Tribuna
PNL
Soarta Greciei, în mâinile sibiencei Delia Velculescu
12508 vizualizari
Soarta Greciei, în mâinile sibiencei Delia Velculescu

Şefa Misiunii Fondului Monetar Internaţional în Grecia este sibiancă. Delia Velculescu a terminat Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu în 1993, fiind şefă de promoţie. Profesorii îşi amintesc că Delia Velculescu a fost e o elevă de excepţie, iar fosta dirigintă, Marcela Pripiş îşi aminteşte că "Delia, fără a fi nicidecum genul de copil tocilar, a ştiut tot timpul ce îşi doreşte şi a reuşit ce şi-a propus", spune diriginta promoţiei 1993 a clasei a XII-a E.

Profesorul de matematică, Ioan Igna îşi aduce aminte că Delia era un copil cu o inteligenţă nativă, care muncea foarte mult. "Era o clasă de excepţie, o clasă de olimpici. Delia avea o inteligenţă nativă. Mergea la multe olimpiade. Era foarte deşteaptă şi avea note bune la toate materiile. Nu avea cum să fie şefă de promoţie altfel", spune profesorul.

Dascălii fetei s-au bucurat foarte mult atunci când au auzit ce rol mare va avea fosta lor elevă, acela de a avea grijă de soarta Greciei şi de ieşirea acestei ţări din criză. Ei sunt convinşi că Delia va reuşi să îndeplinească şi acest obiectiv.

 

Nu era tocilară

 

Marcela Pripiş i-a fost dirigintă Deliei doar în clasele a XI -a şi a XII – a, după prima treapta  de liceu. „I-am preluat după prima treaptă ca diriginte. Îmi face mare plăcere să vorbesc despre Delia, pentru că era o fată extraordinar de serioasă. Clasa ei, per ansamblu, a fost o clasă de excepţie, cum rar întâlneşti. O clasă în care elevii şi bineînţeles că şi Delia, mergeau la 3 – 4 olimpiade. Aveam cei mai mulţi olimpici. Delia, deşi era o fată foarte deşeteaptă, era foarte modestă, de ajutor, venea cu idei, era prietenoasă. Nu era o tocilară. Participa la toate excursiile cu colegii, mergeau împreună la ski, la distracţii de-ale lor, cum aveau ei în vremea aceea”, povesteşte fosta dirigintă.

 

Meditată de Iohannis

 

Marcela Pripiş spune că Delia participa la Clubul Olimpicilor la Fizică şi că aici se pare că l-ar fi avut, printre îndrumători, pe preşedintele României, Klaus Iohannis. „L-am auzit pe Radu Limpede, coleg de clasă cu Delia, că l-a avut profesor, dar nu la liceu, pe preşedintele Iohannis. Nu se întâmpla la liceu acest lucru, domnul Iohannis fiind profesor la Brukenthal atunci. Dar Delia participa la sfârşit de săptămână la Clubul Olimpicilor la Fizică, la care participau profesori de la toate liceele şi chiar profesori de facultate. Lucrau 3 – 4 – 5 ore duminica, la fizică, pentru olimpiade”, spune Marcela Pripiş.

Deşi trăieşte departe de Sibiu, Delia Velculescu a participat, în urmă cu 2 ani, la întâlnirea ce a marcat 20 de ani de la terminarea liceului, iar Marcela Pripiş spune că „fata care a termiant liceul la Sibiu este la fel de frumoasă”.

 

Muncea mult

 

Profesorul de matematică, Ioan Igna, spune despre eleva sa că învăţa la toate materiile, nu doar la materia acestuia. „A fost şefă de promoţie într-o clasă extraordinară, de excepţie. Delia era o fată drăguţă, o elevă foarte bună, cu o inteligenţă nativă. Cred că avea materii preferate, dar muncea mult şi avea note mari la toate disciplinele. Altfel nu aveam cum să fie şefă de promoţie. Cred că şi sora ei a fost şefă de promoţie, dar sora nu a făcut tot liceul aici. Cred că numai clasa a XI şi a XII, când familia s-a stabilit în Sibiu. Delia, însă, a făcut tot liceul la Sibiu”, spune profesorul de matematică al clasei a XII – a E din promoţia 1993 a Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, clasă de matematică – informatică, o clasă care a avut 41 de elevi, dintre care aproape jumătate s-au stabilit în Statele Unite ale Americii şi duc o viaţă foarte bună, bucurându-se de apreciere profesională

 

„Mâna de fier” a Deliei i-a dat porecla de doamna Drăculescu

 

Delia Velculescu este recunoscută pentru "mâna de fier" cu care gestionează finanţele, fapt care i-a adus porecla, peste Ocean, de "doamna Drăculescu", pornind de la legenda foarte cunoscută printre americani a Contelui Dracula din Transilvania, potrivit presei centrale.

Înainte să pornească spre ţinutul american, Delia a terminat Colegiul Lazăr şi intenţiona să urmeze Academia de Studii Economice (ASE), în Bucureşti. A primit o bursă de studii la Colegiul Wilson din Pennsylvania şi a plecat în SUA. Acolo l-a cunoscut pe Victor Velculescu, pe atunci student la Facultatea de Biologie a Universităţii Stanford. Cei doi s-au căsătorit şi au împreună trei copii. Delia Velculscur lucrează la FMI de 15 ani, iar soţul ei a fost propus la Premiul Nobel pentur medicină în 2012, când echipa condusă de Victor Velculescu punea la punct primul test genetic din lume care identifica tumorile cancerigene

 

Specialist în criza grecească

 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis să o numească pe românca Delia Velculescu în postul de şef al misiunii FMI în Grecia, înlocuindu-l pe Rishi Goyal, a declarat marţi seara, pentru AFP, un purtător de cuvânt al FMI citat deAgerpres. „Dupp doi ani în funcţia de şef al misiunii FMI în Grecia, Rishi Goyal va primi alte responsabilităţi în cursul acestei săptămâni”, a precizat purtătorul de cuvânt al FMI.

Delia Velculescu este o economistă care „a lucrat cu echipa greacă în ultimii ani”, a adăugat reprezentantul FMI.

În 2009, Delia Velculescu a fost coautorul unei analize a FMI dedicate economiei Greciei, iar în 2013-2014 a fost reprezentantul FMI în echipa de creditori internaţionali care a negociat pachetul de asistenţă financiară acordat Ciprului.

Conform publicaţiei elene „Kathimerini”, fostul şef al misiunii Fondului Monetar Internaţional în Grecia, Rishi Goyal, este acuzat de comportament rigid şi intransigent în timpul negocierilor cu precedentul Guvern de la Atena.

Săptămâna trecută, Grecia a obţinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiară (EFSM), bani suficienţi pentru a asigura finanţarea Greciei până la finalizarea negocierilor cu creditorii internaţionali pentru un nou program de ajutor, al treilea de acest fel după 2010.

 

 






comentarii
2 comentarii

"Soarta Greciei in mainile sibiencei..." - serios??
eu
23.07.2015 22:27
waw !! cat de important ca e sibianca si mai e si mana decisiva in Grecia! stop ma jurnalistilor !!!!!!
Base
24.07.2015 10:29
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica