Cea mai frumoasă stradă din Sibiu s-a transformat vineri seara într-o veritabilă sală de spectacol în aer liber când aproximativ 300 de spectatori au fost martorii unui eveniment de excepție: spectacolul de balet neoclasic “Anotimpurile”, parte din Zilele Muzicale Româno-Americane, ediția a XXII-a.
Dansatorii Teatrului de Balet Sibiu, acompaniați de Transylvanian Festival Orchestra, au oferit o călătorie prin cele patru anotimpuri, pe muzica nemuritoare a lui Antonio Vivaldi. Coregrafia spectaculoasă semnată de Aleisha Gardner (Noua Zeelandă) a îmbinat armonios eleganța baletului clasic cu expresivitatea contemporană.
Fiecare anotimp a prins viață pe scenă printr-o coregrafie atent construită, în care dansul și muzica au transmis nu doar mișcare, ci emoție pură. De la prospețimea exuberantă a Primăverii până la solemnitatea și introspecția adâncă a Iernii.
Dansatorii Alba Fernandez și Sayron Pereira au redat cu sensibilitate energia reînnoirii în tabloul Primăverii, în timp ce Giulia Gessaroli și Giorgio Guerrieri au conturat maturitatea verii printr-un duet intens și fluid. Toamna a adus pe scenă tonuri de melancolie și reculegere, iar Iarna, cu Ayaka Nagai și Răzvan Iacob în prim-plan, a fost redată printr-un dans sobru, dar poetic, accentuând fragilitatea naturii și speranța reînnoirii. Artiști internaționali, limbaj universal
Distribuția internațională – cu dansatori din Japonia, Italia, Noua Zeelandă, Brazilia și România – a adus pe scenă nu doar diversitate, ci și un profesionalism care a ridicat nivelul artistic al spectacolului.
Evenimentul a fost primit cu aplauze îndelungi, iar publicul a rămas impresionat de armonia dintre mișcare, muzică și spațiul urban transformat într-o scenă inedită. Seara de vineri a demonstrat, încă o dată, că la Sibiu cultura trăiește în stradă.
„Zilele Muzicale Româno-Americane se dezvoltă de la an la an. A fost, la un moment dat, o perioadă mai complicată, când Festivalul Internațional de Teatru s-a mutat din mijlocul lunii iunie spre finalul lunii, iar Sibiul, deja supra-saturat de evenimente outdoor – știți, întregul circ stradal propus anual de festival – începea să obosească puțin publicul, ba chiar și turiștii.
Dar noi reușim întotdeauna să venim cu un mesaj diferit. Mesajul nostru este muzical – mai puțin acrobatic, dar cu o forță aparte. Vecinul nostru din Rășinari, Emil Cioran, spunea că arta supremă este muzica. Iar pentru mine, ca muzician, asta este esențial.
Festivalul Muzicilor Româno-Americane reușește să creeze această fuziune culturală – între nevoia noastră de a ne păstra identitatea și dorința de a emigra cultural, de a ne conecta cu lumea.
Așa cum se întâmplă și în cadrul Sibiu Opera Festival, avem acele momente de anunț, inspirate de vechiul toboșar care umbla prin cetate și vestea evenimentele. Anul acesta, pentru prima dată, am avut două ansambluri care au deschis festivalul. Și, bineînțeles, nu puteam avea un festival american fără jazz – l-am invitat pe Nicolas Signon cu un proiect extraordinar. Joi, în Piața Mare, am avut un concert simfonic aproape integral american: orchestra noastră, dirijată de un maestru german, alături de solistul italian Kevin Spaniolo, au susținut un program american care a emoționat profund atât publicul, cât și muzicienii din orchestră.
Ieri seară, ne-am bucurat din nou de colaborarea tradițională cu trupa muzicală a Academiei Forțelor Terestre. Iar în această seară, probabil momentul de vârf al festivalului: Anotimpurile de Vivaldi, într-o reinterpretare inedită, cu Teatrul de Balet Sibiu. E un proiect lansat pentru prima dată în 2020, în plină pandemie, când nu se putea cânta în săli. Atunci, Strada Cetății – cea mai frumoasă din Sibiu – devenise scena noastră principală, plină seară de seară de muzică și de oameni”, ne-a mărturisit Cristian Lupeș, manager al Filarmonicii de Stat Sibiu.