Ziua Națională a României sărbătorită la Sibiu. „Noi suntem români”, la Sala Transilvania

Acasa >

Articol

Ziua Națională a României va fi sărbătorită la Sibiu și printr-o serie de evenimente organizate de Consiliul Județean Sibiu, prin intermediul instituțiilor de cultură aflate în subordine.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Cel mai așteptat eveniment de 1 Decembrie, cu o tradiție de peste un deceniu, este spectacolul ”Noi suntem români”, pregătit cu dăruire și multă muncă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Cindrelul Junii” Sibiu. Spectacolul va începe la ora 14.30 și va fi găzduit de Sala Transilvania, cu o capacitate generoasă de locuri.

"Ne dorim ca Ziua României să fie un prilej de sărbătoare pentru sibieni, o zi care să le aducă bucurie și motive de mândrie că sunt români.

Ne-am preocupat ca în acest an spectacolul folcloric <<Noi suntem români>> să fie organizat la Sala Transilvania, pentru a da prilejul mai multor sibieni să poată să ia parte, pe viu, la această manifestare de anvergură care aduce laolaltă interpreți, instrumentiști, dansatori profesioniști din România și Republica Moldova.

Intrarea va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, iar accesul se face pe bază de invitații, care se vor distribui duminică, 27 noiembrie, la Sala Transilvania, între orele 12-18. Pe cei care nu vor putea participa fizic la acest spectacol, îi invităm să îl urmărească de acasă, întrucât Televiziunea Română îl va transmite în direct, pe canalul TVR 1”, spune Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Maratonul folcloric va fi susținut de către Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, Orchestra ”Lăutarii” din Chișinău și de soliștii: Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Gheorghe Turda, Aneta Stan, Mioara Velicu, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Mariana Anghel, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Tudor Furdui Iancu, Adriana Anghel, Traian Stoiță, Sînziana Ștefan, Bogdan Firu, Georgiana Necșa, Iulia Mihai, Răzvan Năstăsescu, Ioana Ștefan, Geanina Gavrilă, Cosmin Bîrlan, Paula Medrea, Daria Gâdea, Ina Chiriac, Oana Tomoiagă, Alina Pinca, Ilie Medrea, Alina Bîcă și Adrian Neamțu.

Biblioteca Județeană ASTRA a pregătit două evenimente culturale, la care accesul publicului este liber: expoziția documentară ”Mitropolitul Andrei Șaguna, în colecții sibiene”, amenajată în Muzeul Asociațiunii din sediul istoric, etajul I, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și cu Mitropolia Ardealului. Aceasta valorifică circularele și pastoralele date parohiilor de Episcopul şi apoi Mitropolitul Andrei Şaguna, aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 12 și va fi urmat la ora 12.30 de lansarea site-ului www.enciclopediaromana.eu, în Compartimentul Colecții Speciale, aflat la parter. Pagina web prezintă prima enciclopedie română, enciclopedia ASTREI (1898 – 1904), editată de dr. Corneliu Diaconovici.

 

Seara, de la ora 19, sibienii melomani sunt așteptați la Sala Thalia, la un concert simfonic extraordinar organizat de Filarmonica de Stat Sibiu. Vedeta concertului va fi taragotul iar toate lucrările muzicale poartă semnătura compozitorilor români, printre care și sibianul Marțian Negrea, născut în comuna Valea Viilor. Orchestra filarmonicii sibiene va fi dirijată de Vlad Vizireanu, iar soliști vor fi Emil  Vișenescu (taragot și clarinet) și Radu Sinaci (violoncel).

 

De asemenea, în avanpremiera Zilei Naționale, Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu” va oferi publicului un spectacol artistic, marți, 29 decembrie, ora 16, în Sala Oglinzilor a FDGR Sibiu, susținut de către elevii claselor de canto muzică populară, instrumente de suflat și de cei ai claselor externe de jocuri populare din Săliște și Tălmaciu. În cadrul spectacolului, sibienii vor fi încântați cu melodii populare interpretate de invitatul special Răzvan Năstăsescu. Intrarea este liberă, în limita celor 100 de locuri disponibile.

 

Muzeul în aer liber din cadrul CNM ASTRA va fi deschis publicului de 1 Decembrie, iar în intervalul orar 10 – 16 vor fi organizate acțiuni cultural-educative.

 

 

 

 

 

23 noiembrie 2022 la 12:43

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Maria-Antonia OANA
acum 6 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 7 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 8 ore
Impact frontal pe DN 14, în localitatea Târnava: doi răniți transportați la spital
Polițiștii rutieri au intervenit joi la un accident produs pe DN 14, în localitatea Târnava. Un șofer nu...
Actualitate
2 min de citit