Tribuna
PNL
"Brukenthal" la Paris sau vernisaj fără expozant
*"Expoziţie eveniment", "Mulţumim, baroane" sunt două dintre titlurile cu care presa franceză a întâmpinat expoziţia Muzeului Naţional Brukenthal la Paris. Dar, cum după una caldă vine şi una rece, la antipodul unor cronici favorabile stă faptul că la vernisajul de aseară nu au fost prezenţi tocmai expozanţii, adică reprezentanţi ai Muzeului Naţional Brukenthal*
Prima mare expoziţie internaţională

Sub genericul „Brueghel, Memling, Van Eyck, la collection Brukenthal”, Muzeul Naţional "Brukenthal" expune 43 de lucrări la Paris. În istoria de peste 190 de ani a muzeului, acest moment este un adevărat eveniment pentru că este prima mare expoziţie internaţională a instituţiei. "Participăm anual la 10-15 expoziţii internaţionale, dar niciodată piesele noastre nu au fost expuse unitar ca şi colecţii ale Muzeului Brukenthal", a declarat ieri  Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal.
Cele 43 de lucrări, toate capodopere ale picturii flamande aflate în colecţiile instituţiei sibiene, sunt expuse până în 11 ianuarie la Muzeul parizian Jacquemart-André şi dau ocazia publicului francez să (re)întâlnească creaţiile unor pictori precum Hans Memling, Jan van Eyck, Pieter Bruegel, Jan Davidsz de Heem, David Teniers, Jacob Jordaens etc. "Dacă în viaţa unor artişti  există expoziţii personale, foarte rar în viaţa unui muzeu există expoziţii personale realizate doar de un muzeu. Sunt puţine muzeele care au colecţii atât de complexe încât să poată face asemenea expoziţii. Noi reuşim asta având un patrimoniu deosebit", a adăugat Sabin Adrian Luca.

Un altfel de vernisaj

Deschiderea oficială a expoziţiei a fost programată pentru aseară, la sediul muzeului francez. Din păcate, tocmai expozantul, adică Muzeul Naţional Brukenthal, nu a avut reprezentant la eveniment. "În România, legislaţia a rămas într-o vreme apusă. Eu ca director general sunt obligat să mă deplasez în străinătate cu ordin de ministru. Dacă l-aş fi primit, aş fi fost la Paris la vernisaj. Sunt însă mândru că împreună cu colegii am reuşit să creăm acest eveniment şi am reuşit să promovăm România în cel mai important oraş cultural al lumii", a spus directorul Luca.
Dacă pentru reprezentanţii Muzeului Brukenthal prezenţa la vernisaj a fost imposibilă, Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, şi-a anunţat prezenţa la eveniment. Conform site-ului oficial al Ministerului Culturii, pe agenda de ieri a ministrului Paleologu era consemnată deplasarea la Paris şi inclusiv participarea la vernisaj. Personalul Muzeului Naţional Brukenthal lucrează la organizarea acestei expoziţii de aproximativ un an.

Aprecieri în presa franceză

"Această expoziţie constituie o veritabilă şi unică ocazie de a descoperi la Muzeul Jacquemart-André maeştrii colecţiei Brukenthal", consemna Agenţia France Press, înainte de deschiderea expoziţiei. Aprecieri au venit şi din partea publicaţiilor, astfel încât evenimentul „Brueghel, Memling, Van Eyck, la collection Brukenthal” s-a transformat şi într-un mare plus la capitolul imagine. În dosarul de presă al expoziţiei se găsesc deja 29 de apariţii în presa scrisă, înainte de vernisaj. Le Figaro, Arts Magazine, Azart, Connaisance des Arts sunt câteva dintre publicaţiile care au acordat spaţiu expoziţiei deschise de "Brukenthal" la Paris.

***
Expoziţia "Brueghel, Memling, Van Eyck, la collection Brukenthal” va avea şi un "frate": Muzeul Jacquemart-André va organiza la Sibiu o expoziţie reprezentativă pentru Renaşterea italiană timpurie (secolul al XIV-lea). "Muzeul parizian deţine una dintre cele mai bune colecţii ale Renaşterii vechi. Suntem în negocieri pentru organizarea acestei expoziţii şi spun negocieri pentru că sunt necesare condiţii deosebite de expunere având în vedere că sunt piese foarte vechi şi fragile", a conchis Sabin Adrian Luca.




comentarii
3 comentarii

Stimate Domnule Sabin Luca,

Daca ati fi obtinut ordinul ministrului de a va deplasa la Paris pentru a fi prezent la vernisaj, in ce limba ati fi rostit alocutiunea?
Cunoscandu-va veleitatile dar mai ales lacunele in ceea ce priveste limbile straine (lucru esential pentru un directorul unei institutii culturale), cred ca era necesara deplasarea si a unui "locotenent", ma scuzati, traducator, pentru a va traduce alocutiunea in franceza.
Este mai bine ca ati ramas acasa.

Oricum, felicitari pentru expozitie.
sibian
11.09.2009 02:15
"Incultura la Paris" sau" Cum s-a urcat Marele Grobian pe Turnul Eifel" sau "Eulenspiegel Valachikus la Louvre "Rusine pentru sibieni cu un director incult si laudaros.
XXLX
11.09.2009 20:38
Dincolo de "aprecierile" de data aceasta rautacioase la adresa directorului Muzeului Brukenthal, este scandaloasa lipsa acestuia sau macar a unui alt reprezentant al muzeului, ma gandesc la unul din fundatia care poarta numele baronului!. Este inca una din "glorioasele realizari" ale asa zisului ministru culturii...
sibianul de la Paris
13.09.2009 19:44
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica