Tribuna
PNL
Familia Bolyai s-a reîntregit la Buia
Familia Bolyai s-a reîntregit la Buia

Comunitatea din satul Buia, comuna Şeica Mare, ştie să-şi preţuiască înaintaşii. Zilele trecute, comunitatea locală împreună cu Asociaţia Cetăţenească de Cultură Maghiară din Sibiu şi cu sprijinul autorităţilor, au dezvelit statuia lui Farkas Bolyai (1757 - 1856), tatăl matematicianului de renume mondial Janos Bolyai, născut în localitatea Buia. La fel ca şi fiul său, Farkas Bolyai este un matematician renumit. Practic, odată cu dezvelirea statuii, familia Bolyai s-a reîntregit la Buia, în condiţiile în care Consiliul Judeţean şi Asociaţia Cetăţenească de Cultură Maghiară, în 2002, au ridicat o statuie în cinstea lui Janos Bolyai. Cele două statui sunt amplasate în centrul localităţii, în apropierea Bisericii Catolice şi a casei memoriale a familiei Bolyai, ce găzduieşte şi muzeul dedicat celor doi matematicieni, practic, unicul muzeu de acest gen din ţară.
Buienii au participat în număr destul de mare, peste 100 de persoane, acestora alăturându-se invitaţii de onoare din ţară şi străinătate. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă ţinută la Biserica Catolică, oficiată de un sobor de preoţi catolici şi reformaţi. Imediat după încheierea momentului religios, Franscisc Szombatfalvi-Török, preşedintele Asociaţiei Cetăţeneşti de Cultură Maghiară, a mulţumit celor prezenţi că au răspuns invitaţiei şi a deschis momentul dezvelirii statuii, amplasată în curtea Bisericii Catolice. Momentul culminant, adică dezvelirea monumentului, i-a avut în prim-plan pe primarul comunei Şeica Mare, Nicolae Şuşa, şi Francisc Szombatfalvi-Török. Statuia este realizată de sculptorul Arvai Janos şi a fost donată de Fundaţia de apărare a patriei "Bolyai Janos" din Budapesta, iar demersurile pentru ca aceasta să ajungă la Buia a fost făcute de Torpai Imre, fiu al satului Buia, stabilit acum în Germania. Totodată, sponsorizarea realizată pentru statuie a fost făcută de maistrul ceramic Laszlo Peter şi contele Urmosi Peter din Ungaria, în fapt unul dintre foştii proprietari ai castelului din Buia. Soclul statuii a fost amenajat de Dan Stoia, din localitatea Buia.
Au urmat o serie de discursuri şi evocări din viaţa renumitului matematician. Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean, a salutat iniţiativa localnicilor şi a spus că se simte onorat să participe la manifestare, în condiţiile în care şi el este profesor de matematică. Pe lângă oficialităţile judeţene şi locale, la manifestare au venit şi invitaţi din Tg. Mureş, Miercurea Ciuc şi din Ungaria şi Germania.
Rând pe rând, Farkas Bolyai a fost evocat de către oamenii de cultură şi nu numai, printre care prof univ. Veszely Tibor, directorul Liceului Bolyai Farkas din Târgu Mureş, Balint Istvan, Balazs Bela, preşedintele UDMR Sibiu, Buksa Eva, profesoară şi cercetătoare a familiei Bolyai din Tg Mureş, Daniel Gaborne, cercetătoare a familiei Bolyai din Budapesta şi în acelaşi timp profesoară la Liceul Bolyai Janos din Ungaria, prof. Keresztes Coloman, matematician, Olah Gal Robert, prof. univ. din Miercurea Ciuc, Szabo Karoly, învăţător în satul Buia şi unul dintre organizatorii acestei manifestări, precum şi Torpai Hajnal, localnică din Buia. Au fost susţinute şi momente de poezie şi proză, între care cele al prof. Keresztes Eva din Sibiu şi elevei Bordi Eszter din Tg. Mureş. Trebuie spus că la întâlnirea de la Buia a participat un grup de elevi de la Liceul Bolyai din Tg. Mureş, precum şi reprezentanţii Asociaţiei Foştilor elevi ai liceului, în persoana preşedintelui executiv Matyas Zoltan.
Imediat după ceremonia de dezvelire a statuii, invitaţii au făcut o donaţie de cărţi pentru Muzeul matematicienilor.
Invitaţii şi comunitatea maghiară locală a făcut apoi schimb de impresii şi cunoştinţe în legătură cu familia celor doi matematicieni, aceştia nescăpând ocazia de a depune coroane la statuile celor doi membri ai familiei Bolyai. 
Evenimentul s-a încheiat cu o recepţie oferită de Tarpai Imre şi Szabo Karoly, în care s-au depănat amintiri şi s-au stabilit viitoare întâlniri. 




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA