Zilele Culturale ale orașului Agnita, sub semnul multiculturalității

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Numărul mare de sași veniți să-și petreacă concediul în România, a dat o notă deosebită celor trei zile de sărbătoare din Agnita. Aflați în locuri diferite prin Germania, aceștia  se reîntâlnesc în orașul natal, bucuroși să se revadă și să petreacă împreună cu prietenii cu care au copilărit.

Sufletul acestei sărbători a orașului a fost doamna Doris Hutter, veșnic îndrăgostită de locurile natale și, mai ales, de vechile tradiții săsești care numai aici pot fi trăite la adevărata lor intensitate.

Despre aceste tradiții, despre relațiile de prietenie care nu se uită, a vorbit Doris la deschiderea spectacolului.

În aceeași notă au vorbit și Adrian Bibu, administratorul public al Județului Sibiu, preotul Andrei Iancu, Protopopul protopopiatului ortodox din Agnita, preotul Endre Kozma, reprezentantul comunității reformate din Agnita și Alin-Ciprian Schiau-Gull, primarul orașului. Cu toții au remarcat sentimentul de comunitate unită al agnițenilor, indiferent de limba vorbită, de portul național ori de biserica în care se roagă lui Dumnezeu.

Un frumos mesaj pentru agnițeni a fost rostit de Peter Wagner, președintele Asociației Lolelor din Germania iar din partea lolelor din Agnita mesajul de salut a fost rostit de Ionuț Mihăilă care a salutat publicul cu  tradiționalul „Hiiraii!

Sărbătoarea a început cu o paradă condusă de fanfara „Original Carpaten-Express”, dirijată de Hanss-Otto Mantsch, în componența căreia sunt și instrumentiști cu origini agnițene.

După ce a străbătut orașul, parada a intrat în curtea bisericii evanghelice pe sub turnul olarilor, întâmpinați cu lichiu și scovărzi, adică hencleș și gogoși, aduse de un grup de femei din Retiș. Acolo, pe scena de lângă școala GD Teutsch, cei prezenți au avut parte de trei zile de cântece și dansuri.

În fața scenei s-a dansat pe muzică de fanfară, iar pe scenă spectatorii au aplaudat formațiile de dansuri populare ale Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu”, pregătite de prof Ioan Sârbu și Ionuț Mihăilă. Ansamblurile Hârtibaciul și Cununa au încântat publicul cu dansuri populare românești și săsești.

Ansamblul „Tenyeres Talpas” din Harghita, condus de Boita Rudi a cucerit publicul cu jocurile populare din folclorul secuiesc și al ciangăilor dar și o suită de jocuri țigănești executate cu mare virtuozitate. Și ansamblul Jucătorii din Chirpăr pregătiți de Chirion Stănuleț au fost aplaudați pentru suita de jocuri țigăneștii.

Cu cântece populare au încântat publicul Claudia Mihăilă, Teodora Țerbea, Marcel Părău Brâncoveanu, grupul vocal Flori Hârtibăcene și taraful Casei de Cultură condus de Nicolae Vâștea.

Un trio săsesc, condus de Helmut Biemel, acompaniat de fanfara Original Karpaten Expres, a fost aplaudat pentru cântecele săsești și românești pline de farmec.

Tineretul a fost încântat de foarte tânăra solistă din Sibiu, Oltean Cristina Maria, care i-a cucerit cu un bogat repertoriu de cântece românești și internaționale interpretate  cu multă dăruire și talent.

Tot tineretul a aplaudat trupa Retro-J din Timișoara care le-a oferit un bogat potpuriu de muzică ușoară și pop.

Un târg  cu produse realizate de producători locali și de două calfe călătoare venite de la Sibiu au subliniat aspectul medieval al sărbătorii.

La acestea s-a adăugat și lansarea volumului de versuri „Inocent” de  Laurian Graef, moment susținut de formația muzicală pregătită de Marius Ghizășan și un grup de elevi de la Colegiul A.T.Laurian, care au citit din poeziile acestui al treilea volum al autorului.

Din programul celor trei zile dedicate culturii n-a lipsit nici teatrul.

Într-un scurt moment teatral, o echipă de artiști amatori au prezentat cu umor o zi din viața unei familii de meșteșugari cu maistăr, calfă și copii.

Din Sighișoara a venit trupa TACT ai căror actori Gianina Iconaru și Ștefan Abrudan au bucurat, mai ales copiii, cu piesa „O capră, doi iezi și un lup” o reușită adaptare după povestea Capra cu trei iezi , în regia lui Nelu Roman.

Dana Niculescu pe lângă rolul de prezentatoare a momentelor artistice, a jucat împreună cu Ionuț Mihăilă o scenetă fără cuvinte, o poveste cu spionaj, cu pistoale și dans.

Și pentru că sașii au deschis festivitățile, tot ei le-au și încheiat cu un moment teatral pus în scenă de Doris Hutter. A fost o întoarcere în timp, o poveste despre bresle și bineînțeles despre lole. Autoarea a reușit să realizeze o frescă istorică a unor momente din viața vechilor meșteșugari, în care rolul breslei era dominant. A fost un moment trăit cu emoție mai ales de urmașii personajelor prezentate, personaje care au dat valoare comunității agnițene.

Și pentru că în fiecare zi spectacolele de pe scenă s-au încheiat cu un bal, și cea de a treia zi s-a încheiat cu o mare horă a prieteniei în care s-au prins tineri și adulți, copii și vârstnici în copii, toți trăind sentimentul de comunitate,  bucuria de a fi și a petrece împreună.

Și, pentru că în spatele unor evenimente de asemenea amploare, există niște anonimi care nu stau în față dar ale căror activități sunt esențiale pentru reușita spectacolelor, merită felicitări angajații Primăriei Agnita și ai Casei de Cultură pentru activitatea lor pe parcursul celor trei zile în care agnițenii s-au distrat.

Autor
21 august 2023 la 02:41

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Paul NEAGU
acum 7 minute
VIDEO | Voluntarii lui Nicușor Dan, în stradă de Ziua Europei: mobilizare în toată ţara și la Sibiu
Zeci de voluntari și susținători ai lui Nicușor Dan s-au adunat vineri, în jurul orei 18:00, în fața...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 7 minute
Măldărășanu n-are emoții înaintea ultimului joc de-acasă, din acest sezon: ”Vrem să facem un meci perfect!”
Sibienii joacă, sâmbătă după-masă, ultimul joc de pe ”Municipal”, din acest sezon al Superligii. Antrenorul acestora speră să...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 oră
O veste bună! Cristi Neguț, încă două sezoane la FC Hermannstadt. ”Mai urmează și altele…”
Cu o zi înaintea meciului cu CSM Poli Iași, din penultima etapă în play-out-ul Superligii, ultimul test al...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
Elevii sibieni au obținut rezultate bune la concursul „Prietenii Pompierilor”
Etapa județeană a concursului „Prietenii Pompierilor”, dedicat elevilor pasionați de activități de prevenire și intervenție în situații de...
Actualitate
1 min de citit