Tribuna
PNL
Chirurgia umărului, promovată de ortopezii Spitalului de Urgenţă Sibiu
Chirurgia umărului, promovată de ortopezii Spitalului de Urgenţă Sibiu

Medicina sibiană continuă să fie o prezenţă activă la manifestările ştiinţifice în domeniu, iar medicii Spi­ta­lului Clinic Judeţean de Ur­genţă Sibiu sunt permanent solicitaţi să participe la aces­te eve­nimente. Cel mai re­cent exem­plu în acest sens este par­ti­ciparea la cel mai impor­tant curs de chirurgia umărului din România „AAOS-Ro­ma­nia Comprehensive Shoulder Course”, care s-a desfăşurat între 21-22 aprilie, la Timi­şoara. La acest eveniment, dr. Mihai Roman a reprezentat Spitalul Clinic Judeţean şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu în calitate de lector/instructor. Medicul sibian este, alături de alţi cinci colegi din centrele universitare tradiţio­nale (Cluj, Bucureşti, Craiova şi Timişoara), membru în echipa selecţionată de Aca­demia Americană a Chirur­gilor Ortopezi (AAOS) care deru­lează un important proiect în domeniul chirurgiei umărului în România.  
“AAOS este reprezentată în acest program de prof. dr. Guido Marra (coordonatorul programului de chirurgia umă­rului, NorthWestern University, Chicago) şi dr. William Stetson (preşe­din­tele Comitetului de pro­gra­me internaţionale al AAOS, Stetson&Powell, Los An­geles). Aceştia au ţinut capul de afiş al cursului. Cei doi reputaţi chirurgi ortopezi au o vastă experienţă în chi­rurgia umărului, fiind printre liderii de opinie din acest domeniu în Statele Unite. La invitaţia noastră au acceptat să desfăşoare un program de instrucţie pe trei ani în România, program care se bucură de sprijinul deplin al AAOS. Prestigiul Academiei Americane a creat aşteptări mari în rândul colegilor noş­tri, aşteptări care au fost îm­plinite în totalitate de cursul nostru”, a declarat dr. Mihai Roman.
Cursul a atras un număr de 75 de medici ortopezi din toata ţara, dornici de a-şi com­pleta şi extinde cunoş­tinţele în domeniul patologiei umărului.
“Acest program are ca scop principal constituirea unui grup omogen şi con­sistent de specialişti români, care să posede cunoaştere avansată în domeniul chirur­giei umărului şi care să poa­tă transmite cunoştinţele acu­mulate în spaţiul româ­nesc. Proiectul Academiei Americane este creat pentru a produce efecte şi după încheierea acestuia anul viitor. De fapt majoritatea cursurilor instrucţionale de acest an le-am ţinut noi, iar obiectivul final este să pu-tem desfăşura asemenea cursuri independent, la un moment dat. Pe de altă parte, dezvoltarea acestei subspe­cialităţi - chirurgia (artrosco­pia) umărului  - trebuie să continuie. Numai aşa putem să oferim pacienţilor noştri îngrijirile medicale cores­punzătoare”, a declarat dr. Mihai Roman, explicând sco­purile şi importanţa pro­gra­mului.
Despre subiectele abor­date, medicul sibian a pre­cizat: “Au fost atinse toate temele majore - fracturile hu­merusului proximal, insta­bilităţile de umăr, leziunile tendoanelor coafei rotatorii, artroza, etc. Fiecare subiect a fost abordat prin cursuri şi prezentări video. Participanţii au apreciat foarte mult dis­cuţiile de caz, unde grupuri mici conduse de lectori au dez­bătut cazuri clinice diverse. Au fost prezentate ultimele tehnici chirurgicale iar medicii interesaţi au exersat pe modele de umăr din plastic”.
În afara cursului propriu zis, echipa de 6 lectori a beneficiat de un training special (train the trainers) în cele 3 zile premergătoare. În cadrul acestuia ”au fost apro­fundate aspecte importante din toată patologia umărului, cu accent pe procesul deci­zional şi pe tehnicile artro­sco­pice”, spune medicul si­bian care a adăugat: “Consi­der că este o şansă extraor­dinară să putem beneficia de un asemenea antrena­ment aici, la noi în ţară, din partea celor mai buni spe­cialişti. O asemenea pre­gătire în străinătate este extrem de costisitoare, iar efortul financiar şi investiţia de timp ar fi fost extrem de mare dacă eram nevoiţi să vizităm un centru de referinţă din Europa sau America”.
În cadrul evenimentului au fost, de asemenea, consul­taţi numeroşi pacienţi cu pa­to­logie complexă la nivelul articulaţiei umărului. Specia­liştii americani şi-au oferit toată disponibilitatea şi exper­tiza pentru rezolvarea cât mai adecvată a acestora. “Au fost două zile lungi de consultaţii, în care am reuşit să vedem aproape toată patologia umărului împreu­nă cu Dr. Marra si Dr. Stetson. Sperăm că prin acest efort
i-am ajutat, pe cei 28 de pacienţi consultaţi, cu sfaturi medicale cât mai bune. Pa­tru pacienţi au venit la Timi­şoara la recomandarea mea, aşa încât sper să pot urmări evoluţia lor şi pe viitor. Această iniţiativă a fost realizată pentru a depăşi cadrul teoretic al cursului şi pentru a putea ajuta in mod concret cât mai mulţi dintre pacienţii noştri. Acesta este de fapt scopul final al tuturor demersurilor noastre şi al efor­tului nostru de a ne pre­găti cât mai bine”, a conclu­zionat dr. Mihai Roman. 

 






comentarii
1 comentarii

Oare au facut experimente si pe umarul lui Iohannis?
B.Utoru
29.04.2016 11:12
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA