Tribuna
PNL
Munca şi creativitatea le-au făcut celebre
Andra MARINESCU
1141 vizualizari
Munca şi creativitatea le-au făcut celebre
Se spune că femeile nu sunt la fel de puternice precum bărbaţii şi că nu realizează atât de multe ca ei. Cu toate acestea, sunt doamne care au reuşit să rămână în istoria omenirii prin faptele, invenţiile ori preocupările lor. Prinţesa Diana, Helen Gurley Brown, Gertrude Belle Elion şi Maica Tereza nu sunt decât câteva dintre personalităţile care s-au remarcat în trecutul nostru.

Fără să ne dăm seama, multe dintre lucrurile care ne fac viaţa mai uşoară sunt descoperite de femei. Până şi berea, cea mult iubită de sexul masculin, a fost invenţia femeilor din Mesopotamia, care o fabricau, o vindeau, dar o mai şi consumau, în cinstea zeiţei Ninkasi, ocrotitoarea acestei băuturi. De altfel, unul dintre cel mai cunoscut joc, monopoly, a fost inventat de Elizabeth Magie, în 1904, scara de incendiu în 1887, seringa în 1899 de Letitia Geer, frigiderul de Florence Parpart, în 1914, calculatorul de Ada Lovelace, vesta antiglonţ de Stephanie Kwolek, panourile solare de Maria Telkes şi Eleanor Raymond, în 1947, şi încălzirea centralizată de Alice Parker. Aşadar, femeile s-au tot ocupat de-a lungul timpului de bunăstarea bărbaţilor, dar şi de gospodărire şi de îngrijirea locuinţelor, inventând fel de fel de obiecte care astăzi ne sunt vitale.
Dragostea pentru semeni a făcut istorie
Dar nu numai lucrurile materiale au rămas astăzi. Ne aducem aminte şi de faptele caritabile ale doamnelor de odinioară, care au salvat oamenii. Astfel, ne putem referi la Maica Tereza, cunoscută şi drept o "sfântă în viaţă", care a murit în 1997. Aceasta şi-a dedicat mulţi ani săracilor, pe care i-a îngrijit şi cărora le-a oferit, în primul rând, ce le lipsea cel mai mult: dragoste. A avut grijă de cel puţin o mie de bolnavi şi oameni aflaţi pe patul de moarte în Calcutta, de copii necăjiţi, de leproşi şi aşa mai departe. Maica Tereza a rămas în paginile trecutului nostru ca un exemplu de compasiune şi un model inedit de generozitate, tenacitate şi perseverenţă.
Salvatoarea de vieţi
Gertrude Belle Elion a murit în 1999. Mii de oameni îi sunt recunoscători acesteia, deoarece a dezvoltat tratamentul leucemiei cu două medicamente, iar în 1957 a îmbunătăţit un agent imunospresant, ce a făcut posibil transplantul de organe, numit "Imuran". Gertrude a creat şi zyloprimul, pentru tratamentul gutei, zoviraxul pentru herpesul viral, daraprimul pentru malarie ;i septra pentru meningită, infecţii bacteriene ale tractului urinar şi respirator, dar şi pentru septicemie.
Prima Doamnă
În istorie a rămas şi Jacqueline Kennedy Onassis, care a jucat în viaţă rolul Primei Doamne. Aceasta a fost soţia celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy, mai târziu căsătorindu-se cu magnatul grec Aristotel Onassis. După ce Onassis a murit, în ultimii ei 20 de ani de viaţă s-a remarcat ca editor de cărţi.
În lupta pentru oxigen
Astăzi, auzim şi despre Wangari Maathai. Ea este printre primele ecologiste şi prima doamnă africană ce se poate mândri cu premiul Nobel pentru Pace. A suferit mult de-a lungul vieţii, ducând şi provocarea închisorii, dar nu a renunţat la principiile sale. Ba mai mult, continua să încurajeze plantarea arborilor, ajungându-se la circa 45 de milioane de copaci plantaţi pe mapamond. ţelul său era să ofere oamenilor, semenilor săi, cât mai mult oxigen, descurajând defrişarea pădurilor. De asemenea, Wangari a creat şi numeroase locuri de muncă pentru cei nevoiaşi.
Celebre sunt şi Katherine Switzer, care a fost prima femeie ce a alergat la maratonul de la Boston, şi femeile care au făcut parte din Marina americană, în 1918, Maud Wagner, prima tatuatoare şi femeile ce au pilotat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
***
Multe sunt exemplele feminine care trec testul istoriei şi cu care ne identificăm ca popor. De amintit sunt şi bărbaţii, care au făcut acte de eroism în trecut, dar nici doamnele nu trebuie marginalizate.

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica