Tribuna
PNL
1 Decembrie la Sibiu - prima paradă militară "adevărată"
Sorana MAIER
8059 vizualizari
1 Decembrie la Sibiu - prima paradă militară
Preşedintele Consiliului Judeţean şi prefectul judeţului Sibiu au anunţat ieri că la Sibiu, de Ziua Naţională, va avea loc pentru prima dată o paradă militară în adevăratul sens al cuvântului, iar Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Mariana Anghel şi Junii vor oferi un spectacol gratuit.
Ziua Naţională a României va fi sărbătorită anul acesta cu mai mult fast decât în anii precedenţi, iar Sibiul va avea o paradă militară adevărată, au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean, şi Ovidiu ioan Sitterli, prefectul judeţului Sibiu.
„Sperăm că sibienii vor aprecia şi vor lua parte în număr mare sâmbătă, 1 Decembrie, la evenimentele pe care le-am pregătit pentru sărbătorirea zilei noastre naţionale. Vrem să retrezim conştiinţa naţională şi mândria de a fi români. Îi invit pe sibieni să vină cu mic, cu mare să vadă parada militară, să intre in Sala Transilvania să cânte imnul naţional şi să vizioneze spectacolul folcloric <<Noi suntem români>>, iar seara să se delecteze cu muzică simfonică la Sala Thalia”, a spus Cindrea.
În dimineaţa zilei de 1 Decembrie, de la ora 8.30, prefectul judeţului Sibiu, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, consilierii judeţeni şi directorii instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean vor lua parte la o şedinţă solemnă de 30 de minute, în cadrul căreia se va rosti rugăciunea Tatăl Nostru, se va intona imnul naţional, iar Alexiu Tatu, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Sibiu, va prezenta o scurtă comunicare intitulată „Sibiul şi Marea Unire”.
Între orele 9.15 – 10.15, oficialităţile sibiene se vor afla în faţa fostului Consiliu Dirigent, de pe strada Nicolae Bălcescu (actuala Agenţie CFR), unde se va desfăşura ceremonia de depuneri de coroane. Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe 2 decembrie 1918, de Marele Sfat Naţional, ales la rândul său de Adunarea de la Alba Iulia. Atât Consiliul Dirigent, al cărui preşedinte a fost Iuliu Maniu, cât şi Marele Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), au avut sediul la Sibiu.

Două ore de defilare

Pe platoul din faţa Sălii Transilvania, de la ora 10.30 va începe festivitatea de acordare a gradelor militare celor 206 de absolvenţi ai Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu, promoţia 2012 „Neagoie Basarab – 500”, eveniment urmat la ora 11.30 de o paradă militară fără tehnică, organizată pentru prima dată în Sibiu. Peste 500 de militari aparţi­nând unităţilor Ministerului Apărării Naţionale, precum şi subunităţilor Ministerului Admi­nistraţiei şi Internelor (Inspec­toratul pentru Situaţii de Ur­genţă „Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu, Inspectoratul de Jan­darmi Judeţean Sibiu, Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu) vor defila de la intersecţia Calea Dumbrăvii-Mihai Viteazul spre Hotel Parc. Pe acest tron­son, circulaţia autovehicu­lelor va fi închisă între orele 10-12.

Spectacol şi steaguri pentru toată lumea

La ora 12, în Sala Tran­silvania va avea loc spectacolul „Noi suntem români”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, cu concursul Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu. Sibienii care vor intra în sala polivalentă vor fi întâmpinaţi de Junii Sibiului care le vor înmâna câte un steguleţ tricolor, astfel încât, atunci când Nicolae Furdui Iancu va deschide spectacolul cu Imnul Naţional, toţi cei prezenţi să aibă un steguleţ în mână şi să cânte şi ei Imnul României. Spectacolul va fi prezentat de Alina Pinca şi va include piese vocale şi instru­mentale, precum şi jocuri din diferite zone folclorice, oferite de dansatorii Ansam­blului Fol­cloric Profesionist „Cindre­lul-Junii”, Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” şi de soliştii Alina Bîcă, Viorica Telcean, Alina Pinca, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Daniel Rosalim, iar invitaţii Veta Biriş, Mariana Anghel şi Nicolae Furdui-Iancu vor interpreta cântece patriotice.
Cei care nu vor mai găsi loc în Sala Transilvania sau care sunt doar în trecere prin zonă, la Piaţa Transilvania, vor putea urmări spectacolul pe un ecran mare montat în parcare. Postul de televiziune Etno TV va transmite în direct spectacolul de la Sibiu.
Evenimente literare şi concert simfonic

