Tribuna
PNL
Puiul de urs, ţinut captiv ilegal de o familie din Sibiu
Laura BUCIU
11700 vizualizari
Puiul de urs, ţinut captiv ilegal de o familie din Sibiu
* Ursoaica ar putea să primească numele Sacha, pentru că o sibiancă şi fiica ei vor să o adopte * Animalul a fost dus în rezervaţia de urşi de la Zărneşti *

Puiul de urs care a rătăcit, luni, pe străzile din Sibiu şi apoi a fost găsit în pivniţa unei familii de pe strada Moara de Scoarţă era obişnuit cu oamenii, semn că ursuleţul a stat captiv într-o gospodărie. Ursul nu se sperie de oameni, mănâncă în faţa lor şi nu este agresiv ca un urs crescut în sălbăticie, spun specialiştii. Animalul a fost luat ieri de la Grădina Zoologică din Sibiu şi dus la Zărneşti unde va locui într-o rezervaţie.
Liviu Cioiniag, directorul asociaţiei din Zărneşti, spune că din comportamentul puiului de urs se poate deduce faptul că acesta a fost crescut timp de un an într-o gospodărie, cel mai probabil din Sibiu, mai ales pentru că animalul este obişnuit cu oamenii şi nu se teme deloc de ei. Acesta a mai spus că este posibil ca mama puiului de urs să fi fost împuşcată în timpul sezonului de vânătoare, apoi puiul să fi fost ţinut în captivitate. „Asociaţia a fost solicitată de către Direcţia Sanitar-Veterinară din Sibiu pentru a prelua un pui de urs care a fost găsit pe străzile din Sibiu. L-am găsit într-o stare foarte bună. Se pare că este un urs care nu prea a avut de-a face cu sălbăticia, cel puţin asta reiese din comportamentul lui şi din felul în care arată. Este un urs foarte bine îngrijit şi există mari suspiciuni ca el să fie un pui de urs braconat în urmă cu un an. Asta înseamnă că mama lui a fost împuşcată în urma sezonului de vânătoare, iar ursul a fost ţinut în ilegalitate, captiv, cel mai probabil într-o gospodărie şi există posibilitatea ca el să fi fost eliberat intenţionat sau nu pe străzile din Sibiu”, a spus Liviu Cioineag, directorul Asociaţiei “Milioane de Prieteni”.

 

Cioineag spune că animalul nu ar fi avut cum să ajungă singur în mijlocul oamenilor, dintr-o dată. „Este puţin probabil ca un urs să ajungă într-un loc central din Sibiu fără să fi fost adus de cineva”, a explicat specialistul.
Puiul a fost luat de la Grădina Zoologică din Sibiu şi transportat la Sanctuarul „Liberty” din Zărneşti într-o cuşcă mare în care i s-au pus fructe şi pâine cu miere. Imediat ce le-a degustat, ursuleţul a devenit foarte fericit.

O familie vrea să adopte ursoaica botezată Sacha

Animalul va fi ţinut la Zărneşti într-un ţarc special, de acomodare cu condiţiile din sanctuar. Ulterior, după ce i se vor face toate analizele medicale, vaccinuri şi i se va monta un microcip, iar ursul se va adapta, va fi lăsat într-un ţarc mare, apoi într-un ţarc final unde va locui alături de alţi 18 urşi.

 

 

 

Puiul de urs ar putea fi adoptat, adică cineva ar putea contribui la Zărneşti cu o parte din cheltuielile de întreţinere. De altfel, o doamnă din Sibiu chiar a venit să fie alături de animal atunci când a fost preluat de echipa de la Zărneşti şi spune că a discutat cu fiica sa, studentă în Paris, şi îşi doresc să adopte puiul. După o discuţie cu fiica sa, Daniela a decis şi ce nume i-ar da micii ursoaice: Sacha. “Am văzut o ştire pe internet luni dimineaţa şi ştiam de sanctuarul de urşi de la Zărneşti. Am fost acolo acum doi ani şi am fost foarte impresionată de ce s-a putut realiza pentru aceste animale şi am contactat imediat sanctuarul de la Zărneşti. Le-am spus de puiul de urs, am vorbit şi la Direcţia Sanitară, i-am pus în contact, lucrurile s-au mişcat foarte repede. La Sanctuar pot fi adoptaţi urşi. Eu cu fiica mea am botezat-o Sacha şi împreună cu fiica mea o adoptăm. Asta înseamnă că îi plătim o parte din cheltuielile necesare pentru întreţinerea ei în sanctuarul de la Zărneşti”, a spus Daniela. Femeia a mai declarat că imediat ce fiica ei va veni în vacanţă acasă, se vor duce să viziteze puiul de urs la Zărneşti.

 







comentarii
1 comentarii

Felicitari pentru d-na Daniela!
un sibian
10.04.2015 07:57
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica