Tribuna
PNL
Emil Hossu. Locul naşterii: Ocna Sibiului
Emil Hossu. Locul naşterii: Ocna Sibiului
"24 noiembrie 1941, ora 13" stă scris în registrul cu acte de naşteri al Primăriei Ocna Sibiului, în dreptul numelui lui Emil Vasilie Hossu, actorul Emil Hossu, născut la Ocna Sibiului. Aşa se face că în acelaşi registru sunt consemnate şi cele două căsătorii ale actorului şi domiciliul părinţilor în Piaţa Traian nr. 2, adică în sediul şcolii din localitate.
Pe 25 ianuarie actorul Emil Hossu a încetat din viaţă, pe scenă, înaintea unui spectacol în care trebuia să joace  la Teatrul Nottara din Bucureşti. Colegi de breaslă şi prieteni au vorbit despre omul şi actorul Emil Hossu, despre filmele şi spectacolele în care a jucat, despre bucuria pe care a adus-o în sufletele a mii de spectatori şi telespectatori, despre actorii pe care i-a format.
Aşa s-a reamintit faptul că Emil Hossu e născut în Ocna Sibiului, că aici a văzut lumina zilei şi aici a trăit preţ de câţiva ani. E drept însă că se socotea "maramureşean după mamă, sălăjean după tată" şi locuitor al Bucureştiului de foarte multă vreme, scrie site-ul www.cinemagia.ro. În Ocna Sibiului însă nu s-a uitat că aici s-a născut actorul şi că tot aici a petrecut primii ani din viaţă, iar urme ale acelor ani există.

În registrele Primăriei

Conform Registrului cu acte de naşteri al Consiliului Popular Ocna Sibiului, Emil Vasilie Hossu s-a născut în 24 noiembrie 1941, ora 13, iar naşterea a fost înregistrată pe 27 noiembrie de către tatăl său. Acelaşi registru consemnează confesiunea greco-catolică şi date despre părinţii viitorului actor: tatăl, Vasilie Hossu, avea 33 de ani şi era funcţionar public, iar mama sa, Lucreţia Hossu, născută Pop, avea 27 de ani şi era învăţătoare. Se specifică, de asemenea, că naşterea copilului a fost verificată de moaşa "diplomată" Albu Paraschiva.
Conform legislaţiei din România, registrul consemnează şi date ulterioare despre actor, precum cele două căsătorii. Căsătoria cu prima soţie, Anca-Ştefania Mihăilescu, a avut loc în 5 aprilie 1975, iar desfăcerea mariajului a avut loc în 20 noiembrie 1991. În 30 decembrie 1994, Emil Hossu s-a căsătorit cu Catrinel Dumitrescu, actriţa alături de care avea să petreacă 17 ani.

Locuinţă - în clădirea şcolii

Despre anii petrecuţi de familia Hossu în Ocna Sibiului se ştiu puţine lucruri: "Familia Hossu a plecat de aici pe când Emil Hossu era mic, avea doar 3-4 ani, aşa am auzit de la oamenii bătrâni din localitate. Fiind mic nu a legat prietenii, aşa că nu a mai păstrat legătura cu oraşul, cu oamenii. Am înţeles că familia ar fi venit aici de la Bucureşti, în timpul celui de-al doilea război mondial. Tatăl a muncit la gară, fiind şef de gară, iar mama a fost învăţătoare şi se pare că au locuit chiar în clădirea şcolii, unde au primit o cameră", spune Ioan Balteş, primarul oraşului Ocna Sibiului.
Curios e faptul că deşi, în registrul de naşteri, tatăl era trecut funcţionar public, în acelaşi registru este consemnată propoziţia "nu ştie carte", în locul unde tatăl ar fi trebuit să se semneze. Mai mult, însuşi Emil Hossu povestea într-un interviu acordat revistei "Felicia" că familia sa a fost deportată în Germania, într-un lagăr de diplomaţi:" Erau lagăre de diplomaţi, cu domiciliul forţat, cu santinelă. Sunt amintiri care au rămas vii şi care au fost împrospătate de discuţiile din cercul părinţilor mei. Copilăria te face să priveşti cu nedumerire ce se întâmplă, iar uneori să ţi se pară normal. Acum de abia îmi dau seama cât de încercaţi au fost părinţii mei, motiv pentru care şi ei şi o soră de-a mea, au fost răpuşi de aceeaşi boală necruţătoare. Am rămas doar eu şi o soră mai mare."
Cumpene a avut mai multe Emil Hossu în viaţă: a fost deportat în 1945 alături de toată familia, într-un lagăr din Germania, iar la întoarcere toate bunurile le fuseseră confiscate. Apoi, tatăl actorului a fost trimis la muncă forţată la Canalul Dunăre-Marea Neagră şi a murit de cancer pe când Emil Hossu avea 17 ani. Apoi, în 1986, a reuşit să scape cu viaţă din incendiul care a cuprins avionul în care se afla, pe Aeroportul din Cluj.

Pe scenă

Originea nesăntoasă l-a împiedicat o vreme pe Emil Hossu în a-şi urma drumul pe scena teatrului românesc: abia la a treia încercare a fost admis la Academia de Teatru şi Film.
Şi-a început cariera cu roluri în teatrul radiofonic şi a continuat cu personaje întruchipate pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti şi în filme.  "Triunghiul Morţii", "Une mère comme on n'en fait plus", "Punctul zero", "Straniul paradis", "Cel mai iubit dintre pamânteni", "Liceenii în alertă", "Balanţa", "Un Studio în căutarea unei vedete", "Să-ţi vorbesc despre mine", "Cale liberă", "Noi, cei din linia întâi", "Secretul lui Nemesis", "Vara sentimentală", "Secretul lui Bachus", "Sosesc păsările călătoare", "Iarna bobocilor", "Regăsirea", "Toamna bobocilor", "Aventurile lui Babuşcă", "Simpaticul domn R" sunt o parte dintre filmele în care a jucat, iar de pe scenă ne-a zâmbit în "Aniversarea", "Blocaţi în dormitor", "Capul de Răţoi", "Clipe de viaţă", "De trei ori dragoste", "Doamna nevăzută", "Doi pe o bancă", "În piaţa Vladimir", "Miciuna din mine", "Nu vorbiţi cu actorii", "O familie trăznită", "Omul cu mârţoaga", "Omul hazardului", "Special sânge".

Trupul neînsufleţit va fi depus, astăzi 26 ianuarie, la orele 13.30, la Biserica Mavroghin (Izvorul Tămăduirii), din Strada Monetăriei (lângă Muzeul Ţăranului Român). Vineri, 27 ianuarie, la orele 12.00, Emil Hossu va fi adus la Teatrul „Nottara”, unde va rămâne până la orele 18.00, după care se va afla la Capela Cimitirului Bellu. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 28 ianuarie, orele 14.00, la Cimitirul Bellu.


Sursă portret Emil Hossu: www.cinemagia.ro





comentarii
3 comentarii

bai cine naiba a facut pozele astea,sunteti nebuni,de ce nu-i publicati omului si fisa matricola sau codul numeric :)))))
SIPI
26.01.2012 18:44
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !!
BBG
26.01.2012 19:31
Un mare actor.Sa-i fie tarana usoara.
coco74
26.01.2012 20:35
Din aceeasi categorie
DC

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA