Foto: Dumitru CHISELIŢĂ
Chiar dacă nu cred că e apropiată de realitate idee, mai ales în cazul românilor, de a merge în străinătate cu trenul aceasta ar fi, totuşi, o opţiune. Una mai ciudată, pentru oameni ne (pretins) grăbiţi, care mizează mai mult pe confortul şi spaţiul relativ generos al unui vagon decât pe înghesuiala dintr-un autocar unde să-ţi bată clima-n cap şi să-ţi pută în nas mâncarea vecinului, ori prin cursele low-cost unde nici acolo nu e nemaipomenit de fantastic. Totuşi, în ciuda relei reputaţii pe care o au căile ferate române (o reputaţie la care chiar şi “gazdele” au depus un efort considerabil de a o întreţine), există posibilitatea ca tu să foloseşti trenul pentru a călători în Europa. Chiar din Sibiu.
Este ceea ce am încercat noi să aflăm, din informaţiile oferite direct la sursă (adică din gară) sau online, de pe CFR Călători. Deci, unde poţi ajunge din Sibiu?
Din Sibiu, ca pe vremea împăratului la Budapesta şi indirect Viena
Este amuzant să realizezi că, în materie de călătorii pe distanţe lungi cu mijloace clasice de transport, Sibiul nu a evoluat prea mult de la vremea când diligenţele porneau din Piaţa Mare, aceasta cel puţin ca destinaţii directe. Dacă la 1845 aveam curse de poştă de la Constantinopol, Bucureşti sau Braşov spre Budapesta şi Viena de două ori pe săptămână, şi acum Sibiul este staţie de tranzit tot pentru curse spre Budapesta sau Viena, de trei ori pe zi, dar totuşi, aceeaşi destinaţie. Nu ar fi o problemă să pleci de la Sibiu şi la Paris, Glasgow, Kiev, Beijing ori Salerno, numai că trebuie să schimbi trenul în prea multe locuri şi de prea multe ori.
Spre Budapesta poţi pleca din Gara Sibiu, la ora 9.53, via Vinţu de Jos, cu InterRegio 77 (plecare din Braşov). La Simeria trenul îşi schimbă numele în InterRegio 74 (după cel care soseşte de la Cluj), iar la Budapesta vei ajunge seara la 18.50, în staţia Keleti. Frontiera se trece pe la Curtici, unde ajungi la ora 15:14. În Sibiu, trenul opreşte cinci minute.
Un alt tren spre Budapesta pleacă din Sibiu la 19:35, ajungând la destinaţie la ora 5 dimineaţa. Este trenul Regio 2569, care te duce doar la Mediaş. De acolo, după 30 de minute, poţi lua trenul “adevărat” spre Budapesta, IRN 346 (“N” de la tren de noapte), care duce şi la Viena unde ajunge a doua zi (de fapt a treia), la ora 8:20. Trenul spre Viena via Mediaş pleacă din Bucureşti-Nord. Are în dotare vagon de clasa a doua, cuşete de patru şi şase paturi şi vagon de dormit. La Curtici ajungi la ora 1:40. Numai că acesta nu e tren direct.
Al treilea este un tren de noapte, IRN 472. Tot Bucureşti Nord – Budapesta (Gara Keleti). Care ajunge la Sibiu la ora 23:24, pleacă la 23.39 şi ajunge la Budapesta la 8:50, a doua zi. LA Curtici ajunge la 4:56. Trenul are în dotare şapte vagoane, de clasa a II-a, cuşete de patru şi şase paturi, vagon de dormit şi restaurant/bar. Trenul are patru vagoane şi pentru Oradea.
În principiu, de la Sibiu până la Budapesta, o călătorie durează cam zece ore, zece ore şi jumătate (între 9,57 şi 10.25 ore, în funcţie de tren.
Căt te costă. Nu prea mult
Un bilet de la staţia CFR Sibiu – Budapesta-Gara Keleti costă, pentru un adult la clasa a doua este între 168,07 lei şi 188,16 lei, diferenţele de preţ fiind cele dintre tarifele speciale şi cel standard. Astfel, la 168,07 lei, nu mai poţi să restitui biletul (adică l-ai luat, l-ai luat şi gata) în caz de ceva; la 188,16 lei poţi restitui până la o zi înainte de începerea călătoriei dar nu în ziua începerii călătoriei iar la 225,25, tariful standard, se poate restitui până la începerea călătoriei.
Am crezut iniţial ca aş putea avea surpriza ca de la Copşa Mică, o staţie CFR mult mai importantă feroviar decât Sibiul (care este şi electrificată) să fie mai multe oferte de trenuri spre “dincolo”, dar nu este aşa. Poate va fi ceva mai mult în celălalt “nod” de cale ferată legat de Sibiu, Vinţu de Jos, numai că acesta e deja în Alba.
Oricum e ceva să afli că Sibiul, cel mai cel oraş al României are o legătură internaţională directă doar cu Budapesta pe calea ferată. Dar Sibiul pe calea ferată e doar o staţie CFR ca multe altele, de unde poţi merge cel mai des la Copşa, Făgăraş sau Vâlcea. Oricum, dacă tot veni vorba, parcă ajungi mai iute la Budapesta decât la mare la noi…