De la ora 13.45, la Cercul Mi­litar vor avea loc o serie de ma­nifestări organizate de Garni­zoana Sibiu: lansarea nu­mă­rului 100 al Revistei Rap­sodia, lansarea volumului „Piramida Sufletului”, precum şi câteva expoziţii fotodocu­mentare.
Manifestările de 1 Decem­brie se vor încheia cu un concert simfonic extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României, care va începe la ora 19, intrarea fiind liberă. Orchestra Filar­monicii de Stat Sibiu, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Cris­tian Lupeş, a pregătit un pro­gram special cu lucrări aparţi­nând compozitorilor români pre­cum Tiberiu Olah – Suita simfonică „Mihai Viteazul”, Paul Constan­tinescu – Concert pentru pian şi orchestră, solist Horia Maxim, şi George Enescu -  Rapsodia ro­mână în La major op.11 nr.1.




comentarii
26 comentarii

Ceea ce a scris jurnalista Sorana Maier NU poate fi denumită "paradă militară adevărată", ci doar o simplă mărşăluire. De fapt, sincer vorbind, tonul articolului radiază puternic a pupincurism faţă de mahării care actualmente administrează judeţul. Alte comentarii?
L.I. Venin
28.11.2012 00:17
La 8,30 sedinta, la 9,15 depunere de coroane,la 10,30 festivitate la 11,30 parada la 12,00 spectacol toate acestea cu pauze de"ciolan"cu fasole ,muraturi tuica si vin fiert.(cat consum de energie la oficialitati).Mare mirare ca de la atatea bunatati vreun viitor presupus ales sa "traga" pe dreapta ca seful Antonescu.Si atentie, fasolea provoaca.....Apropo, gratis nu face nimeni nimic astazi asa ca banii nostri circula nu gluma.
din sibiu
28.11.2012 06:39
Cum adica , parada de 2 ore de la intersectia l dumbravii- mihai viteazu pana la PARC? Sigur numai pana acolo, adica vreo 200 de metri?
Cineva
28.11.2012 06:58
Nu inteleg de ce nu se renunta la aceste parade militare, total anacronice. Aceste prilejuri sunt momente de bucurie, flori, multi copii veseli, cantece, si nu ocazii de "incordat muschii" pe care, apropo, nu-i mai avem cam de multisor. Nu mai scapam odata de influenta estica.
Gigi
28.11.2012 08:01
Astia care nu au loc de ziua nationala si parada militara sunt cei care lauda festivalurile de cacat si pe bani publici multi ale sasului si restul poponautilor.
observer
28.11.2012 08:43
O parada si mai interesanta ar fi una RETRO,in care ar defila in ordine:
Daci cu steaguri cap de lup ,inarmati cu sabii de epoca.
Femei dace, cu salbe de cosoni si bratzari de aur.
Legiuni Romane.
Razboinici Gotzi,purtand pe Carul Triumfal " Closca cu puii de aur".
Huni calare, gonind salbatic .
Razbionici Gepizi ,cu regele Ardarich in frunte, insotit de preoti arieni in vesmant aristocratic.
Calareti Avari percepand tribut.
Taifali si Tervingi batand din scuturi.
Slavi, practicand agricultura.
Etc.
abc
28.11.2012 08:47
Nu cotest importanta datei de 1 decembrie- dar as fi preferat sa cada in IULIE - ca tot vrem sa fim ca vesticii sau americanii.Nu pot sa ma bucur in frig si ceata , ca prea imi aduce aminte de alte vremuri-
goguta
28.11.2012 08:52
Politicul n-are ce cauta la aceste parade, armata si biserica sunt doua forte care n-ar trebuii sa se identifice cu prefectura si consiliul judetean.Rusine celor care politizeaza aceasta sarbatoare a romanilor.
Dumnezeu sa-i ierte pe ostasii,tatii, fratii si surorile noastre, care au cazut pentru libertatea tarii noastre.
Desteapta-te Romane.
daca
28.11.2012 09:00
Ce sa astepti de la goguta si de la gigi... mai baieti, aveti nume predestinate, emanati inteligenta... parade militare se fac si in V, iar daca vrei tu in iulie, sarbatoreste singur... in alta ordine de idei, oare balciurile pe bani publici nu sunt anacronice?
Eu, sibianul
28.11.2012 09:03
de preferat 10 defilari militare decat 2 festivaluri de rahat
de preferat
28.11.2012 09:34
Nu se va tine targul de produse "traditionale"? Nu se poate asa ceva! iupi!
nu pot crede asa ceva
28.11.2012 09:35
nu ai inteles fra... targul se tine..au schimbat doar legumele..
:)))))))
Pt nu pot sa cred asa ceva
28.11.2012 09:42
In fiecare an de ziua nationala e la fel: televiziunile pornesc ample campanii de patriotizare a romanilor, politicienii se dau in stamba care pe unde merge, iar noi - poporul - asteptam. Asteptam o zi mai buna, un trai mai bun. In restul anului nimeni nu e roman?! In restul anului nu ii pasa nimanui de tara asta?! Astept cu "nerabdare" sa vad iar la tv cozile la fasole, sarmale si vin fiert din marile orase - pentru ca, nu-i asa: romanii au nostalgii comuniste legate de statul la cozi interminabile. Iar dupa 89 e moda: daca se da pe gratis, ne bulucim, ne omoram intre noi.
M.
28.11.2012 09:53
era mai bine sa cada sar4batoarea nationala vara.
v
28.11.2012 10:31
Targul in spatele bastionului Transilvania,in paralel cu parada ARMATEI ROMANE!...Vor fi prezenti (la parada)si terani romani,terani sasi,terani sacui,tigani corturari,si in premiera la o asemenea parada si o parechie casatorita romana.Toti astia pe langa CJ,Prefecura,CL,si Primaria Sibiu.Normal ,alaturi de NOI sibienii.Apropos,"sibianul" ILIESIU participa?LA MULTI ANI ROMANIA !!
Alecsandru cel Mare
28.11.2012 11:01
Pentru comentatorul de la 00:17, as aprecia sa nu folosesti pseudonimul meu. Apreciez, in schimb, corectitudinea gramaticala.
L.I. Venin
28.11.2012 12:50
Prefer sa nu comentez.Ca sunt roman prea putin imi pasa.cand vad ca nu am ce pune pe masa.iar usa se inchide la fiecare angajator.asa ca.Judecati d-voastra ce spune acest "Presedinte".Parada militara.Imi vine sa rad.peste 10 ani sunt 100%sigur ca nu o sa mai avem parade.o sa se desfinteze statul national unitar roman.
sibian
28.11.2012 14:45
O idee minunata pentru a sarbatori o zi atit de impotanta pentru poporul roman ,,,
V.M.
28.11.2012 14:59
1 decembrie 1918, ziua cand prin Proclamația de la Alba Iulia s-a unit Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul cu Rom
miniME
28.11.2012 15:46
Corect miniME. Foarte corect. Subscriu si eu. Cred ca politicienii ar acumula mai multa simpatie daca ar vedea lucrurile in mod real.... Dar inca traim in clisee ceva mai vechi...
Adi
28.11.2012 16:21
bai rogojina,nu mai scrie tampeniile tale,mai bine ai merge in aia a mati de unde ai venit.hai sictir
@observer
28.11.2012 16:22
Iohannis va fi prezent? sau va fi la fel de ,,prezent'' ca de Ziua Eroilor?
Marko
28.11.2012 18:16
Si de ce naiba manifestarile nu au loc in Piata Mare a orasului, ca asa e normal ?
www
28.11.2012 18:35
Pentru edificare:
- ala care semneaza sibian si spune ca nu-i pasa ca e roman, nici nu este roman - IP de Sopron, Ungaria
- MiniME, comentariu antiromanesc - IP de Germania
- cel cu rogojina, comentarii permanent antiromanesti si propaganda pentru sasul sef - IP de Solingen, Germania.
Alogeni cu suflete mici, oameni de nimic si ai nimanui, care in sinea lor tanjesc dupa Romania, desi nu ar recunoaste in ruptul capului.
LA MULTI ANI ROMANIA!
observer
28.11.2012 19:26
amaritilor cu nimic nu sinteti multumiti
martin
28.11.2012 19:27
Vorbeam cu fiul meu de 6 ani si ii spuneam ca o sa mergem la o parada sa vada militari defiland.
El ma intreaba: soldatii nu se bat, tata?
Ii raspund: nu, ei ne apara si ne pazesc de dusmani si ne ajuta in caz de incendii, inundatii.
De cine sa ne apere si de ce avem dusmani? -m-a intrebat el.
----> Si aici ma gandeam: oare cand o sa se infiinteze o armata care sa ne apere interesele nationale, de politicienii care se gansesc numai la "ciolan" si nu la omul de rand, de strainii care ne mulg de tinerii capabili si de toate mizeriile din tara asta?
Mie, sincer, mi-e mila de acei militari. Cand o sa se scrie realitatea ca au stat 6 luni pe "tusa" si nu au avut loc de munca, de aceea sunt avansati doar acum.
Clasa politica nu are ce cauta acolo!
Bonta Petru
28.11.2012 22:07
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica