică Octavian Smigelschi” - impresionantă deopotrivă prin dimensiunile şi frumuseţea operelor cât şi prin reuşita panotării- prezintă pe simeze o
seamă de realizări ale artistului transilvă­nean, oferindu-ne prin pictura laică şi prin lucrările cu subiecte religioase cele două faţete ale creatorului care s-au împletit strălucit de-a lungul scurtei sale vieţi. Personalitatea şi opera pictorului sibian Octavian Smigelschi a fost reliefată de dr. Iulia Mesea de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi de dr. Ioana Savu-Gruiţă de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca.
Despre bucuria susţinerii expoziţiei şi despre editarea unui album Virginia Zeani a vorbit episcopul Virgil Bercea de la Oradea, arâtând că astfel de evenimente doresc o readucere în actualitate a valorilor şi a mo­delelor adevărate pe care ţara noastră le are. Albumul tipărit la Editura Primus din Oradea şi dedicat ilustrei soprane Virginia Zeani – „unul din marile fenomene ale liricii mondiale” cum afirma Angela Gheorghiu,  a fost prezentat de Horia Ballint şi de conf. univ. dr. Florina Mariş-Hinsu care a vorbit despre prestigioasa soprană, o legendă a scenelor lirice, alături de Luiza Tetrazzini, Amelia Galli-Curci, Renata Tebaldi, Monserrat Caballe, Mirella Freni şi Maria Callas. Virginia Zeani a cântat împreună cu unii dintre cei mai renumiţi tenori, precum Beniamino Gigli, Ferruccio Tagliavini şi Plácido Domingo. Cu acest prilej a fost citit şi mesajul pe care Virginia Zeani l-a adresat cu acest prilej.
Domnul profesor Andrei Marga a subliniat faptul că „pământul transilvan a odrăslit numeroase personalităţi de marcă care au făcut cinste ţării noastre, iar manifestarea din această seară organizată de Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi este un eveniment de excepţie în viaţa culturală a oraşului Cluj”.
La sfârşit, organizatorul evenimentelor, Ale­xandru Constantin Chituţă a spus: „consider că în seara aceasta aducem în faţa publicului o monumentalitate artistică în domeniul artei – Octavian Smigelschi şi o monumentalitate artistică muzicală - Virginia Zeani. Aşa cum Pucinni în Tosca scria Vissi d'arte, Vissi d'amore, cred că aceste cuvinte vorbesc de la sine despre cele două personalităţi, o viaţă dedicată artei, o viaţă trăită din dragoste”.
La sfârşit Alexandru Constantin Chituţă a dăruit mai multe diplome şi distincţii: episcopului Virgil Bercea, episcopului Florentin Crihălmeanu de la Cluj, domnului Andrei Marga, domnului profesor Dumitru Acu, preşedintele ASTRA, doamnei Maria Cristina Ghika din Viena, doamnei Florina Mariş Hinsu, domnului Alexandru Bârsan din Sibiu cât şi directorului Muzeului de Artă din Cluj Napoca domnul Lucian Năstasă Kovacs.
Octavian Smigelschi a fost unul dintre cei mai importanţi artişti români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi primul deceniu al secolului al XX-lea, cu contribuţii excepţionale în pictura religioasă şi o operă laică pro­gramatic înnoitoare. Crescut în mediul multi­cultural al oraşului Sibiu, Smigelschi şi-a desăvârşit pregătirea artistică la Şcoala de desen de la Budapesta, apoi şi-a cizelat maniera prin numeroase călătorii de studii la München, Viena, Dresda, Berlin, Veneţia, Ravena, Florenţa şi Roma.
Opera lui Octavian Smigelschi cuprinde un număr mare de lucrări ce acoperă toate genurile, de la portrete, peisaje, subiecte româneşti rurale, compoziţii simboliste, figuri animaliere, până la studii de costume şi draperii, şi chiar statuete din argilă, utilizate în studiul costumului şi al drapajului. Dar capitolul care l-a consacrat definitiv a fost pictura monumentală religioasă, conform curatorului expoziţiei, Alexandru Constantin Chituţă.
Pictura din Catedrala Mitropolitană din Sibiu, opera de căpătâi a pictorului, are un pronunţat caracter monumental. Prin opera sa, în care a sintetizat spiritul apusean cu cel răsăritean Smigelschi a creat la Sibiu un stil propriu, numit neobizantin.
Expoziţia „Octavian Smigeslchi (1866-1912). Monumentalitate artistică” reuneşte pentru prima dată la Cluj-Napoca cartoanele monu­mentale realizate de pictorul transilvănean în perioada 1902-1903, creaţii laice, documente originale, fotografii, proiecte etc. Atât marea pânză de peste 10 metri lungime, cât şi cartoanele încântă prin rafinament, prin bogăţia compoziţională şi prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment excepţional inedit pentru public, conform celor precizate de Alexandru Constantin Chituţă. Expoziţia „Octavian Smigeslchi (1866-1912). Monu­mentalitate artistică” va putea fi vizitată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca până în data de 8 noiembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00.

Asociaţia culturală pictor
Octavian Smigelschi






comentarii
2 comentarii

Am participat la expozitiile Smigelschi de la Sibiu si Bucuresti. Extraordinar ce am putut vedea.
Felicitari pentru tot ceea ce realizezi Alexandru, mai asteptam sa faci ceva din nou la Sibiu.
Ioana
30.10.2015 07:32
Felicit?ri pentru tot ceea ce realizezi!
Maria
04.11.2015 19:30
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica