Articol
Sâmbătă dimineaţa pe artera principală a oraşului comercianţii şi-au deschis tarabele cu tot felul de produse, mai ales din cele destinate copiilor iar în capătul străzii scena era pregătită în aşteptarea artiştilor.
În faţa scenei elevii de la Colegiul „A T Laurian” şi de la Gimnaziul ”G D Teutsch” au amenajat un stand decorat în culorile toamnei, pe care au expus delicioase produse preparate de ei şi apreciate de cei cărora le-au fost oferite.
În holul Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” elevii de la Clubul de pictură pregătiţi de profesoara Gabriela Schiau, au realizat o minunată expoziţie de tablouri cu o bogăţie cromatică inspirată de culorile cu care toamna a zugrăvit natura.
Nici producătorii agricoli
n-au lipsit. Tatu Gheorghe din Caşolţ a oferit varză şi preparate de carne şi lapte, Mindrighiu Lucian din Gura Văi a adus cartofi, iar Stoica Ioan din Moşna a expus o variată ofertă de zarzavaturi, dar şi preparate, murături, dulceţuri, fructe şi miere.
În prima zi a acestui eveniment scena a aparţinut muzicii pentru tineret şi aceştia au avut bucuria să asculte şi să aplaude solişti şi formaţii cu un repertoriu deosebit.
Deschiderea spectacolului i-a revenit îndrăgitului solist agniţean Tin Vasilescu, care dovedeşte acelaşi talent indiferent de genul muzical pe care îl abordează. A urmat Adela Oros, o ighişeană plină de energie pe care o transferă cu uşurinţă spectatorilor îndrăgostiţi de muzica rock.
Au umplut apoi scena cu lumini şi muzică Hoinarii Craiului din Zărneşti, Cosmin Chelcea, jurnalistul formator de opinie şi solistul gata să ofere bucurie spirituală, Mike Zetter însoţit de două superbe dansatoare şi în final Dragoş Moldovan, câştigătorul trofeului în sezonul 9 al concursului televizat Vocea României.
Toţi au adunat tineretul lângă scenă trăind împreună bucuria muzicii în explozii de sunete şi lumini.
Spectacolul celei de-a doua zile a fost un regal folcloric care a durat peste cinci ore, cinci ore de bucurie cu cântece şi jocuri populare.
Deschiderea spectacolului le-a revenit frumoaselor şi talentatelor interprete din Grupul Vocal al Casei de Cultură, care împreună cu solista Paula Moldovan a încântat ca de obicei spectatorii oferind un potpuriu de îndrăgite cântece populare, pregătit de profesoara Doina Părău.
Au urcat apoi pentru prima dată pe scenă un grup de copii pregătiţi de instructorul Ionuţ Mihăilă, a căror prestaţie dovedeşte că dorinţa de a învăţa şi bucuria de a juca merită aplauzele.
Acelaşi succes l-a avut şi grupa de copii pregătiţi de profesorul Ioan Sârbu, urmaţi apoi pe scenă de copiii din ansamblul „Hârtibaciul” ai cărui jucători au început să atingă performanţa, şi să fie aplaudaţi la scenă deschisă.
Ansamblul „Mlădiţele” din Nocrich pregătit de coregrafii Cornelia şi Ioan Răulea a impresionat prin eleganţa cu care au interpretat dansuri populare de pe Valea Hârtibaciului, dar şi din Mărginime şi de pe zona Târnavelor. De menţionat frumuseţea jocului Căluşarii acel minunat joc tradiţional ardelenesc prezentat cu virtuozitate de tinerii jucători. Alături de dansatori
s-au bucurat de aplauze două frumoase şi talentate soliste Morar Iulia şi Mihulţu Sonia.
Jucătorii din Chirpăr conduşi de neobositul Chirion Stănuleţ, deşi mai puţini la număr, au reuşit să impresioneze şi de astă dată prin virtuozitatea cu care au jucat acele unice jocuri din satul lor. Alături de ei a încântat publicul talentata solistă Cezara Borcea. În afară de sârbă, învârtită şi purtată, chirpărenii au oferit o suită de jocuri ţigăneşti aplaudate de spectatori.
De o primire deosebită
s-au bucurat grupul de jucători din Retiş care au adus pe scenă celebrul joc ficioresc, Rara retişană, acel joc unic care nu înseamnă numai virtuozitate cât mai ales un ritual, o modalitate de a reda rânduiala comunităţii rurale unde „orice gând e mai încet, şi inima zvâcneşte mai rar, ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, ci adânc, în pământ undeva”.
Ansamblul „Cununa” al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” a dat şi de această dată măsura valorii sale prin suitele de dansuri din sudul Transilvaniei şi prin tablourile coregrafice care redau viaţa spirituală a satului românesc. Solista Claudia Mihăilă a completat spectacolul oferit de acest ansamblu, condus de 45 de ani de către profesorul Ioan Sârbu.
Jocurile au fost intercalate de minunaţi solişti de muzică populară care au încântat publicul cu minunate cântece ardeleneşti.
Robert Târnăveanu a cucerit cu uşurinţă publicul spectator nu numai cu cântecele sale, ci şi cu atitudinea sa, cu bucuria de a se afla în faţa oamenilor de a comunica cu ei.
Aceeaşi bucurie le-a fost oferită şi de inimoasa Adela Oros cu un minunat buchet de şlagăre populare ca şi Tin Vasilescu ale cărui voce şi har muzical impresionează de fiecare dată spectatorii.
Din acest spectacol nu putea să lipsească îndrăgitul culegător şi interpret de cântece de pe Valea Hârtibaciului, Marcel Părău care a cântat de joc, a doinit şi a spus poveşti din şezătoare.
Regalul folcloric a fost încheiat de renumita Maria Butilă, o interpretă desăvârşită a cântecelor de pe Valea Mureşului, realizatoare de emisiuni folclorice care a încântat spectatorii cu frumuseţea cântecelor şi cu bucuria cu care le-a prezentat. Cele două zile de bucurie din oraşul Agnita au fost organizate de Primăria oraşului şi de Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” şi prezentate de doi tineri frumoşi şi talentaţi, Dana Niculescu şi Ionuţ Mihăilă.