Tribuna
PNL
Centrala de la Sadu produce energie de 120 de ani, neîntrerupt
Laura BUCIU
5810 vizualizari
Centrala de la Sadu produce energie de 120 de ani, neîntrerupt

 

FOTO: RĂZVAN NEGRU

Zeci de oameni care lu­crează în societăţi de ener­gie s-au întâlnit la Sibiu, pentru a aniversa 120 de ani de la inaugurarea primei hidrocentrale din România, Hidrocentrala de la Sadu. Deşi a trecut mai bine de un veac peste ea, hidrocentrala este încă funcţională.
Marcel Stanciu, inginer la o societate de energie din Sibiu, pasionat de cerce­tarea în domeniu, a spus că hidrocentrala de la Sadu este cea mai veche hidro­centrală din România, care încă funcţionează, iar în Eu­ropa mai există cel mult zece astfel de centrale, aceas­ta fiind, practic, prima sursă de alimentare a Sibiului şi a localităţilor din jurul Sibiului.
„Ea practic a fost prima sursă de alimentare a oraşului Sibiu şi nu numai a oraşului Sibiu pentru că ea făcea parte dintr-un sistem regional în care regăsesc toate elementele unui sis­tem modern energetic. Adi­că, de atunci, doar tehnolo­giile au evoluat, dar con­cepţiile se regăsesc, ele sunt identice. Vorbim de pro­ducerea energiei electrice - sursa fiind această centrală de la Sadu -, transportul energiei electrice, linia de la Sadu la Sibiu, cu derivaţie spre Cisnădie şi distribuţia energiei electrice în loca­lităţile Sibiu, Cisnădie şi Sadu cu ajutorul acestei centrale. Practic, centrala a fost o parte dintr-un sistem regional şi în asta stă, de fapt, valoarea ei, nu neapărat în centrala propriu-zisă. Elementul care ne bucură este acela că centrala există şi acum, funcţionează, ceea ce e important. Pe teritoriul României, cel puţin, nu mai există o centrală mai veche în funcţiune, iar pe teritoriul Europei nu ştiu dacă există zece astfel de centrale. A­ceasta este valoarea centra­lei de la Sadu, care a fost inaugurată în urmă cu 120 de ani”, a declarat inginerul Marcel Stanciu.

 

 
 
 

Principii de peste un secol, valabile şi acum

„Centrala de la Sadu produce energie neîntrerupt de 120 de ani ceea ce este foarte bine şi este o dovadă a faptului că a fost un proiect viabil. Dacă după 120 de ani producem în continuare, alte comentarii sunt de prisos. Evident că importanţa ei s-a redus odată cu trecerea tim­pului, pentru că la vremea respectivă era o centrală mare şi importantă. În com­paraţie cu cele de acum, nu putem vorbi de foarte multă energie produsă. În balanţa energetică locală nu con­tează atât de mult, însă şi în zilele noastre sunt dezvoltate proiecte fiind considerate surse de energie regene­rabilă. Vorbim de hidrocen­tralele de puterea aceasta, de până în 10 megawaţi, Sadu I având 1,3. Şi la ora actuală sunt dezvoltate astfel de proiecte de centrale elec­trice în general: eoliene,  fotovoltaice sau hidroelec­trice de puteri similare. Dacă şi acum construim astfel de hidrocentrale, pe aceleaşi principii, înseamnă că a fost şi este important”, a mai spus inginerul.

Inaugurarea Uzinei Elec­trice Sadu şi a instalaţiilor de transport şi distribuţie a electricităţii a avut loc în ziua de 16 decembrie 1896, la ora 21, centrala fiind echipată cu două turbine hidraulice de tip Girard. Pentru început a fost montată o singură maşină cu aburi, care era produs într-un cazan de fabricaţie Babcok şi Wolcox, combus­tibilul întrebuinţat fiind lemnul.
În perioada 1 – 3 iunie are loc, la Sibiu, Simpozionul Internaţional de Lucru sub Tensiune, care aniversează 120 de ani de energetica sibiană. La deschiderea lucră­rilor au participat mai mulţi şefi ai societăţilor de energie din Sibiu şi din ţară, precum şi primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.







comentarii
1 comentarii

Iata o metoda confortabila de facut bani!Avem cel mai puternic sistem cu care si dumneavoastra puteti castiga bani in confortul propriei case, in fata calculatorului, fara stres, fara sefi, fara obligatii!Oferim instruire completa si gratuita, de exceptie!Cereti urgent mai multe detalii la adresa de email anghelusandrei77@yahoo.com
Andrei
02.06.2016 12:40
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica