Tribuna
PNL
 
Euro-sculpt a deschis Sibului perspectiva turismului artistic
 Euro-sculpt a deschis Sibului perspectiva turismului artistic

Adrian POPESCU
Complexul Naţional Muzeal ASTRA  a devenit instituţia care a îndrăznit să îmbogăţească  Sibiul medieval cu un nou patrimoniu, care este legat de scuptura monumentală naţională şi intenaţională. Vernisajul lucrărilor "Taberei europene de sculptură monumentală, in lemn de stejar, EURO – SCULPT 2007", a reunit şi critici de artă, care la unison au apreciat demersul celor de la CNM ASTRA ca fiind nu numai lăudabil dar şi imperios necesar în contextul secolului nostru, anume de a deveni şi un forum de dialog plastic modern pentru lumea artistică internaţională.   Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “ASTRA” – (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), Consiliul Judeţean Sibi,u  cu sprijinul Asociaţiei “Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007”, au pus la punct cea mai reuşită activitate plastică contemporană din acest an. Nu întâmplător proiectul a fost inclus în programul, “Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007”, având parte de o mediatizare pe măsură, în plan naţional dar şi intenaţional.  Cercetător stiinţific, prof.univ.dr. Corneliu Bucur - director general CNM "ASTRA"- avea să precizeze că "Valoarea sculpturilor din acest an este indiscutabilă indiferent dacă avem sau nu anumite preferinţe de ordin subiectiv. Şi acest proiect este în fapt răspunsul Muzeului "ASTRA" la campania lansată de Consiliul Europei sub genericul "EUROPA – Un partumoniu comun". În această viziune,  prin acest simpozion de artă plastică monumentală de la Sibiu, am vrut să sensibilizăm opinia publică în genere asupra identităţii culturale europene comune prin cunoaşterea şi compararea specificităţii identităţilor etno-culturale ale naţiunilor şi comunităţilor din Europa. "Parlamentul cultural", al Capitalei culturale europene Sibiu, (constituit din participanţii la proiectele derulate în acest an)  au adus un plus de dinamică în modul de  elaborare a unor politici noi racordate la  patrimoniului statelor europene, demers în care ne includem şi noi. Obiectivul pilot pe care l-am urmărit fiind elaborarea unui conceput unitar transnaţional. În plus cu această ocazie am lansat pentru Sibiu o nouă perspectivă cea a turismului artistic şi foarte curând mai pregătim un proiect în care valorifică statutul de muzeu religios ". Domnul Bucur a ţinut să adreseze mulţumiri şi celor care prin activitatea lor discretă dar eficientă au creat cadrul de lucru şi de derularea a evenimentului  Euro-scupt în cele mai bune condiţii.
 Cercetator stiintific şi directorul general adjunct, Olaru Ion Valeriu, avea să precizeze că ASTRA  a demonstra că poate gestiona şi acţiuni care sunt tangenţiale preocupărilor curente acestei instituţii. "Trebuie să mulţumesc, în calitate de coordonator al simpozionului colegilor din instituţie pentru efortul lor special. Astfel , mulţumesc doamnei drd. Geanina Ionescu pentru munca de secretariat, pentru activitatea din cadrul jurizării precum şi pentru faptul că a realizat aceste frumoase diplome şi mape care vor rămâne participanţilor la ediţia din acest an. Mulţumiri speciale adresez departamentului economic, domnului director Cristea  Vasile, dar şi sufletistului nostru coleg Olteanu Mircea. Nu în ultimul rând doresc să adresăm toată consideraţiunea şi mulţumirile noastre directorului de la ROMSILVA, ing. Robert Blaj, care ne-a pus la dispoziţie 31 de metri cubi de stejar de cea mai bună calitate".
 MOTTO "Când oamenii n-au mai avut curajul să creadă în viaţa de jos, au avut candoarea de a visa şi a zbura spre stele"

- Klaus Großkopf (68 de ani) Germania (Berlin).La 21 de ani practică cioplitura în piatră. Absolvent al Universităţii de Arte Plastice din Berlin.Membru al mai multor asociaţii de artişti plastici.Lucrări monumentale expuse în 31 de localităţi din mai multe ţări.
Titlul lucrării „ Omagiu lui Brâncuşi”

- Turhan Ozgur (34 de ani) Turcia (Istambul),absolvent al Universităţii „Mimar Sinan”din Istambul, secţia Ceramică şi Sculptură.
Titlul Lucrării „Femeia ca înger”

- Peter van de Waal (60 de ani) Olanda,Sculptor şi designer în lemn, participant la numeroase simpozioane de sculptură şi workshopuri în Olanda, Danemarca, Germania, Anglia, etc.
Titlul lucrarii „În mişcare”

- Mircea Ignat (55 de ani) România Sibiu (profesor la Liceul de Artă Sibiu). A participat la peste 70 de expoziţii din Sibiu şi din ţară, la 12 expoziţii internaţionale
Lucrarea „Generaţii”

- Dumitru Şerban (59 de ani) România (preşedintele UAPR, decan al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest Timişoara)
Lucrarea „Metropolis”

- Vlad Dan Perianu (39 de ani) România( profesor la liceul Nicolae Tonitza Bucureşti)
Lucrarea „Înger bătrân”

- Simona Mariana Antonio (27 de ani) România, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, secţia sculptură în anul 2003 (master Bucureşti)
Titlul lucrării „Sfăntul Spiridon”

- Vlad Aurel (53 de ani) România (Bucureşti), Conf.Univ.Dr. la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti
Titlul lucrării „Coloană”

- Barzu Eugen (39 de ani) România (Timişoara. născut la Sibiu).Participări expoziţii de grup din 1996, naţionale şi internaţionale.Simpozioane în ţară şi în străinătate.
Lucrarea „

- Constantin Mârzea (35 de ani) România (Bucureşti), absolvent al Academiei de Artă
Lucrarea „Quantor”






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica