Tribuna
PNL
Ovidiu Ganţ:
Investitorii germani, tărăgănaţi şi amăgiţi de autorităţi
Sorana MAIER
2489 vizualizari
Investitorii germani, tărăgănaţi şi amăgiţi de autorităţi
* deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, şi Marco Walde, directorul general al Camerei de Comerţ Româno–Germane din Bucureşti au vorbit ieri despre situaţia investitorilor germani din România * cei doi spun că firmele nemţeşti sunt interesate să investească în România, dar au nevoie de o politică fiscală stabilă * sute de firme româneşti sunt sprijinite să se facă cunoscute pe piaţa germană * Ganţ a anunţat că Angela Merkel, cancelariul Germaniei, şi ministrul german de Externe vor veni anul acesta în România *
Ovidiu Ganţ, deputatul minorităţilor în Parlamentul României şi reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, a declarat ieri la Sibiu că firmele germane, în special cele mici şi mijlocii, sunt interesate să investească în România şi în Sibiu dar au nevoie de sprijinul autorităţilor române şi de o politică fiscală stabilă.
 "Autorităţile, directorii deconcentratelor, din mediu, construcţii, etc, trebuie să-i sprijine pe investitori, nu să-i tărăgăneze, să-i plimbe şi să-i amăgească. Să le spună investitorilor ce condiţii trebuie să îndeplinească, ei să facă acest lucru şi să dea drumul la investiţie. Acesta este mesajul meu către Executiv: Băieţi, ajutaţi investitorii, nu le mai puneţi piedici", a declarat ieri Ganţ.
Deputatul FDGR a susţinut o conferinţă de presă împreună cu Marco Walde, directorul general al Camerei de Comerţ Româno-Germane din Bucureşti, aflat la Sibiu la întâlnirea Clubului Oamenilor de Afaceri Germani.
La rândul său, Walde a declarat că aşteaptă din partea mediului politic românesc să nu ia decizii care pot influenţa în sens negativ investiţiile de acest gen, referindu-se la schimbarea bazei unice de impozitare, spunând că modificările prea dese în acest domeniu nu încurajează investitorii, care au nevoie de un mediu stabil, care să le permită să facă estimări pe termen lung.
El s-a referit şi la faptul că România a reacţionat ciudat la criză, majorând "dările pentru angajaţi şi angajatori", iar apoi a introdus impozitul forfetar, "o măsură care a lovit mulţi investitori şi le-a complicat viaţa", încheind că speră că în 2010 nu se vor confrunta cu astfel de decizii.
De altfel, Walde spune că a discutat aceste probleme ale politicii fiscale la o întâlnire pe care a avut-o cu premierul Emil Boc, dar şi cu preşedintele Traian Băsescu, anul trecut.

Investitorii mici, mai stabili

"Eu cred că este foarte important să lărgim baza de investitori, a investitorilor mici şi mijlocii, ei sunt baza oricărei economii. Un investitor mic sau mijlociu, odată aşezat într-o ţară, rămâne pentru o perioadă mai lungă, de ani, dacă nu chiar decenii", a declarat Walde, continuând că regiunea Sibiului este extrem de propice pentru investitori mici şi mijlocii şi are garanţia că acest fenomen de aşezare a firmelor în zonă va continua, căci la Sibiu investitorii găsesc condiţii şi o administraţie favorabile.
Ganţ a anunţat că, dacă anul trecut erau puţine investiţii noi, anul acesta este deja un vizibil progres - sunt firme germane care vor deschide noi investiţii, firma Continental se extinde la Timişoara, la Ghimbav se înfiinţează o firmă cu capital germano-francez pentru piese pentru industria aviatică.
La rândul său, Marco Walde a estimat că în România situaţia economică se va îmbunătăţi începând cu cea de-a doua jumătate a anului, în condiţiile în care economia germană înregistrează deja o redresare.
Walde a remarcat şi faptul că la întâlnirea Clubului oamenilor de afaceri germani a remarcat noi membri, semn că numărul investitorilor germani în Sibiu creşte, Sibiul este un punct de atracţie pentru firmele germane, iar singura problemă nerezolvabilă pe care o întâmpină aceştia este lipsa unui drum adecvat, a unei autostrăzi care să facă legătura cu Sibiul.

Publicitate în Germania

Camera de Comerţ Româno-Germană din Bucureşti sprijină, pe de altă parte, şi firmele româneşti să intre pe piaţa germană, ajutându-le în promovarea la târgurile de profil din Germania. De câţiva ani, Camera realizează un catalog de prezentare a firmelor româneşti, organizate în funcţie de profilul de activitate, catalog pe care îl distribuie în Germania, folosindu-se de reţeaua densă de camere de comerţ nemţeşti.
În fiecare an, câteva sute de firme româneşti sunt prezentate pe piaţa germană, iar cele mai tentante domenii româneşti pentru nemţi sunt agricultura, industria alimentară, dar şi întreg domeniul IT.
Camera de Comerţ Româno-Germană din Bucureşti este cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România, cu peste 500 membri, fiind o instituţie care reprezintă interesele mediului economic german în România şi pe cele ale mediului economic român în Germania.
Investiţiile germane în România sunt pe locul trei, din punct de vedere al importanţei, în România existând aproximativ 9.000 de firme cu capital german semnificativ.
De asemenea, Ovidiu Ganţ a anunţat că, anul acesta, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, vor veni în România.




comentarii
12 comentarii

Ministrul de externe e Guido Westerwelle
David
05.03.2010 09:19
Asta-i buna, astia asteapta oaspeti, dar nici macar nu stiu cum se numesc si cine-i in functie. Tare!
zu
05.03.2010 09:46
Maier l-a botezet si pe Horst K
Inspektor Maus
05.03.2010 10:17
VIN SA PUNA O VORBA BUNA,CA SE AUDE ZDRANGANIT DE CATUSE PRIN pRIMARII
DA
05.03.2010 11:25
ti asi pune catuse la gura ta inputita,si niste pumni sa nu mai poti casca botul
ptr.da
05.03.2010 12:36
Eu cred ca trebuie sa ti se puna tie catuse la mana aia "inputita" ca sa nu mai stalcesti limba noastra, sasalaule!!!
pt. ultimul
05.03.2010 13:32
in primul rind sint romin,si tu-jigodie poti pupa toti sasalaii in cur si pe noi rominii de doua ori,parvenit jegos
ptr ultimul
05.03.2010 13:45
...p
sasu
05.03.2010 14:06
normal e bine sa vina cu lucru cine aduce nu e interesant ,sunt alte probleme legate de drumuri e.t.c
jan croitoru
05.03.2010 14:08
Ba boule cum naiba sa fii roman, cand orice prost, si ala cu doar 4 clase, stie ca "romAn" se scrie cu A din A, nu din I asa cum ai scris tu,la fel ca si "rind" sau "sint", mai "iNputitule" si analfabetule!!!!!
Ion
05.03.2010 14:38
cum le pun bete in roate investitorilor germani caci numai ieri s-alaudat Boc si Videanu de firmele germane care se vor naste la Brasov pentru piese de avion.Mai mult le-au promis ca va fi diminuata birocratia drastic pentru investitori straini.Si atunci care este adevarul vrem sau nu de lucru.
sibian
05.03.2010 15:47
ce urat vorbitii mai care facetii comentarii trebuie sa mergetii la doctor de familie sa va tratatii ca va facetii bine la cap
marcu nicolae
05.03.2010 21:22
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica