Tribuna
PNL
Piaţa Mare a devenit
"Aula Oraşului", cu mii de studenţi
Andra MARINESCU
2258 vizualizari
Aseară, în centrul oraşului s-a auzit un singur "Gaudeamus Igitur". Şi nu pentru că numai o facultate ar fi deschis oficial anul universitar 2014-2015, ci pentru că toate cele nouă facultăţi ale Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi specializările Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" au cântat într-un glas imnul studenţesc în Piaţa Mare. Aici a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar, unde bobocii şi colegii lor mai mari au putut asculta încurajările conducerii celor două instituţii şi, apoi, să se bucure de concertul antrenant al trupei Zdob şi Zdub.

Cadre didactice, boboci, studenţi din anii mai mari, mas­teranzi, doctoranzi, autori­tăţi publice locale şi judeţene şi-au dat ieri întâlnire în Piaţa Mare, unde, începând cu ora 18, s-a desfăşurat festivitatea de deschidere a anului univer­sitar 2014-2015. Astfel, centrul oraşului a devenit, după cum a spus Klaus Iohannis, pri­marul Sibiului, "Aula Oraşului". Cei mai emoţionaţi, timizi şi cu prietenii abia legate s-au arătat bobocii. Printre cei circa 5.000 de tineri ce abia au păşit pragul studenţiei, boboci la studii de licenţă şi master la ULBS, se numără şi Iuliana Rof. Tânăra nu vine de de­parte, ci din Alba-Iulia. Ieri s-a cazat în Căminul 1, iar pe înserate şi-a cunoscut colegii, cu care va petrece trei ani în băncile facultăţii. "Aş vrea să ajung în televiziune. Nu am niciun model, dar sper să fac eu unul", spune entuziastă.

"Grăbiţi-vă să ne luaţi locul!"

Totul a început solemn, cu intonarea imnului naţional, "Deşteaptă-te, române!". Apoi, discursurile, moderate de Radu Nechit, au debutat prin salutul conducerii celor două instituţii de învăţământ supe­rior. "Iată, astăzi (n. r. marţi), din nou, vremea ţine cu noi, într-un moment în care această piaţă, un loc istoric al Sibiului, se umple de tinereţe. Sub acest cer senin, încercăm cu toţii să facem planuri, în ceea ce priveşte noul an universitar. De astăzi, veţi umple amfitea­trele, laboratoarele, parcurile, barurile, sălile de spectacol ale Sibiului. Veţi da acestui oraş tinereţe, dinamism", le-a transmis studenţilor Ioan Bondrea, rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu. La rândul său, Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu, a spus că "e o onoare ca AFT să fie prezentă pentru a treia oară consecutiv alături de ULBS, de autorităţile publice locale, de structurile militare şi civile". La cuvânt au fost invitaţi şi Ioan Ovidiu Sitterli, prefectul jude­ţului Sibiu, care a amintit des­pre faptul că Sibiul universitar îşi are originile în urmă cu peste şase secole, de când a fost înfiinţată prima şcoală, dar şi Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, care a subliniat faptul că inves­tiţia în tineri este cea mai im­por­tantă. "Să vă pregătiţi te­meinic pentru profesia pe care v-aţi ales-o! Aşa, cu siguranţă veţi avea un rol important în dezvoltarea României şi, inclu­siv, a Sibiului. Avem nevoie de dumneavoastră! Grăbiţi-vă să ne luaţi locul! şi, chiar dacă pare desprins dintr-un limbaj de lemn, vreau să vă spun că ţara are nevoie de fiecare dintre dvs, să realizaţi ceea ce nu am putut noi realiza!", a mai spus Cindrea. De altfel, în alocuţiunea sa, Klaus Iohan­nis a evidenţiat importanţa universităţilor în Sibiu. "Des­chi­derea anului universitar este, pentru Sibiu, de fiecare dată, o zi de sărbătoare. Este un eveniment foarte special, fiindcă nu se face într-o simplă aulă, ci în ceea ce am putea numi generic <>, în Piaţa Mare, un loc încărcat de istorie şi de cultură. Pentru Sibiu, universităţile au fost dintotdeauna poate cel mai important parteneriat", a apreciat primarul Sibiului.
Evenimentul a continuat cu un scurt moment religios şi cuvântul ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, apoi cu câteva dintre gândurile bobocilor din anul I de la ULBS şi AFT. Emoţiile s-au simţit şi în intonarea imnului studenţesc "Gaudeamus Igi­tur", care a unit vocile tuturor celor prezenţi. La final, totul s-a relaxat cu un concert sus­ţinut de Zdob şi Zdub.







comentarii
2 comentarii

RANDUIALA CA LA SASI
BR
01.10.2014 10:12
Romanii e academici...
bula
01.10.2014 21:56
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica