Tribuna
PNL
15 ani de SMURD
15 ani de SMURD
* SMURD Sibiu a împlinit 15 ani de activitate * Momentul a fost marcat printr-o festivitate la care au participat numeroase oficialităţi locale precum şi medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice *
Oficialităţi locale, colegi şi prieteni s-au adunat vineri la sala Thalia, pentru a sărbători alături de personalul SMURD 15 ani de funcţionare a serviciului la Sibiu. "Sunt mândru că sunt printre voi pentru că acum 15 ani, dacă cineva ne întreba unde vrem să ajungem, eram mulţumiţi că avem o maşină şi puteam să ajungem la câteva cazuri. Ce fac colegii de azi este un lucru minunat care trebuie să fie sprijinit să crească calitativ", a spus medicul Raed Arafat, cel care a pus în România bazele serviciului SMURD, actualmente subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii Publice. La rândul său, medicul Cotizo Draia, coordonatorul SMURD Sibiu, şi-a amintit cum a "crescut" profesional alături de SMURD, de la student la coordonator de serviciu. "Vreau să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acest serviciu. E interesant şi plăcut să vezi cum servicii de acest gen se dezvoltă practic de la zero. Cred că am făcut multe lucruri bune până acum şi suntem în continuare o componentă a unui organism care se dezvoltă văzând cu ochii", a spus Cotizo Draia.

Al treilea serviciu înfiinţat în ţară

S.M.U.R.D Sibiu a luat fiinţă la 1 decembrie 1993, fiind rodul colaborării eficiente între o serie de instituţii, cum ar fi: Consiliul Judeţean Sibiu, Prefectura Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, Facultatea de Medicină „Victor Papilian” Sibiu şi Grupul de Pompieri al judeţului Sibiu. În acel an, S.M.U.R.D Sibiu era al treilea serviciu din ţară după cele din Targu Mureş şi Oradea. Pentru început, serviciul a funcţionat în sistem experimental, având un caracter umanitar, nonprofit şi fără personalitate juridică, organizat distinct de Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu pe principii bugetare şi de voluntariat profesional şi instituţional. Sediul serviciului a fost stabilit în cadrul Grupului de Pompieri „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu.

Obiectivul SMURD

Obiectivul principal l-a constituit asigurarea unei asistenţe medicale prompte în urgenţele medico-chirurgicale vitale şi în situaţiile de catastrofă; având ca obiect de activitate, asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească, serviciul S.M.U.R.D a intervenit, în colaborare cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu, la următoarele tipuri de cazuri: incendii, explozii, arsuri, avarii tehnologice şi chimice, intoxicaţii cu produşi de ardere, gaze sau substanţe toxice, accidente (de muncă, feroviare, aeriene, rutiere sau casnice), încarcerări în spaţiu limitat, căderi de la înălţime electrocutări, tăierea sau ruperea unor segmente anatomice, înec, strangulări, urgenţe cardiovasculare şi neurologice majore.

SMURD în 22 de judeţe şi în Bucureşti

La nivel naţional, Ministerul Administraţiei şi Internelor a dezvoltat activitatea acestor servicii, SMURD existând în acest moment în mai multe judeţe ale ţării. Pentru eficientizarea activităţii SMURD Sibiu, Grupul de Pompieri a încheiat un protocol în aprilie 2004 cu Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, prin care a subordonat, din punct de vedere medical, serviciul SMURD secţiei UPU (Unitate de Primiri Urgenţe), cu beneficii de ambele părţi, medicii din cadrul UPU şi ATI asigurând gardă permanentă, iar secţia UPU furnizând materialele sanitare necesare activităţii. În acelaşi timp, grupul de pompieri a pus la dispoziţie: autospeciale sanitare şi întreţinerea lor, personal calificat în activitatea medicală şi de descarcerare, spaţii de cazare pentru ambulanţă şi personal.

Autospeciala de descarcerare

Ca urmare a intensificării vieţii sociale în ultimii ani, a creşterii explozive a parcului auto, o bună parte din activitatea SMURD se desfăşoară la accidentele majore rutiere. În acest sens, grupul de pompieri a fost dotat din anul 2003 cu o autospecială de intervenţie la descarcerări, fiind încadrată cu personal calificat, care desfăşoară o activitate de pregătire continuă. Ministerul Administraţie şi Internelor intenţionează în următoarea perioadă de timp să instruiască în centrele sale de pregătire personalul operativ din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă în activitatea medicală de urgenţă prespitalicească, astfel încât fiecare categorie de personal care intră în contact cu oamenii la diferite intervenţii să poată să acorde un prim ajutor medical de bază.

Elicopter la Târgu Mureş

Din luna septembrie 2004 în cadrul SMURD Târgu Mureş funcţionează un elicopter medical de urgenţă, care în caz de nevoie poate fi solicitat de SMURD Sibiu pentru asistare şi transportul victimelor în stare gravă în centre medicale universitare. "Încurajăm în continuare colaborarea şi sprijinul manifestat de celelalte instituţii cu rol în buna funcţionare a serviciului: Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, Direcţia de Sănătate Publică, Staţia de Ambulanţă Judeţeană Sibiu, Facultatea de Medicină Sibiu, Spitalul Militar de Urgenţă Sibiu, Salvamont, Poliţia Rutieră şi nu în ultimul rând SMURD Tg. Mureş", spun reprezentanţii SMURD.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica